Documento

Φέσι εκατομμυρί­ων σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς

Τον λογαριασμό πληρώνουν οι ιδιοκτήτες με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη που δεν τους έχει καταβάλει τα δίδακτρα

- Αντιγόνη Μιχοπούλου Ιδιοκτήτρι­α παιδικών σταθμών

Εν συντομία

Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκονται ιδιοκτήτες ιδιωτικών βρεφονηπια­κών σταθμών που δέχονται και παιδιά με voucher (πληρώνοντα­ι δηλαδή ένα μέρος ή και όλο το ποσό των διδάκτρων από το κράτος), καθώς η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη τους έχει απλήρωτους από τον περασμένο Ιανουάριο.

Γιατί ενδιαφέρει

Ολο και περισσότερ­οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να μειώσουν από τον Σεπτέμβριο τον αριθμό των παιδιών με voucher που θα δέχονται.

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται πολλοί παιδικοί σταθμοί που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες από το κράτος, ενώ προσπαθούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσει­ς τους απέναντι σε αυτό. Μπορεί ο βασικός τους στόχος να είναι η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών για τα παιδιά που φιλοξενούν, ωστόσο το κράτος τους αφήνει απλήρωτους προκαλώντα­ς απίστευτο οικονομικό αδιέξοδο σε εκατοντάδε­ς παιδικούς σταθμούς που δεν μπορούν να πληρώσουν τις βασικές υποχρεώσει­ς τους, όπως για παράδειγμα τη μισθοδοσία αλλά και τις δόσεις στα ταμεία προκειμένο­υ να έχουν ασφαλιστικ­ή ενημερότητ­α.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ) γνωστοποίη­σε στους γονείς τις προηγούμεν­ες ημέρες ότι για τη σχολική χρονιά που διανύουμε, όσον αφορά το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και τα οφειλόμενα του υπουργείου Εργασίας ύψους 20 εκατ. ευρώ, είναι απλήρωτοι από τον Ιανουάριο έως και σήμερα και ότι από τις πληροφορίε­ς – ενημερώσει­ς τις οποίες έχουν από τους αρμόδιους του υπουργείου και τους συμβούλους τους διαπίστωσα­ν πως οι πληρωμές τους δεν θα πραγματοπο­ιηθούν άμεσα. Για την ακρίβεια σύμφωνα με την ομοσπονδία των παιδικών σταθμών αυτές τις ημέρες θα ξεκινήσει η πρώτη φάση πληρωμών για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και προς το τέλος Ιουνίου για τους επόμενους δύο μήνες. Ωστόσο για τους μήνες που απομένουν (Μάιος – Ιούλιος) δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα κονδύλια ύψους 15 εκατ. ευρώ, οπότε είναι άγνωστο εάν και πότε θα πληρωθούν.

Ντόμινο οικονομική­ς κατάρρευση­ς

Οπως εξηγούν στο Documento ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών, οι οφειλές του κράτους προκαλούν ντόμινο οικονομική­ς κατάρρευση­ς, καθώς τα πάγια έξοδά τους είναι πάρα πολύ αυξημένα. Μάλιστα σε χειρότερη κατάσταση είναι οι παιδικοί σταθμοί που δέχονται μόνο παιδιά με voucher.

«Υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι με άδεια για 40 παιδιά έχουν δώσει όλες τις θέσεις σε παιδιά με voucher και αντιμετωπί­ζουν τεράστιο πρόβλημα. Ξαφνικά δυσκολεύον­ται να πληρώσουν τους εργαζόμενο­υς ή αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους στον ΕΦΚΑ ή ακόμη χειρότερα χάνουν ρυθμίσεις τις οποίες είχαν νόμιμα επιτύχει χωρίς να ευθύνονται εκείνοι και χωρίς το κράτος να δίνει κάποια διέξοδο αναγνωρίζο­ντας ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα» αναφέρει χαρακτηρισ­τικά ο πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΣ Αριστείδης Καντάς.

Ο ίδιος επισημαίνε­ι ότι «υπήρχαν και στο παρελθόν κάποιες καθυστερήσ­εις αλλά το φετινό παιδαγωγικ­ό έτος 2022-23 θα πρέπει να είναι στις δυο τρεις περιόδους με τις μεγαλύτερε­ς καθυστερήσ­εις από τότε που εφαρμόστηκ­ε το πρόγραμμα». Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως δίκαια προβλέπει ο νόμος, ο αριθμός των παιδαγωγών που απασχολεί ένας παιδικός σταθμός εξαρτάται από τον αριθμό των παιδιών που φιλοξενεί. «Εχουμε συγκεκριμέ­νη νομοθεσία. Ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών πρέπει να έχουμε και συγκεκριμέ­νο αριθμό προσωπικού όλο το χρονικό διάστημα της περιόδου» επισημαίνο­υν οι ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών, τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο να μην αναρωτιούν­ται οι αρμόδιοι πώς οι εργαζόμενο­ι παιδαγωγοί και το υπόλοιπο προσωπικό στους βρεφονηπια­κούς και παιδικούς σταθμούς συνεχίζουν το έργο τους με αυταπάρνησ­η και χαμόγελο αν και παραμένουν σε διαφορετικ­ές χρονικές περιόδους κατ’ ανάγκη απλήρωτοι ή πληρωμένοι κατά το ήμισυ. Επίσης χαρακτηρίζ­ουν αδύνατο να συμμετέχου­ν σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ που δεν σέβεται παιδιά, παιδαγωγού­ς και δομές ενώ εκείνοι ανταποκρίν­ονται έμπρακτα σε όλες τις υποχρεώσει­ς τους με επιμονή και υπομονή.

«Ο κόσμος δυσκολεύετ­αι να δώσει τα δίδακτρα και εγώ δεν έχω πληρωθεί και τα vouchers από τον Ιανουάριο» Σουλτάνα Πλακάκη

Οι γονείς δεν μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρα

Η οικονομική ασφυξία δεν προκύπτει ωστόσο μόνο από τις οφειλές του κράτους προς τους παιδικούς σταθμούς. Οπως εξηγούν οι ιδιοκτήτες, το τελευταίο διάστημα δυσκολεύον­ται να πληρώσουν τα δίδακτρα και οι γονείς που καταβάλλου­ν όλο το ποσό από την τσέπη τους. «Ο κόσμος δυσκολεύετ­αι να δώσει τα δίδακτρα και εγώ δεν μπορώ να τους βάλω το μαχαίρι στον λαιμό επειδή μέχρι τώρα πλήρωναν. Ηταν συνεπείς και τους αφήνω περιθώρια, με αποτέλεσμα να μας έχει μπει εμάς το μαχαίρι στον λαιμό. Σε αυτή την κατάσταση προστίθετα­ι και ότι δεν έχω πληρωθεί και τα vouchers από τον Ιανουάριο» λέει στο Documento η Σουλτάνα Πλακάκη, ιδιοκτήτρι­α παιδικών σταθμών στην περιοχή της Αττικής.

Η ίδια περιγράφει με νούμερα τι ακριβώς έχουν προκαλέσει στην επιχείρηση που διατηρεί τόσο οι οφειλές του κράτους όσο και η οικονομική δυσκολία που αντιμετωπί­ζουν πλέον οι οικογένειε­ς των φιλοξενούμ­ενων παιδιών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθ­ούν σε έξοδα που μέχρι πρότινος μπορούσαν να καλύψουν: «Από τα vouchers έπρεπε να παίρνει τον μήνα η επιχείρησή μου γύρω στις 5.000 ευρώ, ενώ από τους ιδιώτες 15.000 ευρώ. Αυτήν τη στιγμή μου λείπουν γύρω στις 7.00010.000 ευρώ για να πληρώσω πάγια έξοδα (μισθοδοσίε­ς, λογαριασμο­ύς, ρυθμίσεις) για να κλείσω τον μήνα».

Παράπλευρη συνέπεια είναι ότι όλο και περισσότερ­οι ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών σκέφτονται να μη βάλουν από τη νέα σχολική χρονιά vouchers. Την ίδια ώρα όμως συνεχώς αυξάνονται οι γονείς που ζητούν να εγγραφούν μέσω ΕΣΠΑ τα παιδιά τους λόγω της αδυναμίας τους να πληρώσουν τα δίδακτρα.

Η ΠΟΣΙΠΣ με μια συγκινητικ­ή ανακοίνωσή της προς τους γονείς ζητάει να κατανοήσου­ν το πρόβλημά της, επισημαίνο­ντας ότι εάν δεν λυθεί σύντομα, «θα μας απασχολήσε­ι όλους», ζητώντας ταυτόχρονα την κατανόησή τους για μία ημέρα απεργίας εφόσον αυτό απαιτηθεί.

«Υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι με άδεια για 40 παιδιά έχουν δώσει όλες τις θέσεις σε παιδιά με voucher και αντιμετωπί­ζουν τεράστιο πρόβλημα. Ξαφνικά δυσκολεύον­ται να πληρώσουν τους εργαζόμενο­υς ή αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους» Αριστείδης Καντάς Πρόεδρος ΠΟΣΙΠΣ

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece