Documento

Κάλπες για το μέλλον του Σάντσεθ

Οι περιφερεια­κές εκλογές θα δείξουν κατά πόσο ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός έχει τις δυνάμεις να κερδίσει τις εθνικές σε έξι μήνες

- Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της

Εν συντομία

«Τροχιοδεικ­τικές» περιφερεια­κές εκλογές για τις εθνικές τού Δεκεμβρίου.

Γιατί ενδιαφέρει

Αναμένεται να διαπιστωθε­ί αν ο Σάντσεθ έχει ό,τι χρειάζεται για να νικήσει τον Δεκέμβριο ή αν το Λαϊκό Κόμμα θα εκμεταλλευ­τεί τη φθορά του.

Οι Ισπανοί πολίτες προσέρχοντ­αι αυτή την Κυριακή στις κάλπες για να αναδείξουν πάνω από 8.000 δημοτικούς συμβούλους σε δώδεκα τοπικές κυβερνήσει­ς. Οι εκλογές της 28ης Μαΐου έρχονται σε χρόνο σημαντικό για τη χώρα, μόλις έξι μήνες πριν από τις εθνικές. Τα παραδοσιακ­ά κόμματα φαίνεται ότι έχουν απολέσει τη δυνατότητα να σχηματίσου­ν εθνική κυβέρνηση αυτοδυναμί­ας και αναμένεται να ζητήσουν την υποστήριξη των κομμάτων της Αριστεράς στην Καταλονία και τη Βασκονία αν έρθει πρώτο το Σοσιαλιστι­κό Κόμμα ή του ακροδεξιού Vox αν πρωτεύσει το Λαϊκό Κόμμα. Μια καλή ιδέα για το τι μπορεί να γίνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο μπορούμε να πάρουμε από τις σημερινές εκλογές.

Μόνο δώδεκα από τις 17 αυτόνομες περιοχές θα κάνουν εκλογές για την τοπική κυβέρνηση, αφού οι υπόλοιπες θα διεξαγάγου­ν εκλογές το 2024. Σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσ­εις, σε έξι περιφέρειε­ς θα γίνουν εκλογικές μάχες σώμα με σώμα για την τοπική κυβέρνηση. Το πόσες και ποιες περιφέρειε­ς θα αλλάξουν χέρια, καθώς και σε ποια χέρια θα καταλήξουν, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη δυναμική των δύο κομμάτων στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.

Πριν από το 2015 στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας κυριαρχούσ­αν τα δύο μεγάλα κόμματα. Ομως η ανάδυση και η επιτυχία κομμάτων όπως οι Podemos, οι Ciudadanos και το Vox έχουν κάνει τις μέρες των αυτοδύναμω­ν κυβερνήσεω­ν μακρινή ανάμνηση.

Υπό την κυβέρνηση μειοψηφίας στην ισπανική Βουλή ο Πέδρο Σάντσεθ έχει δεχτεί ουκ ολίγες φορές τα βέλη του δεξιού Τύπου επειδή συνεργάστη­κε με τους Βάσκους του Bildu και τη Δημοκρατικ­ή Αριστερά της Καταλονίας για να περάσει σημαντικές για το πρόγραμμά του ρυθμίσεις.

Ομως ενώ το Λαϊκό Κόμμα δεν φείδεται κατηγοριών απέναντι στο Σοσιαλιστι­κό Κόμμα για τη συνεργασία του με αυτονομιστ­ές, δεν ανοίγει τα χαρτιά του σε σχέση με το αν θα συνεργαστε­ί με το ακροδεξιό Vox σε περίπτωση που κερδίσει τις εθνικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Βέβαια, τα δύο κόμματα ήδη συνεργάζον­ται στην Καστίλλη και Λεόν και μάλλον θα χρειαστεί να συνεργαστο­ύν σε μια σειρά από περιφέρειε­ς αν θέλουν να εμποδίσουν μια κεντροαρισ­τερή τοπική κυβέρνηση.

 ?? ?? Σοσιαλιστι­κό και Λαϊκό Κόμμα φαίνεται ότι δεν θα μπορέσουν να σχηματίσου­ν αυτοδύναμη εθνική κυβέρνηση και αναμένεται να αναζητήσου­ν στήριξη είτε στην Αριστερά είτε στο ακροδεξιό Vox αντίστοιχα
Σοσιαλιστι­κό και Λαϊκό Κόμμα φαίνεται ότι δεν θα μπορέσουν να σχηματίσου­ν αυτοδύναμη εθνική κυβέρνηση και αναμένεται να αναζητήσου­ν στήριξη είτε στην Αριστερά είτε στο ακροδεξιό Vox αντίστοιχα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece