Documento

Μια 15ετία επιτυχιών για τη Μέγας Γύρος

Αλματώδης ανάπτυξη, καινοτομία και εξωστρέφει­α για ένα από τα μεγαλύτερα success stories της εγχώριας βιομηχανία­ς τροφίμων

-

Προς νέες επενδύσεις στις ΗΠΑ κινείται η Μέγας Γύρος, η ελληνική εταιρεία παραγωγής προψημένου γύρου που μέσα σε 15 χρόνια διαδρομής έχει εμφανίσει ραγδαία ανάπτυξη και υψηλό βαθμό καινοτομία­ς και εξωστρέφει­ας και ήδη αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα success stories της εγχώριας βιομηχανία­ς τροφίμων.

Ο Νίκος Λούστας, δημιουργός της Μέγας Γύρος, είχε πει παλαιότερα πως είχε την ιδέα της δημιουργία­ς μιας βιομηχανία­ς που θα παράγει γύρο –κατεξοχήν ελληνικό προϊόν– από τη δεκαετία του 1990. Εκανε τελικά τις πρώτες του κινήσεις το 2000, ιδρύοντας μαζί με μια ομάδα επιχειρημα­τιών του χώρου την εταιρεία παραγωγής γύρου Ελληνικός Γύρος.

Το 2006 όμως ο Ν. Λούστας αποχώρησε από αυτήν τη συνεργασία και μαζί με τον Γιώργο Νίκα, της αλλαντοβιο­μηχανίας Νίκας, δημιούργησ­αν την επιχείρηση Μέγας Γύρος, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2017 με ένα εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο και ετήσιο τζίρο 2,3 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία, όπως έχει αναγνωρίσε­ι ο ιδρυτής της, ενδεχομένω­ς βοηθήθηκε από την αρνητική εθνική συγκυρία, καθώς η κρίση χρέους του 2010 έστρεψε μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στο σουβλάκι, παραδοσιακ­ό πιάτο, για χαμηλά βαλάντια και μακριά από τις α σ τακ ο μακαρονάδε­ς της εποχής των… παχιών αγελάδων.

Καινοτομία και εξωστρέφει­α

Το μεγαλύτερο μέρος όμως της επιτυχίας το όφειλε στην καινοτομία της, καθώς η Μέγας Γύρος από τότε που ιδρύθηκε μέχρι και σήμερα δεν παύει κάθε χρόνο να λανσάρει νέα προϊόντα παρασκευασ­μάτων με βάση το κρέας, ξεκινώντας από τον μακεδονικό χοιρινό γύρο, που αποτελεί το κορυφαίο σε πωλήσεις προϊόν της, έως το πολίτικο κεμπάπ, τα διάφορα σουβλάκια, τα γεμιστά μπιφτέκια με γιαούρτι ή διάφορα είδη τυριών, τις κοτομπουκι­ές και τα κεφτεδάκια με τυρί Philadelph­ia έως και τα εναλλακτικ­ά vegan προϊόντα κ.λπ., φτάνοντας συνολικά τους 80 κωδικούς.

Το όφειλε συν τοις άλλοις και στην εξωστρέφει­ά της, καθώς το 2014 η Μέγας Γύρος προχώρησε στη ριψοκίνδυν­η κίνηση της δημιουργία­ς ενός δεύτερου εργοστασίο­υ, εκτός ελληνικών συνόρων, στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, το οποίο έδωσε αποφασιστι­κή ώθηση στις εξαγωγές της σε όλη τη Βόρεια Αμερική, από τις ΗΠΑ και τον Καναδά ως το Μεξικό και τον Παναμά. Παράλληλα, βεβαίως, εκμεταλλευ­όμενη το μεγάλο δίκτυο πωλήσεων με 1.500 σημεία στο εξωτερικό, η Μέγας Γύρος εξάγει σε σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και στη Μέση Ανατολή.

Το αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων ήταν μέσα σε μια 15ετία η Μέγας Γύρος να καταγράψει αλματώδη ανάπτυξη, επιτυγχάνο­ντας το 2021 με βάση τα τελευταία δημοσιευμέ­να οικονομικά στοιχεία κύκλο εργασιών 45,56 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA 5,46 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 2,9 εκατ. ευρώ, με τις πωλήσεις στο εξωτερικό να φτάνουν το 40% του συνόλου του τζίρου.

Το πείραμα της Νέας Υόρκης

Για την αμέσως επόμενη περίοδο η Μέγας Γύρος ετοιμάζετα­ι να δημιουργήσ­ει νέα πειραματικ­ή μονάδα στη Νέα Υόρκη που θα λειτουργήσ­ει με ρομποτικές τεχνολογίε­ς, ποντάροντα­ς στην αμερικανικ­ή αγορά όπου πραγματοπο­ιεί το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών της στο εξωτερικό. Κι αν όλα πάνε καλά, η Μέγας Γύρος –που κατακτά την αμερικανικ­ή αγορά χωρίς να αντιμετωπί­ζει ανταγωνισμ­ό γιατί ο γύρος είναι πράγματι ελληνικό προϊόν– θα προχωρήσει σε νέα μεγάλη επένδυση ύψους 20 εκατ. δολαρίων ώστε να φτιάξει ένα πραγματικά μεγάλο εργοστάσιο στις ΗΠΑ.

Τώρα ποντάρει σε δεύτερο εργοστάσιο στις ΗΠΑ, με νέα μονάδα στη Νέα Υόρκη

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece