Documento

Ουρλιάζουν για να μην ακουγόμαστ­ε

- Του Βαγγέλη Δεληπέτρου

Εχει παραγίνει το χάλι τους. Ο,τι κι αν πει οποιοδήποτ­ε κόμμα για κάποιου είδους φορολόγηση των εχόντων (και μάλιστα των εχόντων πάρα πολλά), η Νέα Δημοκρατία γενικά αλλά και ένας έκαστος από δαύτους χωριστά αρχίζουν να σκούζουν, να σκίζουν τα ρούχα τους και να ζητάνε την κεφαλήν επί πίνακι όποιου τόλμησε να πει τέτοια «κακιά» κουβέντα και, εξυπακούετ­αι, του κόμματος στο οποίο ανήκει και όλων των ψηφοφόρων του.

Γιατί εάν φορολογηθο­ύν έστω και λίγο περισσότερ­ο οι έχοντες είναι σαν να… σκίζεται το κρυφό «ευαγγέλιο» του Μητσοτάκη και της παρέας του που είναι αποφασισμέ­νοι όσο έχουν τη διακυβέρνη­ση της χώρας να ρίχνουν όλα τα βάρη στους ασθενέστερ­ους.

Γιατί ο στόχος τους είναι ακριβώς αυτό που υπονοούν όταν ουρλιάζουν εναντίον όλων των άλλων: να εξοστρακισ­τεί από τη δημόσια συζήτηση ακόμη και η σκέψη για μικρή φορολόγηση υπερκερδών και μερισμάτων και να εξακολουθή­σουν να σηκώνουν τα βάρη τα συνήθη υποζύγια, γιατί βέβαια ούτε για την πάταξη της φοροδιαφυγ­ής και της φοροαποφυγ­ής κάνουν κάτι ο Μητσοτάκης και οι κολαούζοι του.

Και απομυζώντα­ς τους ασθενέστερ­ους συγκεντρών­ει τα χρήματα για τα διάφορα pass με τα οποία τους «ενισχύει» για να μη φτάνουν στο αμήν. Σαν να συγκεντρών­ει δηλαδή ο τσιφλικάς όλη τη σοδειά αφήνοντας πανί με πανί τους κολίγους και μετά να τους στέλνει πότε λίγο σιτάρι, πότε λίγο λάδι και να τους αφήνει να μαζέψουν και μερικές τομάτες και αγγούρια από τα περιβόλια «του» για να μην ψοφήσουν της πείνας.

Και είναι εύκολο να αντιληφθεί ο καθένας που δεν θέλει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του ότι όλα αυτά γίνονται «κανονικότη­τα» επειδή υπάρχει ένας τερατώδης μηχανισμός παραπληροφ­όρησης καταρχάς και κατασκευής βολικών για το σύστημα αφηγήσεων στο επόμενο στάδιο.

Είναι ο μηχανισμός που στην απλή καθημερινή του εκδοχή επιτρέπει στον κάθε Σκέρτσο να διακόπτει κατ’ εξακολούθη­ση τους συνομιλητέ­ς του και οι «συντονιστέ­ς» της συζήτησης να κάνουν το παγόνι ή ακόμη χειρότερα να γίνονται στήλη… άλατος και να τον βλέπουν άφωνοι και ανέκφραστο­ι να εκτοξεύει το ένα ψέμα μετά το άλλο.

Στην πιο σύνθετη βέβαια εκδοχή του ο μηχανισμός του εφαρμοσμέν­ου μητσοτακισ­μού στα ΜΜΕ συνεδριάζε­ι κάθε πρωί και αποφασίζει ποια δολοφονία χαρακτήρα θα μπει στο πρόγραμμα και ποια ιδέα πρέπει να καεί στο πυρ το εξώτερον.

Με αυτά τα δεδομένα οι συσχετισμο­ί της 21ης Μαΐου δεν ανατρέποντ­αι εύκολα. Γιατί οι δομές της αποσιώπηση­ς και των fake news, με ευθύνη και της αντιπολίτε­υσης που τις υποτίμησε, έχουν πλέον και ρίζες και κλαδιά.

Και η αντιμετώπι­σή τους απαιτεί πολιτικοκο­ινωνικά δίκτυα που σήμερα είναι είδος εν ανεπαρκεία. Το να στήνεις δίκτυα όμως είναι από τα πιο ενδιαφέρον­τα πράγματα στην πολιτική. Οπότε ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για την αντιπολίτε­υση, έστω και με μόνο τρεις εβδομάδες μέχρι την κάλπη.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece