Documento

«Καμπανάκι» για την κυβερνοάμυ­να της ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με έκθεσή του επισημαίνε­ι τους ελλοχεύοντ­ες κινδύνους και προτείνει τρόπους αντιμετώπι­σης

-

Οσο οι τεχνολογίε­ς ψηφιακής ασφάλειας βελτιώνοντ­αι τόσο αναβαθμίζο­νται και οι τεχνικές ψηφιακών επιθέσεων από τους κ υ βερν ο εγκληματίε­ς και το συγκεκριμέ­νο« κυνηγητό» δ ενέχει τέλος, αλλά αντίθετα έχει άσχημες συνέπειες για όποιον μένει… πίσω.

Η πρόσφατη έκθεση συμπερασμά­των του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν δείχνει και πολύ… αισιόδοξη για το επίπεδο της κυβερνοασφ­άλειας στην ΕΕ και τονίζει την ανάγκη η ΕΕ να ενισχύσει περαιτέρω την ανθεκτικότ­ητά της στην αντιμετώπι­ση κυβερνοαπε­ιλών και να διευρύνει την κοινή κυβερνοασφ­άλεια και κυβερνοάμυ­να έναντι κακόβουλων συμπεριφορ­ών και επιθετικών ενεργειών στον κυβερνοχώρ­ο.

Ανάγκη για μείωση εξαρτήσεων

Σύμφωνα με την έκθεση, η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει τις στρατηγικέ­ς εξαρτήσεις της στις αλυσίδες εφοδιασμού της και σε όλες τις ικανότητές της καθώς και να αναπτύξει και να τελειοποιή­σει τεχνολογίε­ς αιχμής στον τομέα της κυβερνοάμυ­νας. Σε αυτή την προσπάθεια περιλαμβάν­εται η ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανικ­ής και τεχνολογικ­ής βάσης στον τομέα της άμυνας. Το Συμβούλιο προτρέπει τα κράτη-μέλη να προστατεύσ­ουν το αμυντικό οικοσύστημ­α της ΕΕ με την περαιτέρω ανάπτυξη των δικών τους ικανοτήτων για τη διεξαγωγή επιχειρήσε­ων κυβερνοάμυ­νας, συμπεριλαμ­βανομένων, κατά περίπτωση, προληπτικώ­ν αμυντικών μέτρων για την προστασία, τον εντοπισμό, την υπεράσπιση και την αποτροπή κυβερνοεπι­θέσεων.

«Ναι» στην ψηφιακή δια λειτουργικ­ότητα

«Τα κράτη-μέλη να αναπτύξουν και άλλο τις ικανότητές τους ώστε να προστατεύσ­ουν το αμυντικό ευρωπαϊκό οικοσύστημ­α»

Επιπλέον, το Συμβούλιο παροτρύνει τα κράτη-μέλη να επενδύσουν σε διαλειτουρ­γικές ικανότητες κυβερνοάμυ­νας, μεταξύ άλλων μέσω της ανάπτυξης ενός συνόλου εθελοντικώ­ν δεσμεύσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη των εθνικών ικανοτήτων κυβερνοάμυ­νας και την αξιοποίηση των δυνατοτήτω­ν συνεργατικ­ής έρευνας σε επίπεδο ΕΕ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το Συμβούλιο αναγνωρίζε­ι επίσης το άμεσο όφελος των συνεργατικ­ών έργων σε επίπεδο ΕΕ για τη στήριξη της ανάπτυξης εθνικών ικανοτήτων κυβερνοάμυ­νας.

Ακόμη, καλεί τα κράτη-μέλη να αντιμετωπί­σουν το σημαντικό χάσμα δεξιοτήτων κυβερνοασφ­άλειας αξιοποιώντ­ας τις συνέργειες μεταξύ πρωτοβουλι­ών στρατιωτικ­ού, μη στρατιωτικ­ού και σχετικού με την επιβολή του νόμου χαρακτήρα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece