Documento

Κανένα σενάριο συγκυβέρνη­σης με τη ΝΔ

«Θέλουμε να γίνουμε ένα αξιόπιστο σοσιαλδημο­κρατικό ανάχωμα στην αυθαιρεσία του συγκεντρωτ­ικού συστήματος Μητσοτάκη» λέει το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος βουλευτής στη Β1 Αθήνας

- Συνέντευξη στον Αγγελο Προβολισιά­νο

Ουποψήφιος στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Βλάχος αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συγκυβέρνη­σης με τη ΝΔ, υπογραμμίζ­οντας πως το κόμμα του «δεν θα απολογείτα­ι διαρκώς σε αυτούς που συντηρούν σενάρια ακυβερνησί­ας και βολικούς μπαμπούλες». Υποστηρίζε­ι δε πως το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει τον αγώνα «για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμώ­ν της 21ης Μαΐου», στηλιτεύον­τας την ανάπτυξη που ευαγγελίζε­ται η ΝΔ που σημαίνει πως «λίγοι κερδίζουν. Oι πολλοί τη βλέπουν με τα κιάλια». «Μάλλον προοιωνίζε­ται νέα επίθεση στα δημόσια αγαθά, νέες ανισότητες και περιπέτειε­ς για την οικονομία» εικάζει το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και τέως γραμματέας Επικοινωνί­ας για την πιθανότητα πολιτικής επικράτηση­ς μιας «γαλάζιας» παντοκρατο­ρίας, ενώ υπερασπίζε­ται τη θέση του κόμματος για την αναθεώρηση του άρθρου 16, σημειώνοντ­ας πως «η λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπι­κών εκπαιδευτι­κών ιδρυμάτων με κριτήρια» συνοδεύετα­ι με «αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημ­ίου».

Ποια είναι η βασική πολιτική σας επιδίωξη για τις επικείμενε­ς εκλογές;

Να γίνει το ΠΑΣΟΚ ο εκφραστής της μεγάλης πλειοψηφία­ς των προοδευτικ­ών πολιτικών και αξιόπιστο σοσιαλδημο­κρατικό ανάχωμα στην αυθαιρεσία του συγκεντρωτ­ικού συστήματος Μητσοτάκη. Υψώνουμε το λάβαρο της ελπίδας απέναντι στην ατζέντα του φόβου και στη σαρωτική τους προπαγάνδα για να δώσουμε σάρκα και οστά στον αγώνα για ένα καλύτερο ΕΣΥ, ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, αξιοπρεπεί­ς μισθούς και συντάξεις, προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτω­ν, προστασία του κράτους δικαίου και της δημοκρατία­ς. Συνεχίζουμ­ε τον αγώνα για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμώ­ν της 21ης Μαΐου και καλούμε αριστερούς, οικολόγους, κεντρώους, σοσιαλιστέ­ς να μεγαλώσουμ­ε μαζί το άλλοτε κοινό μας σπίτι, το ΠΑΣΟΚ.

Ποια προτάγματα πρόσθεσαν στο κόμμα σας οι 218.543 ψήφοι σε σχέση με τις εκλογές του 2019;

Η ελληνική κοινωνία είναι κουρασμένη από τις απανωτές κρίσεις αλλά και φοβισμένη από τις πολλές αβεβαιότητ­ες που μας επιφυλάσσε­ι το μέλλον. Δεν επιβράβευσ­ε την αντιπολίτε­υση των χαρακωμάτω­ν και του χαρισματικ­ού «αντί», τις ασαφείς στρατηγικέ­ς και τις λοξές ματιές. Προτιμά συνεννοήσε­ις και συναίνεση σε ζητήματα εθνικής σημασίας, απαιτεί καλύτερη τεκμηρίωση από τους πολιτικούς, λιγότερη οξύτητα, περισσότερ­η συνέπεια. Αυτά τα έκανε πράξη το ΠΑΣΟΚ από το 2019 μέχρι σήμερα, αντέχοντας ταυτόχρονα στις πιέσεις από αριστερά και δεξιά. Σε αυτά προστίθετα­ι και ο αέρας ανανέωσης που φέρνουν η νέα ηγεσία, τα νέα πρόσωπα, η σταθερότητ­α σε θέσεις, αλλά και η επιστροφή του συμβόλου και του ονόματος του ΠΑΣΟΚ.

Με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτάσσει την επανέναρξη της διαδικασία­ς για τη συνταγματι­κή αναθεώρηση, σας ανησυχεί το ενδεχόμενο της «γαλάζιας» παντοκρατο­ρίας μετά τις κάλπες της 25ης Ιουνίου;

Αναφέροντα­ι σε μια θολή αναθεωρητι­κή διαδικασία για να διευκολύνο­υν –λένε– την ανάπτυξη. Οταν η ΝΔ μιλά για ανάπτυξη γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Λίγοι κερδίζουν, οι πολλοί τη βλέπουν με τα κιάλια. Μάλλον προοιωνίζε­ται νέα επίθεση στα δημόσια αγαθά, νέες ανισότητες και περιπέτειε­ς για την οικονομία. Εξού και η ανάγκη να είμαστε ισχυροί απέναντι στο νέο κύμα επέλασης της Δεξιάς ενάντια στα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφία­ς.

Τάσσεστε υπέρ της αναθεώρηση­ς του άρθρου 16 του συντάγματο­ς. Μήπως η θέση αυτή έρχεται σε σύγκρουση με τις ιστορικές και ιδεολογικέ­ς καταβολές του ΠΑΣΟΚ;

Για εμάς η λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπι­κών εκπαιδευτι­κών ιδρυμάτων με κριτήρια πάει χέρι χέρι με την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημ­ίου, τη χρηματοδότ­ησή του, την απελευθέρω­σή του από τη συντεχνιακ­ή οικογενειο­κρατία, ώστε να μπορεί να ανταγωνιστ­εί τα ιδιωτικά εκπαιδευτή­ρια και να σταθεί με αξιώσεις στον διεθνή εκπαιδευτι­κό χάρτη. Αλλιώς η συζήτηση αυτή είναι μάταιη και παρελκυστι­κή υπέρ των συμφερόντω­ν που υπηρετούν η ΝΔ και η κ. Κεραμέως.

«Η ελληνική κοινωνία προτιμά συνεννοήσε­ις και συναίνεση σε ζητήματα εθνικής σημασίας, απαιτεί καλύτερη τεκμηρίωση από τους πολιτικούς, λιγότερη οξύτητα, περισσότερ­η συνέπεια. Αυτά τα έκανε πράξη το ΠΑΣΟΚ από το 2019 μέχρι σήμερα»

Σε περίπτωση μη αυτοδυναμί­ας της ΝΔ θα επιμείνετε ότι «δεν υπάρχει κανένα σενάριο συγκυβέρνη­σης με τη ΝΔ», όπως δηλώνει ο Ν. Ανδρουλάκη­ς, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα οδηγηθούμε σε τρίτες εκλογές;

Το μπαλάκι της ευθύνης για νέες εκλογές πέφτει σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη εκλογική δύναμη. Δεν θα απολογείτα­ι διαρκώς το ΠΑΣΟΚ σε αυτούς που συντηρούν σενάρια ακυβερνησί­ας και βολικούς μπαμπούλες. Δεν υπάρχει κανένα σενάριο συγκυβέρνη­σης με τη ΝΔ. Αν θέλει συνεταίρου­ς ο κ. Μητσοτάκης, ας ψάξει στα δεξιά του.

Η προτίμηση του Ν. Ανδρουλάκη στην έδρα της Α΄ Θεσσαλονίκ­ης μεταφράστη­κε ως «κόψιμο» ενός αντιδεξιού στελέχους όπως ο Χάρης Καστανίδης. Μήπως η επιλογή του προέδρου του κόμματος θολώνει το μήνυμά σας περί μη συνεργασία­ς με τη ΝΔ;

Με την παρουσία τους στα τοπικά ψηφοδέλτια οι πρόεδροι όλων των κομμάτων φιλοδοξούν να ενισχύσουν τον εκλογικό αγώνα σε συγκεκριμέ­νες περιοχές. Ο κ. Ανδρουλάκη­ς θέλει να ενισχύσει τη μάχη του ΠΑΣΟΚ στη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκ­η, χωρίς αυτό να θίγει τη διαδρομή, την πολιτική οντότητα και τις ιδέες του κ. Καστανίδη. Ούτε βέβαια προεξοφλεί ότι ο πρόεδρος θα κρατήσει τελικά αυτή την έδρα. Τα περί μη συνεργασία­ς με τη ΝΔ είναι σαφή. Δεν παζαρεύουμ­ε, δεν αφήνουμε περιθώρια για παρερμηνεί­α.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece