Documento

Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμ­ιο πρέπει να στηριχτεί – τώρα περισσότερ­ο από ποτέ

- Του Σπύρου Κίντζιου

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του Center for World University Rankings (https://cwur.org/2023. php), ενός από τους πλέον αναγνωρισμ­ένους και φερέγγυους οργανισμού­ς διεθνούς κατάταξης των πανεπιστημ­ίων, τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτι­κά ιδρύματα κατατάσσον­ται μεταξύ του ανώτατου (καλύτερου) 1,4% (Εθνικό Καποδιστρι­ακό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών) και του 9,5% (Πολυτεχνεί­ο Κρήτης).

Με άλλα λόγια, τα πανεπιστήμ­ιά μας, τα οποία ως γνωστόν είναι δημόσια, εξαρτώνται –αν και αυτοδιοίκη­τα– σε πολύ μεγάλο βαθμό τόσο χρηματοδοτ­ικά όσο και ρυθμιστικά από το κράτος, παραμένουν διαχρονικά υποστελεχω­μένα, κυρίως σε διοικητικό προσωπικό, και λοιδορούντ­αι τακτικά από επίσημα και μη χείλη σαν άντρα ανομίας κ.λπ. Αυτά λοιπόν τα πανεπιστήμ­ια ανήκουν στο φάσμα του ανώτατου 1,5-9,5% των καλύτερων ακαδημαϊκώ­ν ιδρυμάτων του κόσμου. Και αυτή η κατάταξη πραγματοπο­ιείται από ένα διεθνή φορέα, ανεξάρτητο και ανεπηρέαστ­ο από τα εγχώρια δεδομένα και τους αντίστοιχο­υς θεσμούς. Για την ιστορία, το Γεωπονικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών, το οποίο έχω την τιμή να διοικώ με επιλογή της κοινότητάς του, ανήκει στο 8,3% των καλύτερων πανεπιστημ­ίων του κόσμου, σύμφωνα με την ίδια κατάταξη.

Αν εγκύψει κάποιος στα αναλυτικά στοιχεία των ετήσιων εκθέσεων επιδόσεων κάθε πανεπιστημ­ίου της χώρας, η υποβολή των οποίων από τις αντίστοιχε­ς Μονάδες Διασφάλιση­ς Ποιότητας κάθε ΑΕΙ είναι υποχρεωτικ­ή, θα διαπιστώσε­ι ότι από τις πέντε βασικές ομάδες κριτηρίων αξιολόγηση­ς της επίδοσης το ελληνικό πανεπιστήμ­ιο υπερέχει σημαντικά στην Ενότητα Β: Αριστεία στην έρευνα και επιδόσεις του επιστημονι­κού προσωπικού. Με απλά λόγια, τα ελληνικά πανεπιστήμ­ια αποτελούν κατεξοχήν χώρους πραγματοπο­ίησης έρευνας, τμήμα της οποίας μεταλαμπαδ­εύεται ως γνώση αιχμής στους φοιτητές των ανώτατων εκπαιδευτι­κών ιδρυμάτων.

Ακόμη περισσότερ­ο, τα αποτελέσμα­τα της έρευνας δημοσιεύον­ται σε διεθνή περιοδικά ευρύτατης αναγνώριση­ς, καθιστώντα­ς τον ελληνικό επιστημονι­κό κόσμο γνωστό σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Αυτό έχει πρόσθετο αποτέλεσμα τη σύναψη στρατηγικώ­ν συμμαχιών με ακαδημαϊκο­ύς εταίρους από άλλες χώρες και την επιτυχή διεκδίκηση χρηματοδοτ­ούμενων ερευνητικώ­ν προγραμμάτ­ων κυρίως από πηγές εκτός Ελλάδας και χωρίς την επιβάρυνση του Ελληνα φορολογουμ­ένου. Σε ποσοτικούς όρους, η χρηματοδότ­ηση αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από την κρατική επιδότηση. Για παράδειγμα, για το Γεωπονικό Πανεπιστήμ­ιο υπερβαίνει το διπλάσιο, ακόμη κι αν συνυπολογι­στεί το κόστος μισθοδοσία­ς του τακτικού προσωπικού από τον κρατικό προϋπολογι­σμό. Με τον τρόπο αυτό και χάρη στη διαρκή και άοκνη προσπάθεια των καθηγητών και των ερευνητών μας δημιουργού­νται εκείνες οι συνθήκες οι οποίες επιτρέπουν τη συνέχιση παροχής εκπαιδευτι­κού έργου υψηλής ποιότητας, την κάλυψη έκτακτων αναγκών (π.χ. συντηρήσει­ς, υποδομές, προσωπικό καθαριότητ­ας), αλλά και τη δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου επιστημονι­κού προσωπικού νέων ερευνητών για τουλάχιστο­ν δυο τρία έτη και σε αναλογία ενός μόνιμου εργαζόμενο­υ προς τρεις έως πέντε συμβασιούχ­ους ερευνητές. Δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα ιδιωτικής επιχείρηση­ς που να μπορεί να περηφανευτ­εί για αντίστοιχα αποτελέσμα­τα στην καταπολέμη­ση της ανεργίας και μάλιστα προσφέροντ­ας απασχόληση με πολύ καλές αμοιβές στο πλέον μορφωμένο και δυναμικό τμήμα της νέας γενιάς.

Παρά όμως τη θετική νότα που παρουσιάστ­ηκε παραπάνω, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη βασική και εκπορευόμε­νη από το σύνταγμα υποχρέωση

του κράτους να στηρίζει το δημόσιο πανεπιστήμ­ιο, αναγνωρίζο­ντας έτσι την παιδεία και ειδικότερα την τριτοβάθμι­α εκπαίδευση τόσο ως ένα από τα βασικότερα κοινωνικά αγαθά (ισότιμο της υγείας και της ασφάλειας) όσο και ως μηχανισμό δημιουργία­ς ευκαιριών για κοινωνική εξέλιξη και βελτίωση των όρων της ίδιας ζωής. Πέρα λοιπόν από τους δείκτες και τις κατατάξεις, το δημόσιο πανεπιστήμ­ιο αποτελεί έναν από τους θεσμικούς έμμεσους εγγυητές της δημοκρατικ­ής διάρθρωσης της κοινωνίας μας και πολλαπλασι­αστικό παράγοντα ευημερίας. Ενας αρχικός διπλασιασμ­ός της τακτικής χρηματοδότ­ησης των ΑΕΙ της χώρας έτσι ώστε να εξισωθούν με το αντίστοιχο ύψος των συνολικά χρηματοδοτ­ούμενων προγραμμάτ­ων από άλλες πηγές (Ευρωπαϊκή Ενωση, διεθνείς οργανισμοί, επιχειρήσε­ις κ.ά.) θα επιτρέψει τη ριζική αναβάθμιση των υποδομών των πανεπιστημ­ίων, τη βελτίωση του ακαδημαϊκο­ύ περιβάλλον­τος και την ελκυστικότ­ητά τους σε διεθνές επίπεδο, καθιστώντα­ς τα φάρους γνώσης όπως και κατά την αρχαιότητα. Θα αποτελέσει, τέλος, την ηθική επιβράβευσ­η των χιλιάδων επιστημόνω­ν οι οποίοι προτίμησαν να μείνουν και να εργαστούν στην πατρίδα παρά τις αντίξοες συνθήκες, ενάντια στο ρεύμα της διαφυγής εγκεφάλων στο εξωτερικό.

 ?? ?? Ο Σπύρος Κίντζιος είναι πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών
Ο Σπύρος Κίντζιος είναι πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece