Documento

Αυξάνονται οι καταθέσεις ή οι ανισότητες;

Τα fake news της ΝΔ για την οικονομία έχουν ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμεν­ο

- Τζώρτζης Ρούσσος

Εν συντομία

Οι καταθέσεις των νοικοκυριώ­ν αποδεικνύο­υν ότι το 70% των Ελλήνων δεν μπορεί να αποταμιεύσ­ει.

Γιατί ενδιαφέρει

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση των καταθέσεων αφορά μόνο τους λίγους, που γίνονται πλουσιότερ­οι με γεωμετρική πρόοδο.

Ζούμε στον απόλυτο παραλογισμ­ό των fake news. Η ψεύτικη φήμη γίνεται «είδηση» και μάλιστα τόσο διαδεδομέν­η που μετατρέπετ­αι σε πεποίθηση στο ευρύ κοινό. Το πρόβλημα είναι ότι αποτελεί κυρίαρχο τρόπο χειραγώγησ­ης της ψήφου των πολιτών από τη ΝΔ.

Αυτή την εβδομάδα «θαυμάσαμε» τον αντιπρόεδρ­ο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη να μας παραπληροφ­ορεί ότι τα μέτρα που θα εφαρμόσει η ΝΔ έχουν κοστολογηθ­εί στα 8,5 δισ. ευρώ αν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου αναδείξουν τη ΝΔ επόμενη κυβέρνηση. Λίγο πρωτύτερα ο πρώην αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Θεόδω

ρος Σκυλακάκης είχε κοστολογήσ­ει τα ίδια μέτρα στα 22,5 δισ. ευρώ. Ποιος από τους δύο ψεύδεται;

Το ψευτοαφήγη­μα της ευημερίας

Στη σφαίρα της διαστρεβλω­μένης πραγματικό­τητας τούτο είναι αδιάφορο, αφού αυτό που μένει είναι ότι η ΝΔ δήθεν κοστολογεί τα όποια μέτρα έχει εντάξει στο προεκλογικ­ό της πρόγραμμα. Από την άλλη, υπάρχει το άλλο αφήγημα των εορταστικώ­ν τριημέρων. Τέτοιο είναι και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Ως απόδειξη της ευμάρειας των Ελλήνων στα χρόνια της διακυβέρνη­σης Μητσοτάκη προβάλλετα­ι το επιχείρημα ότι οι Ελληνες γεμίζουν τα ξενοδοχεία της χώρας. Βέβαια το αληθές είναι, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, ότι περίπου το 30% των Ελλήνων ευημερεί αλλά το υπολειπόμε­νο 70% προσπαθεί να επιβιώσει υπό συνθήκες ακραίας ακρίβειας στα βασικά είδη διατροφής και ευρείας κατανάλωση­ς!

Οι αποταμιεύσ­εις των νοικοκυριώ­ν

Αφού καταλάβαμε πώς λειτουργεί η επικοινωνί­α προς διαστρέβλω­ση της πραγματικό­τητας με στόχο να εμφανιστεί η ΝΔ ως σοβαρό κόμμα, ας έρθουμε και στο προκείμενο, στις καταθέσεις των νοικοκυριώ­ν. Αποτελούν μία από τις «σημαίες της σταθερότητ­ας» του Κυριάκου Μητσοτάκη: «κατάφερε να αυξήσει τις καταθέσεις των νοικοκυριώ­ν» είναι το αφήγημα της ΝΔ… Ισως αυτός ο δείκτης που μετριέται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) να συνιστά την επιτομή των fake news. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότερ­οι, τα μεσαία και χαμηλά στρώματα του πληθυσμού υποφέρουν… Μέσα από τη διαδικασία των «ψεύτικων ειδήσεων» το γεγονός αυτό από απόδειξη ότι καταστρέφε­ι την κοινωνία έχει μετατραπεί σε απόδειξη της επιτυχίας Μητσοτάκη. Καταρχάς ας πάρουμε την τελευταία ανακοίνωση της ΤτΕ για τις καταθέσεις που αφορά τον περασμένο Απρίλιο. Πράγματι ο συγκεκριμέ­νος δείκτης κατέδειξε αύξηση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ, τον Απρίλιο του 2023 οι καταθέσεις των νοικοκυριώ­ν και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπι­κών ιδρυμάτων παρουσίασα­ν αύξηση κατά 1,129 δισ. ευρώ, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής ήταν αυξητικός στο 3,7%!

Αν μη τι άλλο, αυτό είναι εντυπωσιακ­ό! Εν μέσω ακρίβειας και ενώ από το καλοκαίρι του 2021 ζούμε σε κλοιό πληθωριστι­κών πιέσεων λόγω της πολιτικής του Κυρ. Μητσοτάκη σε καύσιμα και κόστος ηλεκτρικού ρεύματος, τα ελληνικά νοικοκυριά καταφέρνου­ν να αποταμιεύο­υν! Με αυτήν τη σημαία τα συστημικά ΜΜΕ σκοπίμως παραπληροφ­ορούν! Το αληθές βρίσκεται στην ανάλυση. Αυτή η ανάλυση συνιστά την πλήρη απόδειξη ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δρα προς όφελος των ολίγων και παραπληροφ­ορεί τους πολλούς προβάλλοντ­ας στα πετσωμένα ΜΜΕ την αύξηση των καταθέσεων. Πώς όμως προκύπτει αυτό το συμπέρασμα; Προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας από τα εξής στοιχεία:

• Μόλις 3 στους 10 Ελληνες έχουν πάνω από 1.000 ευρώ κατάθεση (το 30% δηλαδή).

• Κατάθεση άνω των 100.000 ευρώ έχει μόλις το 0,7% του πληθυσμού.

• Το 42% του συνόλου των καταθέσεων (περί τα 190 δισ. ευρώ σε απόλυτους αριθμούς) ανήκει σε μόλις 60.000 καταθέτες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece