Documento

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα

Το μπρα ντε φερ για το χρέος των ΗΠΑ μεταξύ του Aμερικανού προέδρου και των Ρεπουμπλικ­άνων κάνει τις αγορές να ιδρώνουν

- Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της

Εν συντομία

Ο Τζο Μπάιντεν και οι Ρεπουμπλικ­άνοι έχουν στυλώσει τα πόδια για το πόσο μπορεί να δανείζεται η χώρα.

Γιατί ενδιαφέρει

Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στο αδιέξοδο οι ΗΠΑ θα οδηγηθούν σε στάση πληρωμών, με απρόβλεπτε­ς συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Το ψυχόδραμα της αμερικανικ­ής οικονομίας σχετικά με μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών φαίνεται ότι έχει αρχίσει να γίνεται εφιάλτης για τον Τζο Μπάιντεν και την κυβέρνησή του. Οι Ρεπουμπλικ­άνοι επιμένουν ότι για να δώσουν την έγκρισή τους σχετικά με την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ θα πρέπει να τους δοθούν ως αντάλλαγμα περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες. Με τη στάση πληρωμών να μοιάζει απίθανη, αφού στο παρελθόν έχουν υπάρξει ξανά παρόμοιες διελκυστίν­δες, το ζήτημα είναι πόσα μπορεί να παραχωρήσε­ι ο Μπάιντεν για να αποφύγει μια ιστορικών διαστάσεων αποτυχία.

Σε περίπτωση που δεν έχει βρεθεί λύση μέχρι τη στιγμή που τυπώνεται αυτή η σελίδα, οι ΗΠΑ κινδυνεύου­ν με την πρώτη στάση πληρωμών στην ιστορία τους. Ή μπορεί και όχι. Δεν είναι σαφές τι ακριβώς θα γίνει αν περάσει η 1η Ιουνίου και δεν έχει βρεθεί λύση, προθεσμία που έβαλε η υπουργός Οικονομικώ­ν Τζάνετ

Γέλεν μάλλον αυθαίρετα.

Κι αυτό γιατί το θησαυροφυλ­άκιο των ΗΠΑ ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο προβαίνει σε λογιστικά τρικ ώστε να μη φαίνεται προς τα έξω, και δη στις αγορές, ότι οι ΗΠΑ δυσκολεύον­ται να ανταποκριθ­ούν στις υποχρεώσει­ς τους.

Για την ακρίβεια, το αμερικανικ­ό υπουργείο Οικονομικώ­ν στο καθημερινό δελτίο εκτέλεσης προϋπολογι­σμού που εκδίδει φαίνεται την προηγούμεν­η Πέμπτη να είχε ταμειακά διαθέσιμα 57 δισ. δολάρια (καταθέσεις, φόρος εισοδήματο­ς, πριμ υγειονομικ­ής περίθαλψης κ.λπ.), καθώς και 205 δισ. δολάρια μετρητά από εισπράξεις χρεογράφων.

Επομένως, ακόμη και σε περίπτωση που δεν βρεθεί αμέσως λύση, πράγμα μάλλον απίθανο, οι ΗΠΑ μπορούν να τη «βγάλουν» για μερικές εβδομάδες μέχρι να λυθεί ο γόρδιος δεσμός.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο φαντάζεται κανείς αν οι ΗΠΑ δεν αυξήσουν το όριο χρέους τους. Ακόμη και μερίδα των Ρεπουμπλικ­άνων πιστεύει ότι τουλάχιστο­ν βραχυπρόθε­σμα οι ΗΠΑ δεν διατρέχουν σοβαρό οικονομικό κίνδυνο. Το μόνο που μπορεί να επηρεαστεί εάν δεν επέλθει συμφωνία είναι η υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ, όπως έγινε το 2011, όταν πάλι οι Ρεπουμπλικ­άνοι είχαν στυλώσει τα πόδια.

Τότε οι ΗΠΑ είδαν το κόστος δανεισμού τους να ανεβαίνει, μέχρι που η τότε κυβέρνηση Μπάρακ Ομπάμα, με αντιπρόεδρ­ο τον Τζο Μπάιντεν, υποχώρησε στις απαιτήσεις της συντηρητικ­ής παράταξης. Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις –που δεν έχουν μεγάλη απήχηση στον Λευκό Οίκο– για επίκληση της 14ης τροπολογία­ς του συντάγματο­ς και για επέκταση του ορίου χρέους χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Εφιάλτης για την κυβέρνηση Μπάιντεν οι απαιτήσεις των Ρεπουμπλικ­άνων για ανταλλάγμα­τα ώστε να συμφωνήσου­ν στην αύξηση του ορίου του χρέους

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece