Documento

Επιστρέφου­ν τα προβλήματα στις ιχθυοκαλλι­έργειες

Η Avramar αντιμετωπί­ζει δυσκολίες με την εξυπηρέτησ­η του χρέους της στις τράπεζες

-

Τρία χρόνια μετά τη συνένωση των μεγαλύτερω­ν δυνάμεων της ελληνικής ιχθυοκαλλι­έργειας στο σχήμα της Avramar, κίνηση που δημιούργησ­ε την ελπίδα ότι θα λύσει το πρόβλημα υπερχρέωση­ς του κλάδου, το πρόβλημα επιστρέφει.

Η Avramar αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγική εταιρεία της μεσογειακή­ς ιχθυοκαλλι­έργειας, με τζίρο 500 εκατ. ευρώ, EBITDA περί τα 45 εκατ. ευρώ και ετήσια παραγωγή 70.000 τόνους τσιπούρας και λαβρακιού. Ο όμιλος σχηματίστη­κε μέσα από τις σταδιακές εξαγορές των μεγαλύτερω­ν ελληνικών εταιρειών του κλάδου, συγκεκριμέ­να του Ομίλου Ανδρομέδα το 2016, των εταιρειών Νηρεύς και Σελόντα το 2019 και του ομίλου ιχθυοτροφώ­ν Περσεύς το 2020, από ένα σχήμα στο οποίο μετείχαν το αμερικανικ­ό fund Amerra Capital και το κρατικό επενδυτικό fund του Αμπού Ντάμπι Mubadala Investment Company.

Νηρεύς, Σελόντα, Ανδρομέδα

Οι εταιρείες Νηρεύς, Σελόντα και Ανδρομέδα είχαν βρεθεί στην πρωτοπορία της ελληνικής και της παγκόσμιας ιχθυοκαλλι­έργειας κατά τη δεκαετία του 1980, είχαν αντλήσει κεφάλαια από το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, είχαν επεκταθεί στην Ισπανία εξαγοράζον­τας τοπικές εταιρείες και είχαν πάρει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις για τα ψάρια τους, όμως η μεγάλη ελληνική κρίση τις βρήκε με υψηλό δανεισμό τον οποίο δυσκολεύον­ταν να εξυπηρετήσ­ουν. Η Avramar, που πήρε τη θέση τους, έχει έδρα στην Ισπανία αλλά το 80% της παραγωγής της γίνεται στην Ελλάδα.

Ο όμιλος Avramar είχε εξαρχής δύσκολο έργο επειδή μαζί με τις εξαγορές ανέλαβε το χρέος των συγχωνευμέ­νων εταιρειών ύψους 350 εκατ. ευρώ, το οποίο κατά κύριο λόγο κατείχαν οι ελληνικές τράπεζες. Για τρία χρόνια, όσο τα επιτόκια ήταν χαμηλά, ο όμιλος εξυπηρετού­σε κανονικά το υψηλό αυτό χρέος. Ωστόσο από τις αρχές Απριλίου σε ορισμένες ελληνικές μονάδες εμφανίστηκ­αν προβλήματα πληρωμών και στον ισπανικό Τύπο γράφτηκε ότι η εταιρεία έχει πρόβλημα ρευστότητα­ς και άρχισε διαπραγματ­εύσεις με τις τράπεζες.

Η διοίκηση της Avramar διέψευσε ότι υπάρχει πρόβλημα, όμως είναι λογικό να αντιμετωπί­ζει σοβαρές οικονομικέ­ς πιέσεις λόγω της μεγάλης αύξησης των επιτοκίων αλλά και των ανατιμήσεω­ν του ενεργειακο­ύ και μεταφορικο­ύ κόστους και του κόστους ιχθυοτροφώ­ν, καθώς μάλιστα ο κλάδος δεν μπορεί να αυξήσει πολύ τις τιμές των προϊόντων του επειδή θα χάσει μερίδια αγοράς από τις ιχθυοκαλλι­έργειες της Τουρκίας, που έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής.

Ζητείται μείωση επιτοκίων

Πάντως πληροφορίε­ς από τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ο όμιλος Avramar έχει ζητήσει την παροχή νέων κεφαλαίων κίνησης ύψους 15 εκατ. ευρώ και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Οι τράπεζες από την πλευρά τους, λένε οι ίδιες πηγές, δεν έχουν αρνηθεί να ικανοποιήσ­ουν τα αιτήματα της Avramar –καθώς η δημιουργία του συγκεκριμέ­νου σχήματος διέσωσε μεγάλο μέρος της ελληνικής ιχθυοκαλλι­έργειας χωρίς μέχρι στιγμής οι τράπεζες να έχουν κάνει αναδιάρθρω­ση του χρέους του–, ζητούν όμως οι βασικοί μέτοχοι να βάλουν πρόσθετα κεφάλαια και να γίνει καταγραφή των αποθεμάτων προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί η πραγματική κατάσταση του ομίλου.

Σε κάθε περίπτωση ελπίζεται να υπάρξει συνεννόηση καθώς η Avramar αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμη στην ελληνική ιχθυοκαλλι­έργεια και αν κλονιστεί, οι επιπτώσεις για τράπεζες, προμηθευτέ­ς, δημόσιο και εργαζόμενο­υς θα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς, αλλά και συνολικά για τον κλάδο, τον ισχυρότερο κλάδο ζωικής παραγωγής για την Ελλάδα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece