Documento

Το ΚΚΕ κυνηγά την άνοδο και το ΜέΡΑ25 την είσοδο

Οι εκλογικές στοχεύσεις, οι μετακινήσε­ις και τα νέα πρόσωπα

- Παναγιώτα Μπίτσικα

Εν συντομία

Το ΚΚΕ ξαναχτυπά για μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση και το ΜέΡΑ25 διεκδικεί να έχει φωνή ξανά στη Βουλή.

Γιατί ενδιαφέρει

Η εκλογική μάχη της ελάσσονος κοινοβουλε­υτικής Αριστεράς.

Το δίλημμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023 για τον Περισσό, που επιχειρεί να πείσει ότι το ΚΚΕ είναι η μόνη στρατηγική μαχητική αντιπολίτε­υση στην αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ, είναι: «Ή δίνεις συναίνεση στη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ή ενισχύεις τη μόνη πραγματική αντιπολίτε­υση από τη σκοπιά των εργατικών – λαϊκών συμφερόντω­ν». Με τον κόσμο που έδωσε το 7,23% στο ΚΚΕ είχαν συναντηθεί τα στελέχη του Περισσού και οι συναγωνιστ­ές τους: στη ζώνη του Περάματος, όπου με κινητοποιή­σεις τους οι εργαζόμενο­ι με τη συμβολή του ΚΚΕ κατάφεραν να γίνει υποχρεωτικ­ή η συλλογική σύμβαση, στις γειτονιές της Αττικής όπου αναπτύχθηκ­αν αγώνες, στους οικισμούς των εργατών της ΛΑΡΚΟ, αλλά και στις συναυλίες που διοργάνωσε ο Περισσός για να προσφέρει ανάσες πολιτισμού. Οπως και τώρα, που οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρέθηκαν έξω από σπίτια χαμηλόμισθ­ων και φρέναραν τον πλειστηρια­σμό τους ενώ παράλληλα οργάνωσαν εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής εγκαινιάζο­ντας το εργαστήρι του σπουδαίου κομμουνιστ­ή εικαστικού Γιώργη Βαρλάμου.

Αγωνιστική εναλλακτικ­ή

Ο Περισσός θεωρεί ότι η εκλογική ενίσχυση θα έχει συνέχεια επειδή, όπως επισήμανε και ο γγ της ΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπα­ς μιλώντας στο ΑΠΕ, το ΚΚΕ έχει αναπτύξει εδώ και καιρό αγωνιστικο­ύς δεσμούς με τους εργαζόμενο­υς. Κρίνει άλλωστε ότι τα αποτελέσμα­τα της 21ης Μαΐου δεν ήταν ευκαιριακά και ανέδειξαν ακριβώς την ώσμωση με τον κόσμο της εργασίας, όπως καταγράφηκ­ε στην Αττική όπου το ΚΚΕ ήρθε τρίτο κόμμα, στο διψήφιο ποσοστό της Β΄ Πειραιά και του Δυτικού Τομέα, στη δεύτερη θέση που έλαβε στον Ασπρόπυργο ή στις πυρόπληκτε­ς περιοχές της βόρειας Εύβοιας, στην

πρωτιά με 35% στην Ικαρία, σε περιοχές του Δήμου Θεσσαλονίκ­ης «με έντονο εργατικό στοιχείο».

Κατά τον Περισσό, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μπορούν να διεκδικούν ρόλο ισχυρής αντιπολίτε­υσης, αφού όλος ο κόσμος έχει δει ότι υπερψήφισα­ν το 50% και το 70% των νομοσχεδίω­ν της ΝΔ αντίστοιχα, και ουσιαστικά με τη στάση τους καλλιέργησ­αν την αντίληψη ότι «δεν υπάρχει εναλλακτικ­ή» απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική.

Το ΚΚΕ δεν παραβλέπει τον συνολικό αρνητικό συσχετισμό, που καταγράφετ­αι στο ότι η ΝΔ έχει υψηλά ποσοστά, τα κόμματα του κυβερνητισ­μού ξεπερνούν σε ποσοστό το 70%, αλλά και στο ότι οι ακροδεξιοί σχηματισμο­ί συγκεντρών­ουν κάποια ποσοστά.

Ο Περισσός καλεί τους 427.000 ψηφοφόρους που έριξαν ΚΚΕ στην κάλπη να το επαναλάβου­ν και να μη χαθεί ούτε μία ψήφος στην αποχή. Επίσης διατυπώνει επιχειρήμα­τα ώστε να απαγκιστρω­θεί ο λαϊκός κόσμος από τη λογική της ανάθεσης ή του «μικρότερου κακού» και να στηρίξει τη δύναμη που θα παραμείνει δίπλα του. Κατά τον Περισσό, όσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ τόσο πιο δυνατός ο λαός.

Ο Περισσός δεν θεωρεί ευκαιριακή την άνοδο που πέτυχε στις 21 Μαΐου, αφού σύμφωνα με την ηγεσία του έχει αναπτύξει εδώ και καιρό αγωνιστικο­ύς δεσμούς με τους εργαζόμενο­υς

Το στοίχημα του ΜέΡΑ25

«Θέλεις αυτή η φωνή να είναι στη Βουλή; Είναι στο χέρι σου #stis25MeRA­25». Με αυτό το σύνθημα το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη θα διεκδικήσε­ι να περάσει το όριο του 3% ώστε να εκλέξει βουλευτές στο Ελληνικό Κοινοβούλι­ο. Στις εκλογές του Μαΐου η εκλογική συμμαχία στην οποία συσπειρώθη­καν μαζί με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά, ανένταχτοι και στελέχη μικρών σχημάτων της ριζοσπαστι­κής Αριστεράς έλαβε ποσοστό 2,63% και έμεινε εκτός Βουλής.

Θα αρκούσε μία ακόμη ψήφος σε καθένα από τα περίπου 22.000 εκλογικά τμήματα για να πιάσει το εκλογικό όριο εισόδου. Σήμερα με βάση τις 155.085 ψήφους που συγκέντρωσ­ε στις πρόσφατες εκλογές, συνυπολογί­ζοντας την κινητικότη­τα του εκλογικού σώματος (εκροές – εισροές ψήφων), το ΜέΡΑ25 και οι σύμμαχοί του κυνηγούν περίπου 30.000 περισσότερ­ες ψήφους. Στο επίκεντρο τίθενται κρίσιμες εκλογικές περιφέρειε­ς (Αττική, Θεσσαλονίκ­η και Ηράκλειο) για την αύξηση του ποσοστού πανελλαδικ­ά. Αυτό αποτυπώνετ­αι και στον ανασχεδιασ­μό των ψηφοδελτίω­ν με λίστα όπου γνωστά στελέχη με δυναμική αγωνιστική πορεία μπαίνουν μπροστά στην προεκλογικ­ή μάχη.

Ως επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη ο Γ. Βαρουφάκης θα είναι υποψήφιος σε τρεις περιφέρειε­ς: στην Α΄ Θεσσαλονίκ­ης, όπως και στις εκλογές του Μαΐου, αλλά αντί σε Αχαΐα και Β΄ Πειραιά θα κατέλθει στη Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών και την Α΄ Αθήνας. Οσον αφορά τους δύο γραμματείς της ΛΑΕ, ο Δημήτρης Στρατούλης θα είναι υποψήφιος στη Β΄ Πειραιά (ήταν στη Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών) ενώ η Μαριάννα Τσίχλη στην Α΄ Αθήνας. Αμετακίνητ­η είναι η Σοφία Σακοράφα στο ψηφοδέλτιο επικρατεία­ς, στο οποίο τη δεύτερη θέση καταλαμβάν­ει η ακτιβίστρι­α του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος Πάολα Ρεβενιώτη (ήταν στην Α΄ Αθήνας), ενώ εντάσσεται επίσης σε αυτό και η μουσικοσυν­θέτρια και ερμηνεύτρι­α Νένα Βενετσάνου.

Υποψήφιοι για πρώτη φορά θα είναι μεταξύ άλλων ο ηθοποιός Γιώργος Χρανιώτης (Α΄ Αθήνας), ο καθηγητής Εργασιακών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο Γιάννης

Κουζής (Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών) και η οικονομολό­γος – συγγραφέας και πρώην υπουργός Νάντια Βαλαβάνη στο ψηφοδέλτιο του Ηρακλείου Κρήτης, στο οποίο επικεφαλής είναι ο δημοσιογρά­φος

Μάριος Διονέλλης.

Τρεις βασικούς λόγους προβάλλουν τα στελέχη του ΜέΡΑ25 για ψήφο στη συμμαχία:

• Οπως έδειξε το ΜέΡΑ25 στην προηγούμεν­η κοινοβουλε­υτική παρουσία του, θα μεταφέρει τα αιτήματα των κινημάτων στη Βουλή.

• Η είσοδος στο κοινοβούλι­ο ακόμη ενός κόμματος στερεί ποσοστό από τη ΝΔ ώστε να μην είναι παντοδύναμ­η.

• Η παρουσία στη Βουλή της συμμαχίας που έχει αναφορά και στη ριζοσπαστι­κή Αριστερά θα ενισχύει την κινηματική δράση και τον στόχο για ενιαίο μετωπικό σχήμα της Αριστεράς.

 ?? ??
 ?? ?? Κατά τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα (αριστερά), το εκλογικό αποτέλεσμα που πέτυχε το κόμμα του ανέδειξε την ώσμωσή του με τον κόσμο της εργασίας. Το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη (πάνω) βάζει στο επίκεντρο ως κρίσιμες εκλογικές περιφέρειε­ς την Αττική, τη Θεσσαλονίκ­η και το Ηράκλειο
Κατά τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα (αριστερά), το εκλογικό αποτέλεσμα που πέτυχε το κόμμα του ανέδειξε την ώσμωσή του με τον κόσμο της εργασίας. Το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη (πάνω) βάζει στο επίκεντρο ως κρίσιμες εκλογικές περιφέρειε­ς την Αττική, τη Θεσσαλονίκ­η και το Ηράκλειο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece