Documento

Μεγάλη επιτυχία, τεράστιες απώλειες

Πρώτη επιτυχία της Μόσχας στο Μπαχμούτ ύστερα από το περασμένο καλοκαίρι, αλλά χάθηκαν 10.000 άντρες

- Κωνσταντίν­ος Βενάκης

Εν συντομία

Η Βάγκνερ νίκησε στο Μπαχμούτ, όμως ο πόλεμος συνεχίζετα­ι.

Γιατί ενδιαφέρει

Η ρωσική νίκη είναι η πρώτη επιτυχία στο πεδίο μετά το καλοκαίρι του ’22.

Η Ρωσία και η Βάγκνερ ανακήρυξαν τη νίκη στο Μπαχμούτ έπειτα από δέκα μήνες αδυσώπητων μαχών. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτε­ί την πρώτη επιτυχία για τη Μόσχα μετά το καλοκαίρι του 2022, όταν και καταλήφθηκ­αν οι πόλεις Σεβεροντον­έτσκ και Λισικάνσκ. Ωστόσο η νίκη στο Μπαχμούτ ελάχιστα διευρύνει τη ρωσική κυριαρχία στο Ντονμπάς, αφού είναι απίθανο να προωθηθούν περαιτέρω το προσεχές χρονικό διάστημα. Αυτό διότι οι απώλειες ήταν τεράστιες. Ειδικότερα, ο ηγέτης της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικ­ής εταιρείας Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν ανακοίνωσε πως οι μισθοφόροι του υπέστησαν απώλειες ύψους 20% επί της συνολικής δύναμης. Δηλαδή χάθηκαν 10.000 μισθοφόροι από τους 50.000.

Η σημασία της μάχης στο Μπαχμούτ

Επιπλέον, η ρωσική νίκη στο Μπαχμούτ αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον όχι από στρατιωτικ­ή αλλά από πολιτική άποψη. Μήνες τώρα υπάρχει μια σοβαρή εσωτερική σύγκρουση στους κόλπους της ρωσικής πλευράς, η οποία έχει χωριστεί ανάμεσα στο υπουργείο Αμυνας και το αρχηγείο του στρατού και τη Βάγκνερ και τους Τσετσένους από την άλλη. Οι δημόσιες αντεγκλήσε­ις ανάμεσα στον Πριγκόζιν και τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού έχουν λάβει ενδημικές διαστάσεις και ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει μείνει στο απυρόβλητο, τα σύννεφα έχουν πυκνώσει πάνω από το Κρεμλίνο. Υπό αυτό το πρίσμα οι δηλώσεις του Πριγκόζιν μετά το πέρας της μάχης έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Πριγκόζιν επισήμανε την κοινωνική ανισότητα που ανέδειξε ο πόλεμος, με τους γιους των φτωχών να επιστρέφου­ν από το μέτωπο μέσα σε φέρετρα από ψευδάργυρο ενώ τα παιδιά της ελίτ «κουνούσαν τα οπίσθιά τους» στον ήλιο. «Αυτός ο διχασμός μπορεί να τελειώσει όπως το 1917 με μια επανάσταση»

είπε σε συνέντευξη που αναρτήθηκε στο κανάλι του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram. Είναι σαφές πως αυτές οι δηλώσεις δίνουν και τον τόνο για το επόμενο διάστημα, μιας και η Βάγκνερ εκ των πραγμάτων είναι η δύναμη που κέρδισε μια δύσκολη μάχη και κατά συνέπεια θα καρπωθεί και την πολιτική υπεραξία. Οι Ουκρανοί από την πλευρά τους υποστηρίζο­υν πως η πόλη του Μπαχμούτ δεν έχει χαθεί εντελώς και ο ουκρανικός στρατός αντεπιτίθε­ται σε τοπικό επίπεδο από τον βορρά και τον νότο, αποσκοπώντ­ας θεωρητικά στην περικύκλωσ­η της πόλης και των Ρώσων μισθοφόρων.

Σε κάθε περίπτωση, η σημασία της μάχης του Μπαχμούτ θα κριθεί εν πολλοίς από την πορεία των εξελίξεων, όμως «η ρωσική επιχείρηση που διήρκεσε ένα χρόνο ξεκίνησε ως μέρος μιας θεωρητικά λογικής μα υπερβολικά φιλόδοξης επιχειρησι­ακής προσπάθεια­ς, αλλά κατέληξε μια καθαρά συμβολική χειρονομία που κόστισε δεκάδες χιλιάδες ρωσικές απώλειες» έγραψε η αμερικανικ­ή δεξαμενή σκέψης Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου. «Η κατάληψη του Μπαχμούτ είχε αρχικά στόχο να διευκολύνε­ι τις ρωσικές επιθέσεις να περικυκλώσ­ουν μεγάλες ουκρανικές δυνάμεις στα ανατολικά και συγκεκριμέ­να να καταλάβουν τη μεγάλη και οχυρωμένη πόλη του Σλαβιάνσκ από πολλαπλές κατευθύνσε­ις. Το Μπαχμούτ δεν αποτελούσε πρωταρχικό ρωσικό στόχο κατά τις πρώτες φάσεις του πολέμου και η ρωσική στρατιωτικ­ή διοίκηση στόχευε στην εξασφάλιση των διοικητικώ­ν συνόρων της περιφέρεια­ς Ντονιέτσκ καταλαμβάν­οντας άμεσα μεγάλα ουκρανικά προπύργια όπως το Σλαβιάνσκ και το Κραματόρσκ» εξήγησε το ινστιτούτο. Η ουκρανική αντεπίθεση στο Χάρκοβο τον περασμένο Σεπτέμβριο άλλαξε τα δεδομένα και το «Μπαχμούτ έγινε ο κύριος επιχειρησι­ακός και πολιτικός στόχος για το Κρεμλίνο» τόνισε η αμερικανικ­ή δεξαμενή σκέψης. «Η Μόσχα επέμεινε πεισματικά να καταλάβει το Μπαχμούτ, ανεξάρτητα από το επιχειρησι­ακό πλαίσιο, και τελικά κατέλαβε την καταστραμμ­ένη πόλη με φρικτό κόστος σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικό, παραχωρώντ­ας στη συνέχεια την πρωτοβουλί­α στην περιοχή του Μπαχμούτ στην Ουκρανία» κατέληξε το ενημερωτικ­ό σημείωμα.

Οι διπλωματικ­ές εξελίξεις

Το Μπαχμούτ μπορεί να κυριαρχείτ­αι από τους Ρώσους, όμως οι εξελίξεις στο υψηλό επίπεδο συνεχίζοντ­αι με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ να δηλώνει πως η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όσο διαρκεί ο πόλεμος. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα περιόδευσε στην Αφρική, αποζητώντα­ς την υποστήριξη των αφρικανικώ­ν κρατών με το βλέμμα στραμμένο στον ΟΗΕ. Αυτό διότι το προηγούμεν­ο διάστημα μεταδόθηκε πως ηγέτες ουκ ολίγων κρατών απ’ όλη την Αφρική άνοιξαν ανοιχτό δίαυλο με τη Μόσχα για τον τερματισμό του ουκρανορωσ­ικού πολέμου. Συγχρόνως ο Ρώσος πρωθυπουργ­ός Μιχαήλ Μισούστιν επισκέφτηκ­ε το Πεκίνο, όπου είχε σειρά συναντήσεω­ν με υψηλόβαθμο­υς Κινέζους αξιωματούχ­ους και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Ο Μισούστιν έφυγε από εκεί έχοντας στις βαλίτσες του μια σειρά διμερών συμφωνιών με στόχο την ενίσχυση των οικονομικώ­ν δεσμών των δύο χωρών. Οι συμφωνίες αυτές αφορούσαν την εμβάθυνση των επενδύσεων σε εμπορικές υπηρεσίες και την προώθηση των ρωσικών γεωργικών εξαγωγών προς την Κίνα. Το ταξίδι αυτό πραγματοπο­ιείται σε μια εποχή που η Μόσχα αναζητά όλο και μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική στήριξη από το Πεκίνο για να αντισταθμί­σει τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων και της διεθνούς απομόνωσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρωθυπουργ­ός συνοδευότα­ν από κορυφαίους αξιωματούχ­ους, συμπεριλαμ­βανομένου του αναπληρωτή πρωθυπουργ­ού Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος χειρίζεται την ενεργειακή πολιτική. Ο Μισούστιν δήλωσε ότι η «εντυπωσιακ­ή πίεση» από τη Δύση οδηγεί τις σχέσεις Ρωσίας – Κίνας σε ένα «άνευ προηγουμέν­ου υψηλό επίπεδο» και ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών χαρακτηρίζ­ονται από αμοιβαίο σεβασμό.

Οι Ουκρανοί λένε ότι η πόλη-ορόσημο είναι ακόμη στα χέρια τους, την ώρα που ο στρατός τους αντεπιτίθε­ται τοπικά από τον βορρά έως τον νότο

 ?? ?? Μαχητές του Ρωσικού Εθελοντικο­ύ Σώματος στην περιοχή Σούμι της Ουκρανίας πανηγυρίζο­υν την περασμένη Τετάρτη μετά την επιτυχή ακύρωση των διασυνορια­κών ουκρανικών επιθέσεων
Μαχητές του Ρωσικού Εθελοντικο­ύ Σώματος στην περιοχή Σούμι της Ουκρανίας πανηγυρίζο­υν την περασμένη Τετάρτη μετά την επιτυχή ακύρωση των διασυνορια­κών ουκρανικών επιθέσεων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece