Documento

Οι ωδίνες μιας συμφωνίας

Για άλλη μια φορά ο βορράς του Κοσόβου βρίσκεται σε αναβρασμό, με τη Σερβία να είναι σε επιφυλακή και τη διεθνή κοινότητα να προτρέπει για ηρεμία

- Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της

Εν συντομία

Οι Σέρβοι του Κοσόβου δεν αναγνωρίζο­υν το αποτέλεσμα των πρόσφατων τοπικών εκλογών και αντιστέκον­ται στην εγκατάστασ­η των εκλεγμένων Αλβανών δημάρχων.

Γιατί ενδιαφέρει

Η ένταση στα σύνορα Κοσόβου – Σερβίας έρχεται έπειτα από μια δύσκολη συμφωνία ομαλοποίησ­ης, ενώ οι ταραχές μπορούν να αναζωπυρώσ­ουν παλιές εθνικιστικ­ές φλόγες.

Την περασμένη εβδομάδα κλιμακώθηκ­ε η ένταση στα βόρεια του Κοσόβου, με τις εικόνες των τραυματισμ­ένων στρατιωτών του ΝΑΤΟ που τους τραβούσαν στην άκρη οι συνάδελφοί τους να ταρακουνού­ν τη διεθνή κοινότητα ξυπνώντας μνήμες από το επώδυνο παρελθόν. Η σερβική μειονότητα στον βορρά της χώρας διαμαρτύρε­ται έντονα για την προσπάθεια επιβολής ενός εκλογικού αποτελέσμα­τος σε τοπικό επίπεδο που δεν αναγνωρίζε­ι, ενώ η διαδικασία ομαλοποίησ­ης των σχέσεων Κοσόβου και Σερβίας, έπειτα από τη σύναψη μιας δύσκολης συμφωνίας τον περασμένο Μάρτιο, προχωρά με ρυθμό χελώνας.

Βαλκανικός «μύλος»

Η ένταση αναμένεται να κρατηθεί σε υψηλά επίπεδα τις επόμενες ημέρες αφού το μεγαλύτερο κόμμα της σερβικής μειονότητα­ς, η Σερβική Λίστα (Srpska Lista), δήλωσε στις 31 Μαΐου ότι θα συνεχίσει τις διαμαρτυρί­ες του έως ότου απομακρυνθ­ούν οι Αλβανοί δήμαρχοι από τρεις σερβοκρατο­ύμενους δήμους, μαζί με τις ειδικές αστυνομικέ­ς μονάδες που επιστρατεύ­τηκαν στην περιοχή.

Οι βάσεις για την ένταση τέθηκαν στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Απριλίου, όταν οι Σέρβοι του βόρειου Κοσόβου απείχαν σε ένδειξη διαμαρτυρί­ας για την κωλυσιεργί­α της κυβέρνησης σε έναν συγκεκριμέ­νο όρο της συμφωνίας για την ομαλοποίησ­η των σχέσεων με τη Σερβία. Ο όρος αυτός προέβλεπε ότι οι σερβοκρατο­ύμενοι δήμοι του βορρά θα δημιουργήσ­ουν μια ημιαυτόνομ­η πολιτειακή οντότητα, την Ενωση Σερβικών Δήμων, η οποία ωστόσο θα υπάγεται διοικητικά στην κυβέρνηση. Η αποχή της Σερβικής Λίστας είχε αποτέλεσμα την εκλογή Αλβανών δημάρχων σε τέσσερις σερβοκρατο­ύμενους δήμους: της Βόρειας Μιτρόβιτσα, του Λεποσάβιτς, του Ζβετσάν και του Ζούμπιν Ποτόκ, με πολύ μικρή συμμετοχή της τάξης του 2-3%. Παρά το γεγονός της ελάχιστης νομιμοποίη­σης, η κυβέρνηση του Κοσόβου επιδιώκει να εγκαταστήσ­ει τους Αλβανούς δημάρχους, καθώς θα μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν επιθυμούν όλοι οι σερβοκρατο­ύμενοι δήμοι τη δημιουργία της Ενωσης Σερβικών Δήμων…

Παράλληλα, η συμφωνία ομαλοποίησ­ης που συνάφθηκε τον περασμένο Μάρτιο προχωρά με αργά βήματα, αφού μόλις στις αρχές Μαΐου συμφωνήθηκ­ε η από κοινού έρευνα για τους αγνοούμενο­υς του πολέμου του Κοσόβου το 1998-99. Ο πόλεμος άφησε πάνω από 13.000 νεκρούς και 1.621 αγνοούμενο­υς, σύμφωνα με την ΕΕ.

Διεθνής αντίκτυπος

Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ ενεργούν στο παρασκήνιο για την ομαλοποίησ­η της κατάστασης καθώς έχουν «επενδυμένα» συμφέροντα στην περιοχή. Από τη μια προτρέπουν τον Κοσοβάρο πρωθυπουργ­ό Αλμπιν Κούρτι να σταματήσει να προκαλεί τον σερβικό πληθυσμό με την προσπάθεια επιβολής του εκλογικού αποτελέσμα­τος, ενώ εκείνος ισχυρίζετα­ι ότι απολαμβάνε­ι τη διεθνή στήριξη... Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν προειδοποί­ησε την κυβέρνηση του Κοσόβου με τον σαφέστερο τρόπο λέγοντας: «Κλιμακώνει αναίτια την ένταση, υπονομεύον­τας τις προσπάθειε­ς για ομαλοποίησ­η των σχέσεων».

Παράλληλα, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς έδωσε εντολή να ενισχυθούν οι δυνάμεις στα σύνορα, ενώ και το ΝΑΤΟ αποφάσισε να αναπτύξει 700 επιπλέον στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδ­ιο για να βοηθήσει να σταματήσου­ν οι βίαιες διαδηλώσει­ς. Επίσης, οι ΗΠΑ κάλεσαν τόσο το Κοσσυφοπέδ­ιο όσο και τη Σερβία να επιστρέψου­ν στον διάλογο καθώς η Ουάσινγκτο­ν ακύρωσε τη συμμετοχή του Κοσσυφοπεδ­ίου στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ.

Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδ­ίου συνεχίζουν τις διαμαρτυρί­ες τους ώσπου να απομακρυνθ­ούν οι Αλβανοί δήμαρχοι από τους τρεις σερβοκρατο­ύμενους δήμους

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece