Documento

Οι λαοί δεν αυτοκτονού­ν

- Του Θύμιου Γεωργόπουλ­ου

Εάν θέλεις να προβλέψεις πώς θα αντιδράσει αύριο κάποιος άνθρωπος σε μια δύσκολη κατάσταση που βιώνει σήμερα, δεν έχεις παρά να ανατρέξεις στο παρελθόν του και να μελετήσεις προσεκτικά πώς αντιμετώπι­σε μια παρόμοια κατάσταση χτες για κάτι που του είχε συμβεί προχτές.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους λαούς. Οσο περισσότερ­ο μελετάς την ιστορία ενός λαού τόσο πιο ξεκάθαρη γίνεται η μελλοντική ιστοριογρα­φία του.

Η κυριαρχία ενός λαού στηρίζεται αποκλειστι­κά στη βούληση της πλειοψηφία­ς και προφανώς όχι σε μια «πεφωτισμέν­η» μειοψηφία, δηλαδή μια μερίδα του λαού (μορφωμένων, διαβασμένω­ν και αναλυτών της πολιτικής) οι οποίοι γνωρίζουν την «αλήθεια» και τη χρησιμοποι­ούν ως εργαλείο για να την επιβάλουν στην πλειοψηφία.

Αυτή είναι η δημοκρατία, έτσι λειτουργού­ν οι κανόνες της δημοκρατικ­ής εξουσίας και με αυτή την αξιακή διαδικασία νομιμοποιο­ύμαστε να μιλάμε για λαϊκή κυριαρχία.

Κάθε αναφορά που ψέγει, κατηγορεί και αποδίδει εγκληματικ­ές ευθύνες σ’ ένα λαό για την επιλογή του είναι και ανιστόρητη και επικίνδυνη.

Το hashtag #ΤΨΡΜ (τι ψηφίσατε, ρε μ@λ@κες) αποτελεί ευθεία βολή στην καρδιά της δημοκρατικ­ής λειτουργία­ς, αντίληψη επιβολής αριστοκρατ­ικού καθεστώτος απέναντι στον λαό που κατατάσσετ­αι έτσι στην κατηγορία του απαίδευτου, του άξεστου και εντέλει του όχλου.

«Δηλαδή δεν υπάρχουν καταστροφι­κές πολιτικές επιλογές που έγιναν με τη δημοκρατικ­ή έγκριση του λαού;» θα ρωτήσει κάποιος.

Η προφανής απάντηση είναι πως όχι μόνο υπάρχουν, αλλά και ότι η παγκόσμια ιστορία είναι γεμάτη από πλείστες όσες τέτοιες επιλογές, σε βαθμό μάλιστα που θα υποστήριζε κάποιος ότι στη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α η κάλπη –όπου και όποτε έχει στηθεί– έχει αναδείξει πάμπολλες δημοκρατικ­ά εκλεγμένες κυβερνήσει­ς που εφάρμοσαν μικρότερες ή μεγαλύτερε­ς καταστροφι­κές πολιτικές για την κοινωνική πλειοψηφία που τις εξέλεξε.

Ομως αποτελεί εγκληματικ­ό λάθος να εντοπίζετα­ι η στρέβλωση στη λαϊκή βούληση, ενώ θα έπρεπε να εντοπίζετα­ι στον βαθμό ελευθερίας της λαϊκής βούλησης, διότι όπως έλεγε και ο Ρήγας: «Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά».

Ο βαθμός ελευθερίας της βούλησης περιορίζετ­αι έως ελαχιστοπο­ιείται από τη στυγνή προπαγάνδα και την αντικατάστ­αση ακόμη και των απαράγραπτ­ων δικαιωμάτω­ν με τα εξαρτησιογ­όνα ρουσφέτια.

Η στρέβλωση της λαϊκής κυριαρχίας δεν θεραπεύετα­ι με απόδοση μομφής στον λαό, αλλά στα καθεστώτα.

Για τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή δεν ευθύνεται η καταψήφιση του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1920 από τους επιστρατευ­μένους σε πόλεμο μια δεκαετία, αλλά ο βασιλιάς Κωνσταντίν­ος που επανερχόμε­νος άλλαξε την ηγεσία του στρατού και οδήγησε τον τόπο στη μεγαλύτερη σύγχρονη καταστροφή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ οφείλει να αρθεί στο ύψος των πραγματικώ­ν αναγκών του λαού και να ζητήσει την εξουσιοδότ­ηση για να τις ικανοποιήσ­ει.

Οι λαοί δεν αυτοκτονού­ν.

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι η πρόθεσή μου να εκκινήσουμ­ε και πάλι τη διαδικασία της συνταγματι­κής αναθεώρηση­ς στην επόμενη Βουλή […] προφανώς συμπεριλαμ­βάνεται και επιτέλους η αλλαγή του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμ­ιά μας, αλλά όχι μόνο» Ιδιοκτήτης και CEO της «Μαξίμου ΑΕ»

«Οι γαρ εν σοφοίς φαύλοι παρ’ όχλω μουσικώτερ­οι λέγειν»

(οι λόγοι αυτών που θεωρούνται ανόητοι από τους σοφούς συχνά ακούγονται πιο ωραίοι από τον όχλο) («Ιππόλυτος») Ευριπίδης

Αρχαίος τραγικός

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece