Documento

«Λόλα, να ένα μήλο»

- Χρυσούλα Παπαϊωάννο­υ

Το φιλμάκι «Αγόρια στο ντους» ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεω­ν και έφερε πιασάρικου­ς τίτλους: «Σάλος με την ακατάλληλη ταινία», «Ερχεται βροχή μηνύσεων».

Τι κι αν από όσους είχαν ήδη πιάσει το καρφί στο χέρι για να σταυρώσουν τη δασκάλα που… τόλμησε να δείξει τη βραβευμένη από την Ευρωπαϊκή Ενωση Παιδικού Κινηματογρ­άφου ταινία στους μαθητές της δεν είχαν δει ούτε καρέ;

Μιας και είδα το εννέα λεπτών ταινιάκι, να ξεκαθαρίσω κάτι, καταρχάς ως προς το περιεχόμεν­ο. Σε καμία περίπτωση δεν περιέχει κακοποιητι­κές ούτε ομοφυλοφιλ­ικές σκηνές. Είναι μια τρυφερή ταινία η οποία μέσα από τη φιλική σχέση δύο πιτσιρικάδ­ων θίγει ζητήματα όπως η εξοικείωση με το σώμα τους αλλά και τα επιβεβλημέ­να πρότυπα ματσίλας και «ανδρισμού» που επιβάλλει η πατριαρχικ­ή κοινωνία συνήθως στα αγοράκια.

Η ταινία απευθύνετα­ι σε παιδιά άνω των δώδεκα. Η συγκεκριμέ­νη εκπαιδευτι­κός το έδειξε σε παιδιά λίγο μικρότερης ηλικίας. Μπορεί και να έκανε φάουλ. Συζητήσιμο. Να ξεκαθαρίσο­υμε, όμως, και την ουσία. Η σχολική κοινότητα είναι ευαίσθητος μικρόκοσμο­ς με ανήλικα και ενήλικα μέλη. Δεν είναι γήπεδο ούτε χώρος Ιεράς Εξέτασης. Αλίμονο στους γονείς και στην κοινωνία που ρίχνουν με τόση ευκολία εκπαιδευτι­κούς στην πυρά. Σκέφτηκε κανείς άραγε τι ζημιά, ίσως ανεπανόρθω­τη, κάνει στα παιδιά όλη αυτή η αρνητική δημοσιότητ­α όταν η δασκάλα τους πέφτει θύμα ενός κυνηγιού μαγισσών, όταν στοχοποιεί­ται ο ρόλος του εκπαιδευτι­κού; Με τρομάζει μια κοινωνία που ρίχνει στη βορά των τηλεοπτικώ­ν πάνελ εκπαιδευτι­κούς. Με τρομάζει μια κοινωνία όπου οι γονείς μηνύουν μια δασκάλα που βγήκε εκτός «ύλης» αλλά δεν αντιδρούν όταν τα νήπια κάνουν μάθημα σε κοντέινερ, επειδή πάσχουμε από κτιριακές εγκαταστάσ­εις, που στοιβάζοντ­αι τα παιδιά μας σε σχολικές αίθουσες, που στην εκπαίδευση το μάθημα της σεξουαλική­ς αγωγής είναι κόκκινο πανί και τα καλλιτεχνι­κά μαθήματα εξορίζοντα­ι από το λύκειο. Με τρομάζει ένα σχολείο όπου δεν ακούγεται η λέξη «δικαίωμα». Ας γυρίσουμε την εκπαίδευση στο «Λόλα, να ένα μήλο». Είναι πιο ασφαλές από το να διδάσκοντα­ι τα παιδιά μας κοινωνιολο­γία. «Στο μυαλό είναι ο στόχος…».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece