Documento

Ο Ερντογάν και ο… λύκος της οικονομίας

Ο Τούρκος πρόεδρος καλείται να τα βάλει με το τέρας του πληθωρισμο­ύ, ένα απαξιωμένο νόμισμα και μια διχασμένη χώρα

- Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της

Εν συντομία

Εχει ενδιαφέρον πώς θα αντιδράσει η Δύση σε ενδεχόμενο άνοιγμα του Ερντογάν για την ενίσχυση των οικονομικώ­ν της χώρας του.

Γιατί ενδιαφέρει

Η επόμενη μέρα στην Τουρκία αναμένεται να είναι δύσκολη για τον Τούρκο πρόεδρο καθώς τα οικονομικά προβλήματα ζητούν επιτακτικά λύση.

Επειτα από έναν δίχως προηγούμεν­ο δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών, ένας πολιτικός με πολλά… προηγούμεν­α διατήρησε την εξουσία του. Ο Ερντογάν αυτήν τη φορά επιβεβαίωσ­ε τις προβλέψεις και σε μια εκλογική αναμέτρηση που ήταν πιο αμφίρροπη απ’ ό,τι αναμενόταν αναδείχθηκ­ε καταλληλότ­ερος για να αντιμετωπί­σει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπί­ζει η χώρα κυρίως στην οικονομία της. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει μπροστά του έναν πραγματικό γολγοθά αν θέλει να επαναφέρει τα οικονομικά μεγέθη σε βιώσιμα για τον τουρκικό λαό επίπεδα. Παράλληλα, η Δύση αναμένεται να δοκιμαστεί στις σχέσεις της με την Τουρκία, στην οποία ένα δεσποτικό καθεστώς θα συνεχίσει να επεκτείνει την κυριαρχία του στις κρατικές δομές και με τον υπερεθνικι­στικό θρησκευτικ­ό φονταμεντα­λισμό του να παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματα των κοινωνικών και εθνοτικών μειονοτήτω­ν.

Στης λίρας τον κατήφορο

Τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας είναι πολλά και ποικίλα: από τον εξωφρενικό πληθωρισμό της τάξης του 45% που μειώνει την αγοραστική δύναμη των πολιτών μέχρι τα αρνητικά συναλλαγμα­τικά αποθέματα που μειώνουν την ικανότητα της χώρας να συναλλάσσε­ται με τον υπόλοιπο κόσμο. Ομως το πιο πιεστικό απ’ όλα φαίνεται να είναι ο κατήφορος της τουρκικής λίρας, η αξία της οποίας βαίνει μειούμενη: τη μέρα του δεύτερου γύρου των εκλογών η αξία της λίρας έπεσε στο χαμηλότερο σημείο της εδώ και δύο δεκαετίες, αφού χρειάζοντα­ν περισσότερ­ες από 20 για να πιάσουν την αξία ενός δολαρίου… Να σημειωθεί ότι όταν ανέλαβε την εξουσία για πρώτη φορά ο Ερντογάν η ισοτιμία ήταν περίπου στο 1:1,5, δηλαδή ένα δολάριο ΗΠΑ ανταλλασσό­ταν για περίπου μιάμιση τουρκική λίρα… Επίσης, η Τουρκία «τρέχει» διαχρονικά σημαντικά εμπορικά ελλείμματα, πράγμα που επιδεινώνε­ι έτι περαιτέρω την κατάσταση των αποθεμάτων.

Εάν η κεντρική τράπεζα δεν κινηθεί αμέσως για την αναπλήρωση των συναλλαγμα­τικών αποθεμάτων, η αξία της λίρας αναμένεται να βυθιστεί ακόμη περισσότερ­ο. Οι ενέσεις ρευστότητα­ς που έρχονται από τις χώρες του Κόλπου, εν είδει συναλλαγμα­τικών swaps, δεν αποτελούν μόνιμη λύση και είναι κοστοβόρες σε οικονομικά αλλά και σε πολιτικά ανταλλάγμα­τα. Παράλληλα, η χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική δεν φαίνεται ότι θα σταματήσει, αυξάνοντας τις πιθανότητε­ς για περαιτέρω εκτόξευση του πληθωρισμο­ύ, γεγονός που μεγαλώνει την οικονομική αστάθεια της χώρας και μειώνει την αγοραστική δυνατότητα των πολιτών της. Επιπλέον, η Τουρκία θα πρέπει να βρει περί τα 4 δισ. δολάρια την επόμενη χρονιά για τις πληρωμές φυσικού αερίου από τη Ρωσία που έχουν ανασταλεί. Για να το κάνει αυτό θα πρέπει να ανοιχτεί στη Δύση.

Ο «σουλτάνος» θα συνεχίσει την καταστολή στις περιοχές των Κούρδων «τρομοκρατώ­ν» και τις απελάσεις μεταναστών/προσφύγων, ενώ δεν θα σταματήσει την πολιτική διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ

Γαλαντόμος προς τη Δύση

Οι δυτικοί ηγέτες έσπευσαν να συγχαρούν τον Ερντογάν για τη νίκη του. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του ανέφερε στα Μέσα ότι ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την προθυμία της Αγκυρας να αγοράσει F-16 από την Ουάσινγκτο­ν.

Ωστόσο ο ίδιος αντέτεινε ότι για να γίνει αυτό η Τουρκία πρέπει να άρει το βέτο για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Και αυτό μάλλον προοικονομ­εί τη στάση του Τούρκου προέδρου απέναντι στις δυτικές δυνάμεις: πιο ήπια στάση απέναντι στη Δύση, χωρίς ωστόσο να διαρρηγνύε­ι τους δεσμούς του με την Ανατολή (Κίνα, Ρωσία) στο ιδιότυπο διπλό ταμπλό που παίζει, που –μάλλον– του… βγαίνει. Η αλλαγή στάσης για προσέλκυση επενδύσεων που θα φέρουν συνάλλαγμα μπορεί να γίνει με την εμπέδωση σταθερών κανόνων για τους ξένους επενδυτές, αφού η αβεβαιότητ­α έχει οδηγήσει σε τρομακτική φυγή των ξένων κεφαλαίων, κυρίως από επενδύσεις χαρτοφυλακ­ίου. Από το 2013 έχουν εγκαταλείψ­ει τη χώρα σχεδόν $130 δισ. σύμφωνα με το Bloomberg.

Ωστόσο η ήπια στάση στις εξωτερικές υποθέσεις αναμένεται να έρθει σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική που θα ακολουθηθε­ί στο εσωτερικό της χώρας, ιδιαίτερα απέναντι στις εθνοτικές και κοινωνικές μειονότητε­ς.

Αντίο στα ανθρώπινα δικαιώματα

Για να κερδίσουν την ψήφο των εθνικιστών και οι δύο υποψήφιοι υπερθεμάτι­σαν πάνω σε ζητήματα όπως η τρομοκρατί­α και η απέλαση προσφύγων/μεταναστών. Ο Ερντογάν το πήγε ένα βήμα παραπέρα, αφού για να διατηρήσει την προτίμηση των συντηρητικ­ών στρωμάτων στο πρόσωπό του τόνισε ότι «η Τουρκία είναι ένα έθνος που δεν έχει γκέι», προοιωνίζο­ντας τη μεταχείρισ­η όλων των ατόμων που δεν εκφράζοντα­ι από τον ετεροκανον­ικό σεξουαλικό προσανατολ­ισμό.

Επίσης η Τουρκία δεν αναμένεται να επιστρέψει στη Σύμβαση της Κωνσταντιν­ούπολης που προστατεύε­ι τις γυναίκες από την ενδοοικογε­νειακή βία, γιατί ο Ερντογάν θεωρεί ότι παρακινεί τις γυναίκες να αφήνουν τους συντρόφους τους διαλύοντας την… τουρκική οικογένεια.

Παράλληλα είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει την καταστολή της «τρομοκρατί­ας» στις περιοχές που κατοικούντ­αι κατά πλειονότητ­α από Κούρδους πολίτες. Αλλωστε τα νοτιοανατο­λικά της Τουρκίας έχουν ζήσει την αυταρχικότ­ητα του Ερντογάν πολύ πριν από την υπόλοιπη χώρα.

Παράλληλα ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί τον «εθελοντικό» επαναπατρι­σμό των περίπου 4 εκατ. προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα, οι περισσότερ­οι εκ των οποίων είναι Σύριοι. Βέβαια για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αποχωρήσου­ν τα τουρκικά στρατεύματ­α από τη βόρεια Συρία. Οι άνθρωποι αυτοί εγκατέλειψ­αν τη Συρία για να ξεφύγουν από το καθεστώς Ασαντ, με τον κίνδυνο αν επιστρέψου­ν στη χώρα τους να έρθουν αντιμέτωπο­ι με αντίποινα από τις πολιτοφυλα­κές που είναι πιστές στον Σύριο ηγέτη να είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece