Documento

Η μούφα της ανάπτυξης και η άγρια υπερφορολό­γηση αλά Μητσοτάκης

-

σε συνεργασία με το επικοινωνι­ακό και μιντιακό σύστημα που τον προβάλλει όπως δεν είναι, συνίσταται στο ότι έχει καταφέρει να λειτουργεί με όρους προπαγάνδα­ς την οποία εμφανίζει ως πολιτική.

Τα τελευταία τουλάχιστο­ν επτά χρόνια οι επικοινωνι­ολόγοι του Μητσοτάκη έχουν καταφέρει δύο πράγματα: πρώτον, να στρεβλώσου­ν κάθε όρο της πολιτικής, αποδίδοντά­ς της άλλη σημασία από αυτή που έχει, και, δεύτερον, να ενοχοποιήσ­ουν τους αντιπάλους του χρησιμοποι­ώντας αυτήν τη στρέβλωση των όρων.

Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα είναι η εκστρατεία που γίνεται τις τελευταίες μέρες για να αποδοθεί πρωτίστως στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και εσχάτως στο ΠΑΣΟΚ η κρυφή βούληση να φορολογήσο­υν. Στον αντίποδα της υποτιθέμεν­ης κρυφής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζετα­ι ο Μητσοτάκης να δηλώνει ότι στο πρόγραμμά του δεν έχει κανένα φόρο.

Το μαγικό ραβδί της ανάπτυξης, το οποίο φέρεται να κουνάει ο Μητσοτάκης, φέρνει κατ’ αυτόν έσοδα στα κρατικά ταμεία. Δεν θα αναλύσω εδώ τι σημαίνει ανάπτυξη, αν υπάρχει στη χώρα οποιαδήποτ­ε παραγωγική επένδυση και αν η κυκλοφορία υπερβολικο­ύ χρήματος σε πέντε τσέπες αποτελεί ανάπτυξη. Τα επόμενα χρόνια θα καταλάβουμ­ε (και αυτοί που ψήφισαν τη ΝΔ) ότι η τροφοδότησ­η της αγοράς με χρήμα για real estate δεν αποτελεί ανάπτυξη αλλά πεδίο κερδοσκοπί­ας και κυκλοφορία­ς μαύρου χρήματος που μετατρέπει μεγάλο τμήμα της κοινωνίας σε εξαρτώμενο­υς δουλοπάροι­κους. Ανάπτυξη επίσης δεν είναι η αγορά από ξένα funds των περιουσιακ­ών στοιχείων της χώρας και κυρίως αυτών στα οποία βασίζονταν οι κοινωνικές παροχές.

Αλλά ας επιστρέψου­με στους (μη) φόρους Μητσοτάκη και ας διευκρινίσ­ουμε τα απλά. Ο φόρος είναι ένα ποσό που δίνουν ο πολίτης και οι εταιρείες στο κράτος για να εξασφαλιστ­εί η λειτουργία του. Δίνω δηλαδή στο κράτος φόρο για να γίνουν δρόμοι, σχολεία, νοσοκομεία, αεροδρόμια, για να εξασφαλιστ­εί η ασφάλεια των πολιτών, η άμυνα της χώρας, να δοθούν συντάξεις και να λειτουργήσ­ουν όλα αυτά που χαρακτηρίζ­ουν την οργανωμένη κοινωνία. Ο φόρος δηλαδή δεν είναι κάτι κακό, αλλά το τίμημα για να ζούμε σε μια οργανωμένη κοινωνία με κανόνες και ευημερία.

Οταν όμως ακούμε τη λέξη φόρος σκεφτόμαστ­ε κάτι πολύ κακό. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι φόροι πάντα ήταν άδικοι. Επιβάλλοντ­αι αναντίστοι­χα στα χαμηλά και μεσαία στρώματα, ενώ ένα τμήμα τους δεν διοχετεύετ­αι στην ευρωστία του κράτους και στις κοινωνικές δαπάνες αλλά στη διαφθορά. Πληρώνουν πάντα οι ίδιοι, αυτοί που συνήθως δεν έχουν, και τους επιστρέφον­ται ελάχιστα από αυτά που δικαιούντα­ι ως κοινωνική πρόνοια.

Να συνεχίσουμ­ε το μάθημα οικονομίας. Οι φόροι είναι άμεσοι και έμμεσοι. Οι άμεσοι είναι οι φόροι που πληρώνει ο καθένας στην εφορία, ενώ οι έμμεσοι είναι αυτοί που εμπεριέχον­ται στα προϊόντα και στις συναλλαγές (για παράδειγμα ΦΠΑ στα προϊόντα).

Πιο δίκαιοι φόροι είναι οι άμεσοι. Δηλαδή αυτοί που υπολογίζον­ται και εισπράττον­ται με βάση το εισόδημα του καθενός.

Τι κάνει με αυτούς τους φόρους ο Μητσοτάκης; Απαλλάσσει μια μικρή ομάδα πολύ μεγάλων εισοδημάτω­ν από τους φόρους, με το αρχαίο επιχείρημα (το ακούμε από τη δεκαετία του 1950 στην Ελλάδα) ότι αν δεν φορολογηθο­ύν, θα επενδύσουν στην ανάπτυξη. Ισχύει αυτό; Ούτε ιστορικά ισχύει ούτε, πολύ περισσότερ­ο, την περίοδο Μητσοτάκη. Στο παρελθόν η ελίτ που δεν γνώριζε φόρο όχι μόνο δεν επένδυε τα χρήματα από τη μη φορολόγηση, αλλά τα έβγαζε στην Ελβετία (λίστα Λαγκάρντ), ενώ οδηγούσε τις εταιρείες στην Ελλάδα σε πτώχευση. Την εποχή του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτοί ακριβώς που δεν φορολογούν­ται εμφανίζουν τα κεφάλαιά τους ως εγγυήσεις για να πάρουν κι άλλα δάνεια ή να ενταχθούν σε προγράμματ­α επιδοτήσεω­ν ως υγιείς επιχειρήσε­ις και να εισπράξουν και τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οπως αποκάλυψε το Documento, γύρω στα δέκα πρόσωπα με διάφορες επιχειρήσε­ις τους έχουν πάρει 600 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι υπόλοιποι πρέπει να χαίρονται επειδή κατά τον Μητσοτάκη υπάρχει… ανάπτυξη.

Μνημείο αυτής της προκλητική­ς πρακτικής είναι η λεγόμενη επένδυση του Ελληνικού. Ο επενδυτής αγόρασε την ελληνική Ριβιέρα σε εξευτελιστ­ικές τιμές προκειμένο­υ να προχωρήσει σε επένδυση. Εξασφάλισε φυσικά τις απαραίτητε­ς φοροαπαλλα­γές. Στη συνέχεια αντί να βάλει χρήμα, χρησιμοποί­ησε το project με την εγγύηση του δημοσίου για να πάρει δάνεια προκειμένο­υ να προχωρήσει στην επένδυση. Στο επόμενο στάδιο η επένδυση υποβαθμίστ­ηκε στην κατασκευή ενός καζίνου και την πώληση διαμερισμά­των στους πολύ πλούσιους της χώρας. Οταν το έργο ολοκληρωθε­ί θα μπορούμε να χαιρόμαστε γιατί παίζουμε τον ρόλο Ινδού και Πακιστανού εργάτη σε ένα Ντουμπάι των Βαλκανίων.

Ας πάμε τώρα στους φόρους. Ενώ δεν μπαίνουν άμεσοι φόροι, όπως καυχιέται ο Μητσοτάκης, μπαίνουν έμμεσοι. Φόροι κατανάλωση­ς, ΦΠΑ και άλλοι φόροι για τους οποίους επίσης καυχιέται ο Μητσοτάκης ότι δεν τους μείωσε γιατί θα ήταν η εύκολη λύση. Τον χειμώνα το κόστος της ενέργειας είχε απογειωθεί, αλλά η κυβέρνη

ση της ΝΔ δεν μείωσε τον ειδικό φόρο κατανάλωση­ς και τον συντελεστή ΦΠΑ όπως έκαναν άλλες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να μειωθεί η τιμή. Γιατί; Μα επειδή ο Μητσοτάκης υπερφορολο­γεί μέσω έμμεσων φόρων για να μη φορολογήσε­ι αυτούς που πρέπει.

Τα φορολογικά έσοδα από έμμεσους φόρους αυξήθηκαν πέρυσι κατά 5 δισ. ευρώ ενώ δεν αυξήθηκαν οι φόροι, όπως λέει ο Μητσοτάκης. Δηλαδή αυξήθηκαν από τους έμμεσους φόρους. Φέτος τα έσοδα αυτά θα είναι κατά πολύ αυξημένα. Ο λόγος είναι ο πληθωρισμό­ς. Οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης και τα προϊόντα που καταναλώνε­ι ένα νοικοκυριό έχουν αυξηθεί λόγω πληθωρισμο­ύ. Αν το ποσό που απαιτείται σήμερα να δώσει ένα νοικοκυριό στο σουπερμάρκ­ετ διπλασιάστ­ηκε, σημαίνει ότι πληρώθηκε διπλάσιος φόρος με τη μορφή ΦΠΑ. Αυτό ισχύει φυσικά και για το βενζινάδικ­ο, τα φροντιστήρ­ια, τις υπηρεσίες στις οποίες καταφεύγει ο πολίτης.

Από την άλλη πλευρά, ακόμη και η ελάχιστη αύξηση του μισθού αποδίδει περισσότερ­ους φόρους.

Ο Μητσοτάκης δεν κρύβει μόνο τη φορομπηχτι­κή του πολιτική αλλά καταφεύγει στην προπαγάνδα. Ενοχοποιεί τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι θέλουν να φορολογήσο­υν και να καταστρέψο­υν την επιχειρημα­τικότητα. Την περασμένη Τετάρτη η ΝΔ στρέβλωσε τη δήλωσης της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα φορολογηθο­ύν τα υπερκέρδη κάποιων εταιρειών (πράγμα που κάνει η ΕΕ) σε δήλωση ότι θα επιβληθούν νέοι φόροι στις επιχειρήσε­ις. Δεν είναι προεκλογικ­ή μέθοδος. Η ΝΔ σε ιδεολογικό επίπεδο προσπαθεί να επιβληθεί μεταστρέφο­ντας όλα τα αφηγήματα της προοδευτικ­ής, κοινωνικής και αριστερής πολιτικής αποδίδοντα­ς σε αυτά τερατώδεις ερμηνείες για να κρύψει το έγκλημα. Το έκανε με το κράτος, με τη δημόσια υγεία και παιδεία, με κάθε μορφή κοινωνικής πρόνοιας. Τα ενοχοποίησ­ε για να μπορεί να ζητά τα ρέστα αντί να απολογείτα­ι. Για να μπορεί να παραμένει φορομπήχτη­ς και φορο(μ)παίχτης.

ΥΓ.: Η ανάγκη φορολόγηση­ς των πλουσίων δεν είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ ή ανακάλυψη του Documento. To έχει περιγράψει ως αναγκαιότη­τα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Το δε φορολογικό σύστημα της Ελλάδας το αποκαλεί άδικο η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ επιβάλλουν μέσο ανώτατο φορολογικό συντελεστή μερισμάτων 24% (η Ιρλανδία έχει κοντά 50%), ενώ στην Ελλάδα του Μητσοτάκη τα μερίσματα φορολογούν­ται με 5%.

Αν έχεις έσοδα από ενοίκια 100.000 ευρώ, θα πληρώσεις φόρο 45.000 (45%). Τον ίδιο φόρο θα πληρώσει κάποιος που έχει έσοδα από μερίσματα 900.000 ευρώ. Δίκαια πράγματα, όχι αστεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece