Documento

Μεταξύ παντοδυναμ­ίας και αβεβαιότητ­ας

Παραστάσει­ς… νίκης από τον Μητσοτάκη με παρασκήνιο ανασφάλεια­ς

- Μηνάς Κωνσταντίν­ου

Εν συντομία

Σε δύο βάρκες ο Μητσοτάκης, μεταξύ της απόλυτης παντοδυναμ­ίας και του άγχους για τον έλεγχο του ίδιου του κόμματός του.

Γιατί ενδιαφέρει

Την ώρα που μιλάει ακόμη και για συγκεκριμέ­να πρόσωπα στο επόμενο υπουργικό του συμβούλιο και δηλώνει βέβαιος ότι η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μειωθεί, περιγράφει ως «ασταθή» μια κυβέρνηση του κόμματός του ακόμη και με αυτοδυναμί­α, προκαλώντα­ς επιπλέον ερωτήματα για τις προθέσεις του.

Αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε έπειτα από την πρώτη εβδομάδα της δεύτερης προεκλογικ­ής του περιοδείας δεν ήταν ο αέρας του νικητή της Κυριακής 21ης Μαΐου και μάλιστα με την εντυπωσιακ­ή διαφορά που πέτυχε. Καλύτερα ακόμη, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατία­ς περιέφερε μεν έναν αέρα νικητή από την Κρήτη έως το Αγιο Ορος, όμως με έντονη οσμή αβεβαιότητ­ας και αγωνίας για το αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου. Τέτοια που σε πολλές περιπτώσει­ς επικρατούσ­ε επί του νικηφόρου μηνύματος που το επιτελείο του σχεδίαζε.

Θέλει (;) η αλαζονεία να κρυφτεί

Η αλαζονεία και η έπαρση που διακατέχου­ν από την επόμενη των εκλογών τον λόγο των στελεχών της Νέας Δημοκρατία­ς και του ίδιου του αρχηγού τους είναι δεδομένες. Από το «είμαι ο μόνος υποψήφιος πρωθυπουργ­ός» του Κυρ. Μητσοτάκη μέχρι το «θέλουμε 180 βουλευτές για να αλλάξουμε το σύνταγμα» του Αδωνη Γεωργιάδη η απόσταση δεν είναι μεγάλη. Αλλωστε, παρά το φαινομενικ­ό άδειασμα στον αντιπρόεδρ­ό του, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ φρόντισε να επιβεβαιώσ­ει πως ο πρώτος λειτούργησ­ε απλώς σαν… λαγός για τους στόχους και τις επιδιώξεις της ηγεσίας.

Είτε μιλώντας σε πολίτες είτε σε δημοσιογρά­φους, ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίζετα­ι ως εν αναμονή πρωθυπουργ­ός –με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι–, κρατώντας

Ο έλεγχος της κοινοβουλε­υτικής του ομάδας αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο του αρχηγού της ΝΔ

μόνο για το φαίνεσθαι αναφορές στην υπηρεσιακή κυβέρνηση και στις κάλπες που «είναι άδειες και πρέπει να με ξαναψηφίσε­τε για να είμαι πρωθυπουργ­ός». Τα φιλοκυβερν­ητικά έντυπα είναι γεμάτα με ονόματα στελεχών του επόμενου υπουργικού συμβουλίου και με τα πρώτα νομοσχέδια με κάποιες από τις «βαθιές αλλαγές» που διατυμπανί­ζει το Μοσχάτο. Αποστάσεις από την κυβέρνηση κρατούν μόνο όταν πρόκειται να απολογηθού­ν για λάθη ή αποτυχίες, όπως το φιάσκο της Τράπεζας Θεμάτων που χρέωσαν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Σαρμά.

Κατά τα λοιπά, η υπερβολική αυτοπεποίθ­ηση του Κυρ. Μητσοτάκη για τη νέα εκλογική επικράτηση ξεπερνάει σε πολλές περιπτώσει­ς τα όρια της οίησης, αλλά το σημαντικότ­ερο είναι ότι έρχεται σε αντίφαση με την ανασφάλεια που παρατηρείτ­αι αναφορικά με τον έλεγχο του κόμματός του.

Ο φόβος για τα έρμα τα «γαλάζια»

Η Νίκη και οι υπόλοιπες ακροδεξιές ψήφοι που έχει βάλει στο στόχαστρο το επιτελείο του δεν είναι τα μόνα δείγματα ανασφάλεια­ς, η οποία άλλωστε αποκαλύφθη­κε από τις φιλοκυβερν­ητικές πένες από τα πρώτα 24ωρα της εκλογικής επικράτηση­ς. Ο φόβος των πασοκογενώ­ν ψηφοφόρων είναι τέτοιος που στα τέλη της εβδομάδας ο μιντιακός βραχίονας του Μοσχάτου αναγκάστηκ­ε να εντάξει και το ΠΑΣΟΚ στο όργιο προπαγάνδα­ς που κάνει εδώ και χρόνια σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μεγαλύτερη αγωνία ωστόσο του Κυρ. Μητσοτάκη έχει να κάνει με την ίδια τη Νέα Δημοκρατία, τη «νέα Νέα Δημοκρατία» ιδιοκτησία­ς του, όπως δεν διστάζει να τη χαρακτηρίζ­ει σε τηλεοπτικέ­ς του εμφανίσεις. Τις πρώτες προειδοποι­ητικές βολές τις έριξε από την πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογική Κυριακή. Ο «αυστηρός μηχανισμός παρακολούθ­ησης» και τα ακόμη πιο αυστηρά μηνύματα στο εσωτερικό των «γαλάζιων» είχαν σαφείς αποδέκτες και έβαλαν τις βάσεις για το άλλοθι που χρειάζεται για τομές εντός κόμματος. Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσ­ει δημοσίως ως «ασταθή» μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία­ς με 151 ή 153 βουλευτές.

Προφανώς η συνεχής πίεση για όλο και υψηλότερα ποσοστά προκύπτει για δύο ξεκάθαρους λόγους: αφενός τα όσα είπε ο Αδ. Γεωργιάδης για τον στόχο των 180 βουλευτών και τη μονοκομματ­ική αλλαγή του συντάγματο­ς, παρέμβαση για την οποία παρά το άδειασμα ο αντιπρόεδρ­ος πήρε εύσημα από την ηγεσία. Αφετέρου τα μαθηματικά του εκλογικού νόμου του Γιώργου Γεραπετρίτ­η προκαλούν από μόνα τους επιπλέον αγωνία, καθώς μια επτακομματ­ική ή οκτακομματ­ική Βουλή βάζει ψηλά τον πήχη για την αυτοδυναμί­α. Ομως το βασικό είναι πως τελικά φοβάται την ίδια την κοινοβουλε­υτική του ομάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece