Documento

Εσωκομματι­κές τριβές και επικοινωνι­ακοί φόβοι

Τι προσέχουν και τι επιδιώκουν στη Χαριλάου Τρικούπη ενόψει της δεύτερης κάλπης

- Παναγιώτα Μπίτσικα

Εν συντομία

Ο εκλογικός φόβος του ΠΑΣΟΚ μπροστά στα στραβοπατή­ματα και στις «μπανανόφλο­υδες» της τελευταίας στιγμής.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς διεκδικεί κυρίαρχο ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή απέναντι στην… αυτοδύναμη παντοδυναμ­ία του συστήματος εξουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεν είχαν περάσει καλά καλά ούτε δύο ημέρες από τις εκλογές του Μαΐου 2023 και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλο­ς δήλωνε δημοσίως στο Mega ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να γίνει αξιωματική αντιπολίτε­υση.

Ομως η επικοινωνι­ακή τακτική επαναξιολο­γήθηκε από την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη –που τώρα χρησιμοποι­εί περισσότερ­ο τον όρο «κύρια αντιπολίτε­υση»– τόσο γιατί μεσολάβησα­ν γεγονότα στην πολιτική σκηνή όσο και γιατί είναι κρίσιμο στοιχείο η αναποφασισ­τικότητα που υπάρχει σε ένα τμήμα των ψηφοφόρων, κυρίως των… πανωκαλπάτ­ων (αυτών που αποφασίζου­ν πάνω από την κάλπη).

Η δυσαρέσκει­α του πρώην υπουργού Χάρη Καστανίδη αλλά και οι εσωκομματι­κές αντιπαραθέ­σεις για τον τρόπο που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκη­ς χειρίστηκε την υπόθεση της έδρας της Α΄ Θεσσαλονίκ­ης, χωρίς καν προσυνεννό­ηση ή έγκαιρη ενημέρωσή του, βγήκαν εκτός Χαριλάου Τρικούπη.

Ταυτόχρονα, όμως, το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να κρύψει τη στροφή που έκανε στις τοποθετήσε­ις του για συνεργασίε­ς από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 έως την επόμενη μέρα τους.

Ξαφνικά δεν μπορεί να συνεργαστε­ί με τη ΝΔ γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα προγραμματ­ικής σύγκλισης. Χάθηκε στο σύμπαν της κομματικής ευελιξίας η πρότερη θέση του ΠΑΣΟΚ για το εφικτό των συνεργασιώ­ν (και με τη ΝΔ) εφόσον υπήρχαν ισχυρό διψήφιο ποσοστό, και προγραμματ­ική συμφωνία υπό την αίρεση της επιλογής προσώπου για την πρωθυπουργ­ία. Επεα πτερόεντα… Οπως και της κυβέρνησης της ΝΔ, που όταν όλα πάνε καλά αυτοδοξάζε­ται και όταν υπάρχουν αστοχίες δείχνει όλους τους άλλους!

Η μάχη των προγραμμάτ­ων στην οποία ομνύουν εσχάτως τα κόμματα κυβερνητικ­ής διαχείριση­ς ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου γίνεται μετρώντας τις γλίστρες

ο ένας του άλλου πάνω στις πολιτικές… μπανανόφλο­υδες.

Το εικονικό απέναντι στο πραγματικό

Ελλείψει μείζονος εμβέλειας στρατηγικώ­ν διαφορών, οι πολιτικοί αντίπαλοι φαίνεται να περιμένουν ο ένας τα στραβοπατή­ματα του άλλου. Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Ιουνίου η Πειραιώς δέχεται δίδυμο σφυροκόπημ­α από Κουμουνδού­ρου και Χαριλάου Τρικούπη για τη δυσλειτουρ­γία της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων για τις προαγωγικέ­ς εξετάσεις του λυκείου. Στο επίκεντρο των πυρών τους η απόσταση που χωρίζει την εικονική τελειότητα της ψηφιοποίησ­ης που πλασάρει η κυβέρνηση από τη ζώσα πραγματικό­τητα. «Το επιτελικό κράτος αποδείχθηκ­ε για άλλη μια φορά επιτελικό χάος»… Από την άλλη, η ΝΔ βάζει στον ιμάντα της προπαγάνδα­ς της τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για να κατηγορήσε­ι ότι με τη φορολογική πολιτική τους βυθίζουν στην ανασφάλεια τον κόσμο και προκαλούν με την ασάφεια των προγραμμάτ­ων και των δηλώσεων των στελεχών τους. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Ακης Σκέρτσος τους εγκαλεί για επικίνδυνα πειράματα με τους φόρους, τις εισφορές και τα εισοδήματα.

Πραγματικό­ς φόβος δεν είναι αυτός της ακυβερνησί­ας αλλά η παντοδυναμ­ία του συστήματος εξουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, διαμηνύουν από τη Χαριλάου Τρικούπη

Ομως με αφορμή τις τηλεοπτικέ­ς συνεντεύξε­ις των υποψηφίων του ψηφοδελτίο­υ επικρατεία­ς του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Δουδωνή (ο οποίος είχε εκλεγεί βουλευτής στην κάλπη του Μαΐου 2023) και Ελένης Χρονοπούλο­υ για το φορολογικό πρόγραμμα, η ΝΔ έδειξε να κλαίει με… μαύρο δάκρυ εκ μέρους των μεγαλοεπεν­δυτών για μια ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων επί των κερδών επιχειρήσε­ων.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η Χαριλάου Τρικούπη βγήκε επιθετικά για να υπερασπιστ­εί το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Είναι ενδεικτικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος προέβαλε ότι για να εξασφαλιστ­ούν πόροι για το κοινωνικό κράτος το ΠΑΣΟΚ προτείνει μέτρα όπως η μείωση του υψηλού αφορολόγητ­ου ορίου για τις γονικές παροχές από τα 4,8 εκατ. ευρώ που ισχύει σήμερα κατά ανώτατη τιμή σε 400.000 για κάθε γονέα. Επίσης, ως προς τα διανεμόμεν­α μερίσματα επί των κερδών των επιχειρήσε­ων, που σήμερα φορολογούν­ται οριζόντια με τον χαμηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη 5%, το ΠΑΣΟΚ προτείνει κλιμακωτή προοδευτικ­ή φορολόγηση (για τις πρώτες 50.000 ευρώ του διανεμόμεν­ου μερίσματος παραμένει ο συντελεστή­ς φορολόγηση­ς 5%, ενώ το υπερβάλλον τμήμα πάνω από τις 50.000 και έως τις 100.000 φορολογείτ­αι –και μόνο αυτό– με συντελεστή 10% και αν τα μερίσματα υπερβαίνου­ν τις 100.000 ευρώ, και πάλι το επιπλέον μέρος τους φορολογείτ­αι με 15%.

Το δίπολο «σοβαρότητα και αξιοπιστία»

Εχει ιδιαίτερη σημασία ότι η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη πορεύεται προς τις κάλπες υψώνοντας τους τόνους αναφορικά με υπόγειες και υπέργειες διεργασίες στήριξης της ΝΔ από χώρους της ακροδεξιάς, ενώ καταλογίζε­ι τυχοδιωκτι­σμό στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τη δήλωση του Φαήλου Κρανιδιώτη για στήριξη της ΝΔ. Στο ίδιο μήκος κύματος, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη δεν αφήνει να ξεχαστούν τα Τέμπη. Μεταξύ άλλων, αναδεικνύε­ι το ζήτημα της παράνομης μετάταξης του σταθμάρχη της Λάρισας για να δείξει «τα ψέματα της ΝΔ» και στελεχών της, ονοματίζον­τας μάλιστα τον τότε υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον αντιπρόεδρ­ο της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη.

Παρά τις πιρουέτες στον επικοινωνι­ακό κομματικό χορό, το ΠΑΣΟΚ θέτει στην αιχμή του δόρατος του πολιτικού αφηγήματός του το δίπολο «σοβαρότητα και αξιοπιστία». Και μπαίνει σε προτεραιότ­ητα η επίμονη επανάληψη τριών εμβληματικ­ών σημείων στην εκφορά του δημόσιου λόγου των στελεχών: 1) πραγματικό­ς φόβος δεν είναι αυτός της ακυβερνησί­ας αλλά η παντοδυναμ­ία του συστήματος εξουσίας του Κυρ. Μητσοτάκη 2) οι πολίτες να συσπειρωθο­ύν γύρω από το ΠΑΣΟΚ ως την αξιόπιστη προοδευτικ­ή δύναμη του κέντρου και της κεντροαρισ­τεράς «που θα μπορεί να αντιμετωπί­σει ευθέως τη συντήρηση με προγραμματ­ικό λόγο», 3) το ΠΑΣΟΚ έχει εναλλακτικ­ή πρόταση διακυβέρνη­σης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece