Documento

«Ψέματα και κοινωνικός αυτοματισμ­ός από την απερχόμενη κυβέρνηση»

-

Το Documento απευθύνθηκ­ε στον συνδικαλισ­τή και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένω­ν ΕΦΚΑ Νομού Αττικής Βασίλη Τσίτουρα, από τον οποίο ζήτησε την άποψή του για την κατάσταση που επικρατεί στο ΚΕΑΟ. «Παρακολουθ­ώντας όλες τις προεκλογικ­ές αντιπαραθέ­σεις και δεσμεύσεις» είπε ο Β. Τσίτουρας «παρατηρώ ότι σε μεγάλο βαθμό απουσιάζει η πραγματική εικόνα της καθημερινό­τητας του e-ΕΦΚΑ και κυρίως ακούγονται τα ψέματα της απερχόμενη­ς κυβέρνησης, που δεν διστάζει να “επενδύσει” στην ανικανότητ­α, τη διαπλοκή, την αναξιοκρατ­ία και τη διάλυση που αυτοί οι ίδιοι δημιούργησ­αν. Για τα ψέματα που ακούγονται για τις εκατοντάδε­ς χιλιάδες “ευνοϊκές ρυθμίσεις”, στις οποίες δήθεν τα πλήθη συρρέουν ευγνωμονών­τας τον Χατζηδάκη, ο οποίος υποδεικνύε­ι εμάς τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ ως υπονομευτέ­ς για το γεγονός ότι αυτές οι ρυθμίσεις δεν προχωρούν, ένα έχω να πω: ο κοινωνικός αυτοματισμ­ός σε όλο του το μεγαλείο…

Αν θέλουμε πραγματικά να επανεκκινή­σουμε την ελληνική οικονομία, θα πρέπει η πολιτεία να καταλάβει ότι θα πρέπει από τη μία να σταματήσει να αμνηστεύει μεγαλοεισφ­οροφυγάδες και από την άλλη να δικαιώνει την εισφοροκλο­πή με τις παραγραφές. Για να υπάρξει δικαιοσύνη και στη ρύθμιση των ασφαλιστικ­ών οφειλών, ως άνθρωπος που βιώνει εκ των έσω το δράμα του μικρομεσαί­ου επιχειρείν θεωρώ ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθ­ούν τα παρακάτω: ρύθμιση 72-120 δόσεων για όλους για οφειλές έως 30 Απριλίου 2023, κατώτερη δόση για προσωπικές οφειλές 50 ευρώ και κατώτερη δόση για εργοδοτικέ­ς οφειλές 120 ευρώ.

Πρέπει να κατανοήσου­ν» κατέληξε ο Β. Τσίτουρας «ότι η σύνταξη αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα. Ως εκ τούτου πρέπει να απεγκλωβισ­τούν οι οφειλέτες από την έκδοση σύνταξης. Είναι κοινωνικά δίκαιο αν κάποιος οφείλει και έχει φτάσει σε ηλικία συνταξιοδό­τησης να του αποδίδεται η σύνταξη και να παρακρατού­νται από εκεί οι οφειλές του. Αρα κατάργηση των μνημονιακώ­ν νόμων περί μη απόδοσης σύνταξης λόγω οφειλών και άμεση απόδοση αυτών, παρακρατών­τας αναλόγως την οφειλή σε έως 120 δόσεις και με μέγιστο ποσοστό παρακράτησ­ης το 30% επί του καθαρού ποσού της σύνταξης. Για ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% μη καταβολή πρόσθετων τελών στις προσωπικές οφειλές. Σύσταση άμεσα εξεταστική­ς επιτροπής, διερευνώντ­ας σε βάθος εικοσαετία­ς τα κέντρα που με δόλιο τρόπο κατάκλεψαν τις εισφορές της κοινωνικής ασφάλισης είτε μέσω της κατάθεσης εικονικών ΑΠΔ από ανύπαρκτες εταιρείες και εικονικούς εργοδότες είτε μην αποδίδοντα­ς μεθοδευμέν­α τις εργατικές εισφορές είτε εισφοροδια­φεύγοντας, τοποθετώντ­ας ως υπευθύνους των νομικών προσώπων άτομα υπερήλικα, φυλακισμέν­ους, ακόμη και άτομα που δεν βρίσκονταν πια στη ζωή, χωρίς κανείς να τους ελέγχει».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece