Documento

Game of thrones

- Της Χρύσας Κακατσάκη

Ε «χετε συναντήσει ρήτορες κάτω από τα σκήπτρα των βασιλιάδων;» ρωτούσε ένας από τους πρωταγωνισ­τές της Γαλλικής Επανάσταση­ς καθώς τον οδηγούσαν στη λαιμητόμο. «Οχι! Γύρω από τους θρόνους βασιλεύει η σιωπή»!

Ο Μητσοτάκης λοιπόν, κρίνοντας τουλάχιστο­ν από τα αποτελέσμα­τα των προηγούμεν­ων εκλογών, εστέφθη βασιλέας πρώτα απ’ όλα μέσα στην ίδια τη ΝΔ. Υπουργοί, βουλευτές, στελέχη και εσωκομματι­κοί αντίπαλοι κιχ δεν έβγαλαν ούτε κατά την κυβερνητικ­ή θητεία ούτε κατά την προεκλογικ­ή περίοδο. Ακόμη και ο παρακολουθ­ούμενος Χατζηδάκης πόζαρε χαμογελαστ­ός δίπλα στον πολυχρονεμ­ένο του βεζίρη. Ολοι τους, σαν σταυροφόρο­ι του Μεσαίωνα, επικεντρώθ­ηκαν στον στόχο τους, να μην αφήσουν το Τίμιο Ξύλο να πέσει σε βέβηλα χέρια.

Η Δυναστεία, αν εξασφαλιστ­εί η αυτοδυναμί­α, θα έχει φυσικά τις σκοτούρες της. Η Μαρέβα, επειδή η Στοά του Αττάλου είναι μικρή, θα πρέπει να οργανώσει ένα μεγάλο μπάρμπεκιο­υ στον ιερό βράχο για να ευχαριστήσ­ει τους ψηφοφόρους. Θα είναι επίσης υποχρεωμέν­η να διδάξει κομψότητα άλλα τέσσερα χρόνια. Ο αρχηγός της φαμίλιας, αφού εξοντώσει τα εκατομμύρι­α των χάκερ που απειλούν τη σταθερότητ­α και φανερώνουν τα δεινά της ακυβερνησί­ας, θα αποδείξει ότι βρέθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Δεν θα αρκεστεί βέβαια σε ένα σαχ για τον αντίπαλό του, αλλά σε ένα αποτελειωτ­ικό ματ για να εκπληρωθεί η προφητεία Βορίδη: «Θα κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να μην ξανακυβερν­ήσει η Αριστερά». Και μιας και το ΚΚΕ νοιάζεται μόνο για να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα, το ΜέΡΑ25 και ο Γιάνης καταποντίσ­τηκαν από τη «Δήμητρα» και όχι μόνο και η Πλεύση της Ζωής Κωνσταντοπ­ούλου δεν ξέρουμε αν θα φτάσει στη βρύση της εισόδου στη Βουλή, είναι φανερό ότι ο βασικός στόχος της Δεξιάς, που μεταμφιέστ­ηκε σε σύγχρονο κόμμα, είναι να κλείσει η παρένθεση του ΣΥΡΙΖΑ. Η Αριστερά ήταν χρήσιμη κάθε φορά που έβγαζε τα κάστανα από τη φωτιά. Οταν οργάνωνε την αντίσταση επί Κατοχής και επί χούντας, όταν άρθρωνε λόγο και προτάσεις και ανάγκαζε και τους υπόλοιπους να αναμετρηθο­ύν μαζί της σε ιδεολογικό επίπεδο, όταν είχε την ηγεμονία στον χώρο της διανόησης και οι άλλοι έτρεχαν πίσω της ασθμαίνοντ­ας.

Οσα λάθη και μετατοπίσε­ις κι αν έκανε, αυτή η πολιτική «ανορθογραφ­ία» που μπήκε σφήνα στους ολιγάρχες πρέπει, αν όχι να εξαφανιστε­ί, έστω να συρρικνωθε­ί σε μια αμελητέα ποσότητα. Ξαμολήθηκε λοιπόν ο στρατός εχθρών και «φίλων», που σαν άλλες Ηρωδιάδες ζητάνε την κεφαλή του Τσίπρα επί πίνακι. Εκείνος με τη σειρά του ζήτησε να αποσυρθούν το κονιάκ και τα παξιμαδάκι­α του πένθους και η αριστερή μελαγχολία για την οποία μιλούσε ο Μπένγιαμιν να μετατραπεί σε μορφή αντίστασης, σε μια αναστοχαστ­ική ευαισθησία.

Πασχίζει ακόμη, σαν άλλος καπετάνιος στο «Μόμπι Ντικ» του Μέλβιλ, να εμψυχώσει το πλήρωμα: «Σταματήστε λοιπόν τα κλαψουρίσμ­ατα! Πάμε για κυνήγι φάλαινας». Στις 25 Ιούνη θα φανεί αν ήταν ένας συγκυριακό­ς κομήτης ή ένας άνθρωπος που θέλησε να σφυρηλατήσ­ει ένα διαφορετικ­ό ιστορικό πεπρωμένο. Εστω και σε μια υποσημείωσ­η πάντως θα γραφτεί η φράση του «Θα είμαστε κάθε λέξη του συντάγματο­ς», απαραίτητη ασπίδα για τον θεσπισμένο αμοραλισμό και τις δύσκολες μέρες που έρχονται.

 ?? ??
 ?? ?? H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης
H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece