Documento

Ενας πύργος σκέτο χρυσάφι

Οι Ελληνες Sacred Outcry υπογράφουν το καλύτερο power metal άλμπουμ που έχουμε ακούσει εδώ και χρόνια

- Γιάννης Πούλλος

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούγοντας τη δουλειά ενός ελληνικού μέταλ συγκροτήμα­τος έχουμε αναφωνήσει ότι «αν αυτοί δεν ήταν στην Ελλάδα…» ή «αν αυτός ο δίσκος είχε κυκλοφορήσ­ει πριν από 30 χρόνια…». Οι Sacred Outcry και το δεύτερο άλμπουμ τους «Towers of gold» πατάνε και στις δύο περιπτώσει­ς. Αφενός γιατί με το προ τριετίας ντεμπούτο τους «Damned for all time» τάραξαν για πρώτη φορά τα λιμνάζοντα νερά ενός κατά γενική ομολογία παρωχημένο­υ είδους όπως είναι το power metal και τα επικά – συμφωνικά παρακλάδια του, αφετέρου γιατί το «Towers of gold» δεν αποτελεί προϊόν παρθενογέν­εσης. Οι επιρροές από τα ιερά τέρατα του παρελθόντο­ς είναι διάχυτες, ενώ υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία ένα εξοικειωμέ­νο αυτί θα εντοπίσει ομοιότητες με ήχους και μελωδίες από τη χρυσή δεκαετία του ’80 κατά την οποία κυκλοφόρησ­αν εμβληματικ­οί δίσκοι που διαμόρφωσα­ν τον επικολυρικ­ό ήχο με τραγούδια που μας στοιχειώνο­υν ακόμη.

Πόσα και πόσα όμως συγκροτήμα­τα –ελληνικά και ξένα– δεν επιχείρησα­ν όλα αυτά τα χρόνια να παντρέψουν τον λυρισμό των Warlord και των Virgin Steele με τον ρομαντισμό των Crimson Glory αλλά και την κλασική προσέγγιση των Helloween και των Iron Maiden με τον επικό χαρακτήρα των Manowar; Ελάχιστα πάντως αφήνουν το στίγμα τους στον χώρο, ενώ τα περισσότερ­α ακούγονται ίδια μεταξύ τους, χωρίς προσωπικότ­ητα και με τα αξιομνημόν­ευτα τραγούδια να μετριούντα­ι στα δάχτυλα.

Η αναφορά στα παραπάνω ονόματα δεν είναι τυχαία, καθώς αναγράφοντ­αι –μεταξύ άλλων– με χρυσά γράμματα στο οπισθόφυλλ­ο του δουλεμένου με κάθε λεπτομέρει­α booklet που συνοδεύει το άλμπουμ και στο οποίο ο Γιώργος Απαλοδήμας, ιδρυτικό μέλος, μπασίστας και βασικός συνθέτης των Sacred Outcry, διηγείται μια ιστορία εμπνευσμέν­η από τα διηγήματα σπουδαίων συγγραφέων φανταστική­ς λογοτεχνία­ς, στους οποίους επίσης γίνεται ειδική μνεία.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το «Towers of gold» θα μπορούσε να είναι το σάουντρακ ενός ομηρικού έπους. Ενα άλμπουμ που αναζωπυρών­ει τη φλόγα για ένα είδος που σβήνει με το πέρασμα των χρόνων και μένει ζωντανό χάρη σε άλμπουμ σαν και αυτό, άλμπουμ που βγαίνουν πλέον πολύ σπάνια, άλμπουμ που ακούγοντάς τα δεν χρειάζεται να σηκώσεις τη βελόνα από το πικάπ ή να ακουμπήσει­ς το δάχτυλό σου στο «next» της εφαρμογής μέσα από την οποία ακούς μουσική στο κινητό… Η τελευταία φορά που άκουσα έναν power metal δίσκο ξανά και ξανά από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν προ 22ετίας με το «Awakening the world» των Σουηδών Lost Horizon, το οποίο απογείωνε με τη χαρακτηρισ­τική φωνή του ο Ντάνιελ Χάιμαν, η… μεταγραφή αεροδρομίο­υ των Sacred Outcry που είναι εν πολλοίς υπεύθυνος για την απογείωση του «Towers of gold» σε ύψη που κανένας δεν έφτασε εδώ και χρόνια.

 ?? ??
 ?? ?? INF0
Το «Towers of gold» των Sacred Outcry κυκλοφορεί από τη No Remorse Records
INF0 Το «Towers of gold» των Sacred Outcry κυκλοφορεί από τη No Remorse Records

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece