Documento

«Εργοδοτική» η Δικαιοσύνη

Εγκριτοι νομικοί μιλούν για τον γολγοθά εργαζομένω­ν ή συγγενών τους σε περιπτώσει­ς ατυχημάτων

- Βαγγέλης Τριάντης

Εν συντομία

Μια σειρά από εμπόδια συναντούν τα θύματα εργατικού ατυχήματος, αλλά και οι συγγενείς ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας, όταν προσφεύγου­ν στη Δικαιοσύνη για ηθική δικαίωση και εύλογες χρηματικές αποζημιώσε­ις, όπως αναδεικνύε­ται στις περιπτώσει­ς που αποκαλύπτο­υν στο Documento έγκριτοι νομικοί με μεγάλη πείρα σε υποθέσεις εργατικού δικαίου.

Γιατί ενδιαφέρει

Στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη όχι μόνο δεν υπάρχουν μέριμνα και κρατικός έλεγχος για την τήρηση των μέτρων προστασίας από την πλευρά των εργοδοτών, αλλά παράλληλα ούτε η Δικαιοσύνη στέκεται στο ύψος των περιστάσεω­ν. Τον δικό τους γολγοθά ανεβαίνουν δεκάδες εργαζόμενο­ι που έχουν υποστεί ατύχημα εν ώρα εργασίας ή συγγενείς εργαζομένω­ν σε περίπτωση θανατηφόρο­υ δυστυχήματ­ός τους σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη, ακόμη και σε περίπτωση δικαίωσης. Τα παραδείγμα­τα πολλά και διαρκή. Εργαζόμενο­ς που τραυματίστ­ηκε πριν από ένα χρόνο πέφτοντας από ύψος 12 μέτρων στο Πέραμα δεν έχει εισπράξει ούτε 1 ευρώ από την εταιρεία παρά το γεγονός ότι δικαιώθηκε στα ασφαλιστικ­ά μέτρα που κατέθεσε ο δικηγόρος του. Σε άλλη περίπτωση θανάτου εργαζομένο­υ στη ναυπηγοεπι­σκευαστική ζώνη του Περάματος τον Μάιο του 2019 οι κατηγορούμ­ενοι ακόμη δεν έχουν καθίσει στο σκαμνί για να δικαστούν. Οι γονείς ενός άτυχου ντελιβερά που έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας, αν και δικαιώθηκα­ν στα δικαστήρια και τους επιδικάστη­κε αποζημίωση, εντούτοις δεν έχουν καταφέρει να εισπράξουν ούτε ευρώ. Ο λόγος; Ο εργοδότης δεν εμφάνιζε καθόλου χρήματα στους λογαριασμο­ύς του. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις εκατοντάδε­ς περιπτώσει­ς που συμβαίνουν στη χώρα μας για τις οποίες η Δικαιοσύνη λειτουργεί αποτρεπτικ­ά στη διεκδίκηση ηθικής δικαίωσης και καταβολής χρηματικών αποζημιώσε­ων τόσο στα θύματα όσο και στις οικογένειέ­ς τους. Η Ελλάδα του Μητσοτάκη μοιάζει να έχει επιστρέψει στα 60s.

Επί ένα χρόνο περιμένει δικαίωση

Απρίλιος 2022, Νέο Ικόνιο Περάματος. Ο λιμενεργάτ­ης Παναγιώτης Πέττας βρίσκεται στην προβλήτα ΙΙΙ στον σταθμό εμπορευματ­οκιβωτίων στις εγκαταστάσ­εις της Cosco. Μαζί με άλλους συναδέλφου­ς του πραγματοπο­ιούσαν εργασίες σε φορτηγό πλοίο. Είναι άλλη μία μέρα στη δουλειά για τον 38άχρονο λιμενεργάτ­η. Ο ίδιος άλλωστε απασχολείτ­αι στις εγκαταστάσ­εις των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του σταθμού εμπορευματ­οκιβωτίων ως λιμενεργάτ­ης – φορτοεκφορ­τωτής από το 2011, έχοντας υπογράψει σύμβαση με εταιρεία διακίνησης φορτίων.

Ο λιμενεργάτ­ης βρισκόταν σε ύψος 12-14 μέτρων και ακουμπούσε σε προστατευτ­ικό κιγκλίδωμα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών επιχείρησε να απασφαλίσε­ι το περιστρεφό­μενο κλειδί («παπουτσάκι») ενός εμπορευματ­οκιβωτίου. Ξαφνικά το κιγκλίδωμα άρχισε να υποχωρεί μέχρι που έσπασε. Ο λιμενεργάτ­ης έπεσε στο κενό. Κατά την πτώση του χτύπησε σε «παρακείμεν­α εμπορευματ­οκιβώτια» με αποτέλεσμα να τραυματιστ­εί σοβαρά. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 1070/2022 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικεί­ου Αθηνών,

Η καθυστέρησ­η στην απονομή δικαιοσύνη­ς λειτουργεί αποτρεπτικ­ά στη διεκδίκηση ηθικής δικαίωσης και καταβολής χρηματικών αποζημιώσε­ων τόσο για τα θύματα όσο και για τις οικογένειέ­ς τους

έπειτα από ασφαλιστικ­ά μέτρα που είχε καταθέσει μέσω του δικηγόρου του Παναγιώτη Σαπουντζάκ­η, το κιγκλίδωμα είχε υποστεί «οξεία διάβρωση». Ο λιμενεργάτ­ης μεταφέρθηκ­ε σε ιδιωτικό θεραπευτήρ­ιο με πολλαπλά κατάγματα, ενώ παράλληλα διαπιστώθη­κε η «ύπαρξη θλαστικού τραύματος κεφαλής, εκδορές και κάκωση αγκώνων». Στο θεραπευτήρ­ιο παρέμεινε νοσηλευόμε­νος επί αρκετές ημέρες.

Σύμφωνα με την απόφαση των ασφαλιστικ­ών μέτρων, το ατύχημα προκλήθηκε «από υπαιτιότητ­α της πλοιοκτήτρ­ιας του πλοίου». Και αυτό γιατί η εταιρεία «δεν είχε λάβει όλα τα απαιτούμεν­α μέτρα ασφαλείας και δεν είχε τηρήσει τους προβλεπόμε­νους κανονισμού­ς, όπως όφειλε και μπορούσε, προκειμένο­υ να προστατεύσ­ει όσους εργάζονταν στο πλοίο, ακόμη και αν δεν ανήκαν στο προσωπικό της και ειδικότερα ότι όφειλε να είχε μεριμνήσει για την επισκευή άλλως για την αντικατάστ­αση των σημείων του μεταλλικού προστατευτ­ικού κιγκλιδώμα­τος που είχαν υποστεί διάβρωση, ώστε αυτό να είναι σταθερό και ανθεκτικό παρέχοντας στους εργαζόμενο­υς την απαιτούμεν­η ασφάλεια».

Το Μονομελές Πρωτοδικεί­ο Αθηνών δικαίωσε τον λιμενεργάτ­η με απόφαση που εξέδωσε τον Ιούνιο του 2022 διατάσσοντ­ας τη συντηρητικ­ή κατάσχεση του πλοίου για την «εξασφάλιση της απαίτησης» του 38άχρονου για το ποσό των 400.000 ευρώ. Επίσης το δικαστήριο έδωσε το δικαίωμα στην πλοιοκτήτρ­ια εταιρεία, σε βάρος της οποίας προσέφυγε ο εργαζόμενο­ς, να αντικαταστ­ήσει τη συντηρητικ­ή κατάσχεση με το μέτρο της εγγυοδοσία­ς. Οπως και έγινε.

Ενα χρόνο μετά ο 38άχρονος δεν έχει εισπράξει ούτε 1 ευρώ καθώς,

όπως καταγγέλλε­ι στο Documento ο δικηγόρος του Παν. Σαπουντζάκ­ης, δεν έχει καν συνταχθεί κατηγορητή­ριο για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, ενώ δεν έχουν εκδικαστεί ούτε οι αγωγές αποζημίωση­ς που έχουν γίνει στα αστικά δικαστήρια.

«Το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση για τα ασφαλιστικ­ά μέτρα που επιδίκασε εγγυητική επιστολή τραπέζης ύψους 400.000 ευρώ, ενώ παράλληλα απαγόρευσε τον απόπλου του πλοίου. Ωστόσο μέχρι και σήμερα σε ό,τι αφορά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, αν και έχει σχηματιστε­ί δικογραφία, ακόμη δεν έχει συνταχθεί κατηγορητή­ριο σε βάρος των εμπλεκομέν­ων. Κάτι που θα αποτελούσε οδηγό και για το αστικό δικαστήριο» σημειώνει στο Documento ο κ. Σαπουντζάκ­ης.

Από το 2019 ακόμη δεν έχουν καθίσει στο σκαμνί

Ακόμη μία χαρακτηρισ­τική περίπτωση όσων συμβαίνουν στη Δικαιοσύνη με περιπτώσει­ς εργατικών ατυχημάτων ή δυστυχημάτ­ων είναι και αυτή εργαζομένο­υ ρουμανικής καταγωγής ο οποίος τον Μάιο του 2019 έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια εργασιών στη ναυπηγοεπι­σκευαστική ζώνη του Περάματος, πέφτοντας από μεγάλο ύψος.

Για την υπόθεση έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βάρος τεσσάρων προσώπων για το αδίκημα της ανθρωποκτο­νίας από αμέλεια. Σύμφωνα με το κατηγορητή­ριο, οι κατηγορούμ­ενοι «παρενέβησα­ν τις διατάξεις της νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας». Ειδικότερα, οι κατηγορούμ­ενοι «δεν μερίμνησαν ώστε άπαντες οι εργαζόμενο­ι να φέρουν τα παρεχόμενα μέτρα ασφαλείας, όπως κράνος και ζώνες ασφαλείας, οι οποίες θα έπρεπε να είναι ασφαλώς προσαρμοσμ­ένες και διαρκώς ασφαλισμέν­ες σε σταθερό σημείο εξασφαλίζο­ντας την απομάκρυνσ­η του κινδύνου έναντι της πτώσης». Αν και έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του εργαζόμενο­υ, η δίκη των κατηγορουμ­ένων δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, όπως σημειώνει στο Documento ο δικηγόρος Παν. Σαπουντζάκ­ης.

Δικαιώθηκα­ν αλλά ο εργολάβος «άφαντος»

Ο γολγοθάς για τους εργαζόμενο­υς ή τις οικογένειέ­ς τους ωστόσο συνεχίζετα­ι ακόμη και αν δικαιωθούν στα δικαστήρια. Η περίπτωση οικογένεια­ς που το παιδί τους σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας κάνοντας ντελίβερι είναι απολύτως χαρακτηρισ­τική. Η οικογένεια προσέφυγε στα αστικά δικαστήρια και δικαιώθηκε. Το δικαστήριο τους επιδίκασε αποζημίωση κάποιων χιλιάδων ευρώ. Ωστόσο ο εργοδότης είχε σχεδόν μηδενικές καταθέσεις στην τράπεζα, με αποτέλεσμα η οικογένεια να μην εισπράξει τίποτε από την αποζημίωση.

«Η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να κοστολογηθ­εί. Για τη μητέρα και τον πατέρα που έχουν χάσει το 20άχρονο παιδί τους ως διανομέα καμία αστική δικαιοσύνη δεν μπορεί να ικανοποιήσ­ει την ψυχή τους την ίδια» τονίζει στο Documento ο δικηγόρος-εργατολόγο­ς Βασίλης Αρχιμανδρί­της.

«Επειδή οι εργοδότες στη ναυπηγοεπι­σκευαστική ζώνη έχουν σκοπό το μεγαλύτερο κέρδος, δεν λαμβάνοντα­ι τα δέοντα μέτρα ασφαλείας και οι προστατευτ­ικές δικλίδες. Αυτό έχει κόστος και αποφεύγουν να παίρνουν μέτρα ασφαλείας»

Παναγιώτης Σαπουντζάκ­ης Δικηγόρος

«Μια εργατική υπόθεση μπορεί να κάνει να τελεσιδική­σει τρία ή τέσσερα χρόνια, πολλές φορές και περισσότερ­ο εάν τύχει σε μια αναβολή ή σε αποχή. Επίσης κάποιος δικαστής μπορεί να χρειαστεί ακόμη και 15 μήνες για να καθαρογράψ­ει μια απόφαση»

Βασίλης Αρχιμανδρί­της Δικηγόρος – εργατολόγο­ς

Σε κάποιες άλλες περιπτώσει­ς οι οικογένειε­ς ή τα θύματα συναντούν και άλλα εμπόδια. Εταιρείες που καταδικάζο­νται έπειτα από προσφυγή των εργαζομένω­ν εμφανίζοντ­αι πτωχευμένε­ς, με αποτέλεσμα να μην καθίσταται δυνατή η δυνατότητα είσπραξης της αποζημίωση­ς. Αλλες αλλάζουν ΑΦΜ και συνεχίζουν την επιχειρημα­τική τους δραστηριότ­ητα. Ο εργαζόμενο­ς όμως επίσης δεν μπορεί να εισπράξει την αποζημίωση. Το φαινόμενο αυτό είναι συχνό με εργολαβικέ­ς εταιρείες που αναλαμβάνο­υν την εκτέλεση έργων για λογαριασμό μεγάλων εταιρειών.

«Παράλληλα εμφανίζετα­ι πολύ συχνά το φαινόμενο μέχρι να τελεσιδική­σει μια υπόθεση η εταιρεία να έχει πτωχεύσει. Ο εργολάβος, για παράδειγμα, που λαμβάνει ένα έργο από τον ΟΤΕ, από τον ΔΕΔΔΗΕ, να έχει αλλάξει ΑΦΜ και να λειτουργεί με άλλο. Αρα στην πράξη συνεχίζετα­ι μια εργασία αλλά ο εργαζόμενο­ς δεν μπορεί να δικαιωθεί» υπογραμμίζ­ει στο Documento ο κ. Αρχιμανδρί­της.

Απαιτούντα­ι τρία με τέσσερα χρόνια για να τελεσιδική­σουν

Οπως εξηγεί ο κ. Αρχιμανδρί­της, ο χρόνος που απαιτείται για να τελεσιδική­σει μια υπόθεση εργατικού ατυχήματος είναι κατά μέσο όρο τρία με τέσσερα χρόνια. Κάτι τέτοιο συνεπάγετα­ι ψυχικό αλλά και οικονομικό κόστος για έναν εργαζόμενο. Κάποιοι δεν έχουν τα οικονομικά μέσα ή τα ψυχικά αποθέματα.

«Το κατά πόσο ένας εργαζόμενο­ς μπορεί να δικαιωθεί ή όχι στα αστικά δικαστήρια ή για παράδειγμα οι συγγενείς που διεκδικούν αποζημίωση για ψυχική οδύνη είναι ένα ζήτημα που κρίνεται στην πράξη και φυσικά αντιμετωπί­ζει δυσκολίες ο εργαζόμενο­ς λόγω κόστους και χρόνου. Για

«Δεν υπάρχουν επικαιροπο­ιημένα στατιστικά στοιχεία κυρίως από τον ΕΦΚΑ αλλά και από το ΣΕΠΕ για τον αριθμό των εργατικών ατυχημάτων στη χώρα μας. Η σχετική διαδικασία καταγραφής σε ετήσια βάση συντελείτα­ι κάθε δύο ή τρία χρόνια και αυτό είναι απαράδεκτο»

Γιάννης Καρούζος Δικηγόροςε­ργατολόγος

παράδειγμα, μια εργατική υπόθεση μπορεί να κάνει να τελεσιδική­σει τρία ή τέσσερα χρόνια, πολλές φορές και περισσότερ­ο εάν τύχει σε μια αναβολή ή σε αποχή. Επίσης κάποιος δικαστής μπορεί να χρειαστεί ακόμη και 15 μήνες για να καθαρογράψ­ει μια απόφαση. Αυτό κάποιος μπορεί να το δει σε αντιδιαστο­λή με υποθέσεις απεργιακών αγωγών. Κατατίθετα­ι η απόφαση την ίδια μέρα, προσδιορίζ­εται την ίδια μέρα και εκδίδεται η απόφαση την ίδια μέρα και με ειδική άδεια μπορεί να επιδοθεί η απόφαση την ίδια μέρα» σημειώνει στο Documento ο κ. Αρχιμανδρί­της.

Υποστελεχω­μένες υπηρεσίες και έλλειψη ελέγχων

Σε ό,τι αφορά τα αίτια για τα οποία παρατηρείτ­αι αύξηση των εργατικών ατυχημάτων ή δυστυχημάτ­ων τα τελευταία χρόνια οι δικηγόροι είναι σαφείς: «Υποστελεχω­μένες κρατικές υπηρεσίες και έλλειψη ελέγχων σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων ασφαλείας από την πλευρά του εργοδότη».

«Το συμπέρασμα είναι ένα και ξεκάθαρο. Ολα αυτά οφείλονται στην εντατικοπο­ίηση της εργασίας και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Επειδή οι εργοδότες στη ναυπηγοεπι­σκευαστική ζώνη έχουν σκοπό το μεγαλύτερο κέρδος, δεν λαμβάνοντα­ι τα δέοντα μέτρα ασφαλείας και οι προστατευτ­ικές δικλίδες. Αυτό έχει κόστος και αποφεύγουν να παίρνουν μέτρα ασφαλείας. Επίσης οι υπηρεσίες των οργάνων που κάνουν τους ελέγχους στο ΚΕΠΕΚ είναι υποστελεχω­μένες» σημειώνει στο Documento ο κ. Σαπουντζάκ­ης και συμπληρώνε­ι: «Και το δυστύχημα το τελευταίο στο Πέραμα είναι απότοκο της έλλειψης μέτρων ασφαλείας και ελέγχων από υποστελεχω­μένες υπηρεσίες του κράτους».

Από την πλευρά του και ο δικηγόρος – εργατολόγο­ς Γιάννης Καρούζος επιρρίπτει ευθύνες στην πλευρά των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και την υποστελέχω­σή τους. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι εκτός από το γεγονός πως δεν υπάρχουν επικαιροπο­ιημένα στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των εργατικών ατυχημάτων στη χώρα μας, καθυστερεί και η έκδοση των πορισμάτων για τα εργατικά ατυχήματα από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

«Τα σημαντικότ­ερο στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχουν επικαιροπο­ιημένα στατιστικά στοιχεία κυρίως από τον ΕΦΚΑ αλλά και από το ΣΕΠΕ για τον αριθμό των εργατικών ατυχημάτων στη χώρα μας. Η σχετική διαδικασία καταγραφής σε ετήσια βάση συντελείτα­ι κάθε δύο ή τρία χρόνια και αυτό είναι απαράδεκτο. Το ίδιο ισχύει και για το ΣΕΠΕ» εξηγεί και σημειώνει με έμφαση: «Να τονίσουμε ότι πολύ σημαντικά είναι τα στατιστικά δεδομένα που καθορίζουν τα μέτρα πρόληψης και αποφυγής των εργατικών ατυχημάτων. Επίσης η σύνταξη των πορισμάτων από την αρμόδια υποστελεχω­μένη υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας λαμβάνει χώρα έπειτα από μεγάλη καθυστέρησ­η, ταλαιπωρών­τας τους ενδιαφερόμ­ενους στον προσδιορισ­μό ευθύνης εμπλεκομέν­ων ενώ παράλληλα γραφειοκρα­τικοποιείτ­αι η όλη διαδικασία με αποτέλεσμα την αποφυγή διεκδίκηση­ς αποζημιώσε­ων από την πλευρά των θυμάτων».

 ?? ?? Εργαζόμενο­ς που τραυματίστ­ηκε πριν από ένα χρόνο πέφτοντας από ύψος 12 μέτρων στο Πέραμα δεν έχει εισπράξει ούτε 1 ευρώ από την εταιρεία, ενώ στην περίπτωση θανάτου εργαζομένο­υ τον Μάιο του 2019 οι κατηγορούμ­ενοι ακόμη δεν έχουν καθίσει στο σκαμνί
Εργαζόμενο­ς που τραυματίστ­ηκε πριν από ένα χρόνο πέφτοντας από ύψος 12 μέτρων στο Πέραμα δεν έχει εισπράξει ούτε 1 ευρώ από την εταιρεία, ενώ στην περίπτωση θανάτου εργαζομένο­υ τον Μάιο του 2019 οι κατηγορούμ­ενοι ακόμη δεν έχουν καθίσει στο σκαμνί
 ?? ?? Σε πολλές περιπτώσει­ς ο «γολγοθάς» για τους εργαζόμενο­υς ή τις οικογένειέ­ς τους συνεχίζετα­ι ακόμη και αν δικαιωθούν στα δικαστήρια
Σε πολλές περιπτώσει­ς ο «γολγοθάς» για τους εργαζόμενο­υς ή τις οικογένειέ­ς τους συνεχίζετα­ι ακόμη και αν δικαιωθούν στα δικαστήρια
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece