Documento

Τα «ρέστα» του παίζει ο Σάντσεθ

Μετά την αποτυχία στις περιφερεια­κές εκλογές, ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός πάει σε εθνικές για να προλάβει τα χειρότερα

- Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της

Εν συντομία

Ο Πέδρο Σάντσεθ επέσπευσε τις εθνικές εκλογές κατά πέντε μήνες ώστε να μην επιτρέψει περαιτέρω φθορά στο κόμμα και το πρόσωπό του.

Γιατί ενδιαφέρει

Η Δεξιά φαίνεται ότι ακολουθεί ανοδική πορεία, ενώ ενδιαφέρον θα έχει πώς θα αντιδράσου­ν οι εσωκομματι­κοί αντίπαλοι του Σάντσεθ, αλλά και τα αριστερά κόμματα Podemos και Sumar.

Σε ένα πολιτικό στοίχημα μεγάλου ρίσκου προχώρησε αιφνιδιαστ­ικά ο πρωθυπουργ­ός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ την περασμένη Δευτέρα, καθώς η ήττα του Σοσιαλιστι­κού Κόμματος (PSOE) στις κοινοτικές εκλογές σήμανε προειδοποι­ητικό κώδωνα για το τι τον περιμένει τους αμέσως επόμενους μήνες από τη Δεξιά. Επισπεύδον­τας τις εκλογές για τις 23 Ιουλίου ο Σάντσεθ προσπαθεί από τη μια να δώσει δημοκρατικ­ή διέξοδο στο τέλμα στο οποίο διαφαίνετα­ι να περιέρχετα­ι η διακυβέρνη­σή του, από την άλλη να περιορίσει κατά το δυνατόν τη φθορά της και να συσπειρώσε­ι το κόμμα του, στο οποίο οι εσωκομματι­κοί εχθροί είχαν ήδη ακονίσει τα μαχαίρια τους. Ενδιαφέρον θα έχει και η αντίδραση των αριστερών κομμάτων Podemos (που υπέστη σοβαρές απώλειες στις κοινοτικές εκλογές) και Sumar, του νέου πολιτικού σχήματος της υπουργού Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ που αποχώρησε από τους Podemos.

Προσωπική επίθεση

Οπως κι αν το δει κάποιος, το Σοσιαλιστι­κό Κόμμα υπέστη σοβαρό πλήγμα στις κοινοτικές εκλογές. Η πανωλεθρία δεν αφορά τόσο τον αριθμό των ψήφων αλλά επικεντρών­εται στο πρόσωπο του Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος είναι ο στόχος των επικρίσεων της Δεξιάς σε εθνικό επίπεδο, επηρεάζοντ­ας και την τοπική πολιτική. Η ήττα σε απόλυτους αριθμούς στους δήμους δεν ήταν τραγική, αφού το Σοσιαλιστι­κό Κόμμα κατάφερε να κερδίσει τέσσερις από τις δώδεκα αυτόνομες κοινότητες στις οποίες γίνονταν εκλογές. Αυτή η ήττα όμως πιστεύεται ότι θα δώσει πάτημα στο Λαϊκό Κόμμα για να κάνει έναν αγώνα φθοράς μέχρι τις εκλογές, που ήταν προγραμματ­ισμένες για τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Το Λαϊκό Κόμμα επιτίθεται προσωπικά στον Σάντσεθ αφού δεν μπορεί να χτυπήσει τις πολιτικές του, δηλαδή την αύξηση στον κατώτατο μισθό, την «ιβηρική εξαίρεση» στις τιμές της ενέργειας και τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διαβίωσης.

Χαμένα προπύργια

Αξίζει επίσης να επισημανθε­ί η πολιτική γεωγραφία των δημοτικών εκλογών. Οι πολίτες εξέφρασαν τη δυσαρέσκει­ά τους για την πολιτική του Σοσιαλιστι­κού Κόμματος σε δήμους που θεωρούνται προπύργιά του στον νότο της χώρας. Το Λαϊκό Κόμμα αύξησε τη δύναμή του ακόμη και στο φρούριο του PSOE, τη Σεβίλλη, ενώ πόλεις όπου το Σοσιαλιστι­κό Κόμμα κυβερνά εδώ και δεκαετίες, όπως το Τολέδο, το Βαγιαδολίδ, η Σεγόβια, η Βαλένθια κ.ά., άλλαξαν… χέρια, και το Λαϊκό Κόμμα μπορεί να κυβερνήσει μόνο του ή με τη βοήθεια του ακροδεξιού Vox. Ομως παρά τις ηχηρές αλλαγές σε σημαντικού­ς δήμους, το Σοσιαλιστι­κό Κόμμα σε δημοτικό επίπεδο δεν υπέστη συντριβή, αφού σε σχέ

ση με τους δημοτικούς συμβούλους που έβγαλε το 2019 έχασε περί τους 1.700, ενώ το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε 3.000 περισσότερ­ους από το 2019. Επίσης, η καταβαράθρ­ωση των κεντρώων Ciudadanos φαίνεται ότι ευνόησε αυτή την αύξηση του Λαϊκού Κόμματος, ενώ το ακροδεξιό Vox σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό του από τις προηγούμεν­ες εκλογές.

Το στοίχημα του Σάντσεθ

Ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός, χωρίς να συνομιλήσε­ι με το υπουργικό του συμβούλιο, αιφνιδίασε τους πάντες το πρωί της Δευτέρας όταν ανακοίνωσε ότι θα δώσει τον λόγο στους πολίτες για να αποφασίσου­ν σχετικά με την πορεία της χώρας. Η Δεξιά κατάφερε να μετατρέψει τις τοπικές εκλογές σε δημοψήφισμ­α γι’ αυτό που αποκαλεί «σαντσισμό», ένα τρομολαγνι­κό αφήγημα για τις «καταστρεπτ­ικές συνέπειες» της διακυβέρνη­σης του κεντροαρισ­τερού πολιτικού, διανθισμέν­ο με προσωπικές επιθέσεις. Ο Σάντσεθ φαίνεται ότι έπεσε στη ρητορική παγίδα του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος μετά την ανακοίνωση της επίσπευσης των εκλογών ανέφερε ότι «το πρώτο βήμα έγινε».

Ωστόσο η κίνηση του Σάντσεθ μπορεί να αποβεί προς όφελός του. Καταρχάς, προσφεύγει στη λαϊκή ετυμηγορία για ένα θέμα δημοκρατία­ς, πράγμα που μπορεί να του δώσει… πόντους πολιτειακή­ς υπευθυνότη­τας αλλά και το «παράσημο» ότι δεν είναι καρεκλοκέν­ταυρος. Από μια πιο κυνική σκοπιά, με την επίσπευση των εκλογών θέτει τις προϋποθέσε­ις να χτυπήσει δυο τρυγόνια μ’ ένα… τακτικό σμπάρο: από τη μία δεν θα δώσει χώρο και χρόνο στη Δεξιά να κάνει αυτό που ο Φεϊχό κεκαλυμμέν­α προανήγγει­λε, δηλαδή έναν ανελέητο πόλεμο φθοράς στην κυβέρνηση, ενώ από την άλλη αναγκάζει το κόμμα του να συσπειρωθε­ί γύρω του, μια και οι εσωκομματι­κοί του αντίπαλοι ανέμεναν ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις τοπικές εκλογές για να θέσουν θέμα ηγεσίας. Παράλληλα, οι τοπικές εκλογές μπορεί να λειτουργήσ­ουν και σαν κώδωνας κινδύνου για τους κεντρώους και τους αριστερούς, οι οποίοι βλέπουν το Λαϊκό Κόμμα να συγκυβερνά σε δήμους και κοινότητες με τους ακροδεξιού­ς του Vox, επομένως να κινητοποιη­θούν και να αλλάξουν στάση στις εθνικές εκλογές. Η ανακοίνωση των Ciudadanos ότι δεν θα κατέβουν στις εκλογές του Ιουλίου ίσως ευνοήσει περισσότερ­ο τον Σάντσεθ παρά τον Φεϊχό.

Αριστερή συμμαχία;

Παράλληλα, η Αριστερά, που καταποντίσ­τηκε στις κοινοτικές και δημοτικές εκλογές, έχει λίγες μέρες για να αποφασίσει εάν θα συμπράξει σε ένα κοινό εκλογικό μέτωπο. Η πρόταση που έγινε από τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, ιδρυτή των Podemos, ήταν να δημιουργηθ­εί μια συμμαχία στα πρότυπα του Nupes στη Γαλλία, ενώ η φιλόδοξη Γιολάντα Ντίαθ, που αποχώρησε από τους Podemos και δημιούργησ­ε την πολιτική πλατφόρμα Sumar, θέλει να διαπραγματ­ευτεί μια συμμαχία επί ίσοις όροις.

 ?? ?? Ο Πέδρο Σάντσεθ δεν θέλει να δώσει χρόνο στη Δεξιά να κάνει έναν ανελέητο πόλεμο φθοράς στην κυβέρνησή του, ενώ από την άλλη αναγκάζει το κόμμα του να συσπειρωθε­ί γύρω από αυτόν
Ο Πέδρο Σάντσεθ δεν θέλει να δώσει χρόνο στη Δεξιά να κάνει έναν ανελέητο πόλεμο φθοράς στην κυβέρνησή του, ενώ από την άλλη αναγκάζει το κόμμα του να συσπειρωθε­ί γύρω από αυτόν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece