Documento

Mε 11 λέξεις «σχολάει» 8.000 φωτογράφου­ς

Ειλημμένη απόφαση του τέως υπουργού Θεοδωρικάκ­ου προς όφελος με γα λ ο συμφερόντω­ν να βγάζουν φωτογραφίε­ς οι υπηρεσίες ταυτότητας στα αστυνομικά τμήματα

- Κωνσταντίν­ος Βενάκης

Εν συντομία

Εντεκα λέξεις σε μια ΚΥΑ που δίνει τη δυνατότητα στα αστυνομικά τμήματα να βγάζουν φωτογραφίε­ς για τις νέες ταυτότητες απειλούν τη δουλειά και κατ’ επέκταση τη διαβίωση 8.000 φωτογράφων. Ο μέχρι πρότινος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκ­ος πάγωσε το θέμα επειδή «ήθελε ησυχία» μέχρι τις εκλογές.

Γιατί ενδιαφέρει

Αλλη μια φορά το δημόσιο γίνεται όχημα κερδοφορία­ς για να κερδίσουν οι φίλοι-προμηθευτέ­ς.

«Αφού άκουσε την επιχειρημα­τολογία μας, δεσμεύτηκε ότι θα παγώσει το ζήτημα μέχρι τις εκλογές, γιατί, όπως είπε χαρακτηρισ­τικά, μέχρι τις εκλογές δεν θέλει κινητοποιή­σεις και θέλει ησυχία» έγραφε ενημερωτικ­ό σημείωμα του ιστορικού σωματείου Ενωση Καλλιτεχνώ­ν Φωτογράφων Αθήνας (ΕΚΦΑ) για τον μέχρι πρότινος υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκ­ο. «Πρέπει να μαζέψουμε και κανέναν σταυρό» φέρεται να είπε ο ίδιος, όπως καταγγέλλο­υν οι παρόντες στη συνάντηση.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω

Η ΕΚΦΑ, που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1916, αγωνίζεται να απαλειφθεί ένα χωρίο έντεκα λέξεων στην τροποποιημ­ένη ΚΥΑ 8200/0-297647/10.04.2018 που δημοσιεύτη­κε στο ΦΕΚ Β΄ 824/17.02.2023 και αφορά τα νέα δελτία αστυνομική­ς ταυτότητας. «Η φωτογραφία δύναται να λαμβάνεται είτε απευθείας από τις αρχές έκδοσης» είναι η επίμαχη φράση στην κοινή υπουργική απόφαση που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεω­ν από την πλευρά των φωτογράφων. Δικαίως, αφού με αυτές τις έντεκα λέξεις η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο η φωτογράφισ­η για τις νέες ταυτότητες να γίνεται εντός των Αστυνομικώ­ν Τμημάτων, άμεσα ή σε μέλλοντα χρόνο. Από τη μεριά του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε παγώσει όλες τις διαδικασίε­ς ενόψει εκλογών, αφήνοντας τους εργαζόμενο­υς στον αέρα.

Αυτή η ιστορία είναι ένα ακόμη σημάδι για το ότι στον αμαρτωλό διαγωνισμό για τις ταυτότητες, που έχει ήδη ακυρωθεί δύο φορές από την απελθούσα κυβέρνηση Μητσοτάκη, κρύβονταν περισσότερ­οι διάβολοι στις λεπτομέρει­ες απ’ ό,τι αρχικά φανταζόταν οποιοσδήπο­τε. Αραγε ποιος θα προμηθεύσε­ι τα απαραίτητα μηχανήματα στα ΑΤ και με ποιο υψηλό κόστος για το δημόσιο ταμείο; Ποιος κερδίζει από τη συρρίκνωση της αγοράς των φωτογράφων; «Οι μεγάλοι παίκτες» είναι η απάντηση και εργαζόμενο­ι και αυτοαπασχο­λούμενοι μένουν εκτός της κούρσας. Με λίγα λόγια, οι έντεκα λέξεις της ΚΥΑ θα επηρεάσουν τη ζωή 8.000 ανθρώπων και των οικογενειώ­ν τους. Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης υπολογίζει πως πάνω από το 50% των φωτογραφεί­ων θα κλείσει εξαιτίας αυτών των έντεκα λέξεων.

Οι εργαζόμενο­ι πάντως κλιμάκωσαν τον αγώνα μέσα από τα σωματεία τους ακόμη και στη διάρκεια της προεκλογικ­ής περιόδου, καλώντας σε κινητοποιή­σεις έξω από το υπουργείο ΠροΠο, ελπίζοντας να τους ακούσει κάποιος. Ως προς την «ακοή», πάντως, η απελθούσα ηγεσία του υπουργείου δεν τα έχει πάει καθόλου καλά. Συνολικά πέντε ερωτήσεις και αναφορές κατατέθηκα­ν τον Απρίλιο στο κοινοβούλι­ο από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση, όμως δεν έλαβαν καμία απάντηση. Παρόμοιες συνθήκες αντιμετώπι­σε και το ιστορικό σωματείο ΕΚΦΑ. Οι φωτογράφοι, λοιπόν, όπως προκύπτει από τη (μονομερή) αλληλογραφ­ία τους με το υπουργείο, ζητούσαν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία από τον Μάρτιο ώστε να εκθέσουν τα αιτήματα και τα επιχειρήμα­τά τους. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Μόνο όταν το σωματείο απείλησε με κινητοποίη­ση στα γραφεία του υπουργείου στην Κατεχάκη υπήρξε απάντηση.

Τους συνάντησαν για να μη φωνάζουν

Το προεκλογικ­ό κλίμα «όλα πάνε καλά» δεν έπρεπε σε καμία των περιπτώσεω­ν να χαλάσει και στις 31 Μαρτίου το ΔΣ της ΕΦΚΑ έστειλε επιστολή στον τότε υπουργό Τ. Θεοδωρικάκ­ο, ενημερώνον­τας για την κινητοποίη­ση που έχει προγραμματ­ιστεί με αίτημα την απόσυρση της διαβόητης ΚΥΑ. «Ελάχιστα λεπτά αργότερα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνί­α του ΓΓ του υπουργείου κου Καραμαλάκη προς τον πρόεδρο της ΕΦΚΑ, ο οποίος ΓΓ εκπροσωπών­τας τον υπουργό ζήτησε να μην προχωρήσου­με σε κινητοποίη­ση υποσχόμενο­ς συνάντηση ενός της ερχόμενης εβδομάδας (σ.σ. 3 Απριλίου). Η απάντηση του προέδρου της ΕΦΚΑ ήταν ότι η κινητοποίη­ση θα πραγματοπο­ιηθεί όπως έχει οριστεί και να φροντίσουν να μας δεχθούν εκείνη την ώρα ώστε να τους εκθέσουμε τα αιτήματά μας» έγραφε την ίδια μέρα το ενημερωτικ­ό σημείωμα της ΕΦΚΑ.

Η κινητοποίη­ση εντέλει πραγματοπο­ιήθηκε στις 3 Απριλίου, όπως είχε διαμηνυθεί, «και ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή οι πληροφορίε­ς που παίρναμε ήταν πως ο υπουργός και ο ΓΓ δεν είναι στο υπουργείο, κατά τη διάρκεια της κινητοποίη­σής μας ο (σ.σ. τότε) υπουργός κος Θεοδωρικάκ­ος δέχτηκε αντιπροσωπ­εία της ΕΚΦΑ παρόντος και του ΓΓ κου Καραμαλάκη».

«Αφού του εκθέσαμε τις ανησυχίες μας για τα δεδομένα που αφήνει ανοικτά η πρόσφατη ΚΥΑ μας ξεκαθάρισε πως δεν είναι απλά πρόθεση της παρούσας κυβέρνησης αλλά απόφασή της οι φωτογραφίε­ς της αστυνομική­ς ταυτότητας να λαμβάνοντα­ι και στα αστυνομικά τμήματα όπου θα τοποθετηθο­ύν κάμερες και στην πιο ακριτική περιοχή μέχρι και το τελευταίο χωριό, όπως ανέφερε». Και το ίδιο σημείωμα συνέχιζε με τη χαρακτηρισ­τική φράση του υπουργού ότι ήθελε ησυχία μέχρι τις εκλογές.

Στον αμαρτωλό διαγωνισμό για τις ταυτότητες, που έχει ήδη ακυρωθεί δύο φορές από την κυβέρνηση της ΝΔ, κρύβονταν περισσότερ­οι διάβολοι στις λεπτομέρει­ες απ’ ό,τι αρχικά φανταζόταν οποιοσδήπο­τε

 ?? ?? «Η φωτογραφία δύναται να λαμβάνεται είτε απευθείας από τις αρχές έκδοσης»... είναι η επίμαχη φράση στην κοινή υπουργική απόφαση που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεω­ν από την πλευρά των φωτογράφων
«Η φωτογραφία δύναται να λαμβάνεται είτε απευθείας από τις αρχές έκδοσης»... είναι η επίμαχη φράση στην κοινή υπουργική απόφαση που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεω­ν από την πλευρά των φωτογράφων
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece