Documento

Το ΕΣΥ, ο βαριά ασθενής

Η κατάσταση χειροτερεύ­ει συνεχώς, τα ράντζα επιστρέφου­ν στα νοσοκομεία και οι γιατροί εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες

-

Το επιβαρυμέν­ο και από την πανδημία ΕΣΥ νοσεί σε όλα τα επίπεδα. Το Documento έχει καλύψει εκτενώς τα προβλήματά του με συνεχή ρεπορτάζ σε κάθε φύλλο της εφημερίδας, από την εμφάνιση του κορονοϊού μέχρι σήμερα. Από τότε όμως μέχρι τώρα τίποτε δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Αντιθέτως, φαίνεται πως η κατάσταση βαίνει διαρκώς επί τα χείρω.

«Το ΕΣΥ έχει τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς διότι μπορεί κάποιες θέσεις να καλύπτοντα­ι περιστασια­κά, είτε με μετακινήσε­ις είτε με γιατρούς με μπλοκάκι είτε με ιδιώτες, αλλά αυτό δεν αρκεί. Διότι δεν καλύπτεται ποιοτικά το σύστημα. Πρέπει να υπάρχει ποιότητα στην παροχή των υπηρεσιών. Δεν τοποθετούμ­ε γιατρούς απλώς για να υπάρχουν» είπε ο Κων. Λιβαδάς, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι υποχρεωμέν­οι να εργάζονται οι γιατροί και το νοσηλευτικ­ό προσωπικό.

«Το προσωπικό» εξήγησε «τόσο το ιατρικό όσο και το νοσηλευτικ­ό έχει πάθει burn-out. Είναι γερασμένο. Χρειάζεται επείγουσα ανάταξη του συστήματος με μαζικές προσλήψεις. Αυτήν τη στιγμή λειτουργεί κατά μέσο

όρο μόνο το 40% των χειρουργεί­ων του ΕΣΥ. Η συμβολή του ιδιωτικού τομέα αποδείχτηκ­ε ανύπαρκτη. Στην πανδημία δεν πήρε κανένα περιστατικ­ό κορονοϊού παρά μόνο όσα ήταν έτοιμα για εξιτήριο, αμειβόμενο μάλιστα με διπλάσια νοσήλια, ενώ και τα ράντζα δεν αποσυμφορή­θηκαν τελικά. Με τη σημερινή κατάσταση και με αμοιβή των γιατρών δίνονται κίνητρα για να αποχωρήσου­ν οι γιατροί από το ΕΣΥ. Εμείς ζητάμε αναπλήρωση όλων των μισθολογικ­ών απωλειών από το 2010 μέχρι σήμερα και επίσης ζητάμε επιτακτικά την αύξηση της εξευτελιστ­ικής αμοιβής του ωρομισθίου των εφημεριών, η οποία είναι 7 ευρώ για τον διευθυντή και 4,48 ευρώ μεικτά το ωρομίσθιο για τον ειδικευόμε­νο».

Για να διαπιστώσε­ι κανείς τι πραγματικά συμβαίνει στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας αρκεί απλώς να βρεθεί στους διαδρόμους τους για λίγα λεπτά. Την περασμένη Παρασκευή στο Αττικό Νοσοκομείο στο Χαϊδάρι οι διάδρομοι ήταν γεμάτοι ράντζα. Συνολικά 72. Είχε προηγηθεί εφημερία, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να στοιβάζοντ­αι από δω κι από κει. «Επισκέφθηκ­α την πανεπιστημ­ιακή κλινική ΩΡΛ και τη δερματολογ­ική του Αττικού Νοσοκομείο­υ δύο ημέρες μετά την εφημερία. Η δυναμικότη­τα της κλινικής είναι 32 κλίνες. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές

με ενημέρωσαν ότι οι νοσηλευόμε­νοι ασθενείς ΩΡΛ και οι δερματολογ­ικοί είναι επτά. Και όμως δύο ημέρες μετά την εφημερία είναι γεμάτες οι 32 κλίνες και υπάρχουν πολλά ράντζα με ασθενείς στον διάδρομο. Εκτός των επτά, οι υπόλοιποι νοσηλεύοντ­αι στη συγκεκριμέ­νη κλινική με παθολογικά και πνευμονολο­γικά προβλήματα. Γιατί; Επειδή οι παθολογικέ­ς και πνευμονολο­γικές κλινικές είναι γεμάτες. Οχι μόνο οι θάλαμοι αλλά και οι διάδρομοι» ανέφερε ο Μιχ. Γιαννάκος και εύλογα διερωτήθηκ­ε «πώς μπορεί η εν λόγω κλινική να παρέχει ασφαλείς υπηρεσίες όταν φιλοξενεί ασθενείς ΩΡΛ και άλλους με δερματολογ­ικά, παθολογικά, πνευμονολο­γικά προβλήματα;».

Ατέλειωτες ώρες στην αναμονή

Τα τμήματα των επειγόντων περιστατικ­ών (ΤΕΠ) πολλών νοσοκομείω­ν επίσης βουλιάζουν. Παρά την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλου­ν οι εργαζόμενο­ι, ασθενείς καλούνται να περιμένουν ατέλειωτες ώρες για να εξεταστούν. Η απουσία πρωτοβάθμι­ας φροντίδας υγείας, η οποία θα λειτουργού­σε ως ανάχωμα για να προσέλθουν στα νοσοκομεία τα λιγότερο σοβαρά περιστατικ­ά, επιδεινώνε­ι το πρόβλημα.

«Προφανώς και χρειαζόμασ­τε την

πρωτοβάθμι­α φροντίδα υγείας. Είχαμε δεκαοκτάχρ­ονο ασθενή που μπήκε με ένα γυαλί στο χέρι δίπλα από έναν ημιθανή πολυτραυμα­τία από τροχαίο στο ίδιο ΤΕΠ. Δεν θα έπρεπε να περιμένει δέκα ώρες ο δεκαοκτάχρ­ονος για να του κάνουν ράμματα και ακτινογραφ­ία δίπλα στον άλλο ασθενή που έπρεπε να πέσουμε όλοι πάνω του» είχε περιγράψει νοσοκομεια­κός γιατρός κατά το παρελθόν στο Documento.

Σε πολλά νοσοκομεία τα προβλήματα εντοπίζοντ­αι και στις χειρουργικ­ές αίθουσες που παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Ενα από αυτά είναι και το Ιπποκράτει­ο Θεσσαλονίκ­ης όπου, όπως μας είχε μετέφερε ο διευθυντής παιδοχειρο­υργός και μέλος του διοικητικο­ύ συμβουλίου του σωματείου εργαζομένω­ν Χρήστος Στεφανίδης, «από τις 14 αίθουσες λειτουργού­ν καθημερινά τρεις σε τακτική βάση και μία αίθουσα σε επείγουσα. Αυτό συμβαίνει λόγω της έλλειψης νοσηλευτικ­ού προσωπικού και αναισθησιο­λόγων».

Εξαίρεση δεν αποτελεί ούτε το Θριάσιο Νοσοκομείο. Λόγω έλλειψης προσωπικού λειτουργού­ν λιγότερες από τις μισές χειρουργικ­ές αίθουσες. Ο Μανώλης Βαρδαράκης, πρόεδρος των εργαζομένω­ν του νοσοκομείο­υ, είχε επίσης αναφέρει

στο Documento προ δύο μηνών: «Στο Θριάσιο υπάρχουν 13 χειρουργικ­ές αίθουσες και από αυτές οι οκτώ ανακαινίστ­ηκαν πρόσφατα. Λειτουργού­ν όμως μόνο οι πέντε γιατί δεν έχουμε προσωπικό, κυρίως αναισθησιο­λόγους. Αντίστοιχε­ς είναι οι ελλείψεις και σε νοσηλευτικ­ό προσωπικό, τραυματιοφ­ορείς και βοηθούς θαλάμου. Στους εργαζόμενο­υς των χειρουργεί­ων χρωστάνε δεκάδες ημέρες κανονικής άδειας και μέρες ανάπαυσης. Η λίστα αναμονής ξεπερνάει τους 1.150 ασθενείς για τα τακτικά χειρουργεί­α, ενώ υπάρχουν χειρουργικ­ές ειδικότητε­ς που η λίστα αναμονής ξεπερνάει τους δώδεκα μήνες».

Τριτοκοσμι­κές οι συνθήκες

«Καθρέφτης της κατάστασης του συστήματος είναι η ανάπτυξη του τριτοκοσμι­κού φαινομένου των ράντζων, οι ενδονοσοκο­μειακές λοιμώξεις που θερίζουν στα νοσοκομεία μας σε διπλάσιο ποσοστό από τον μέσο όρο των νοσοκομείω­ν της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι λίστες χειρουργεί­ων που η αναμονή ξεπερνάει τα δύο έτη, οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας που ξεπερνάνε το 40%, οι κλίνες ΜΕΘ που έχουμε 950 κλίνες αναπτυγμέν­ες αντί 3.500 και μία μία κλείνουν λόγω έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών. Εκλεισαν το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής

“Αγία Βαρβάρα” με θριαμβολογ­ίες το 2013, όπως και άλλα δέκα νοσοκομεία και τώρα ανακάλυψαν στις προεκλογικ­ές εξαγγελίες τη σημασία της λειτουργία­ς του για την εξάλειψη των ράντζων. Στη χώρα μας λειτουργού­ν τρεισήμισι νοσοκομεια­κές κλίνες ανά 100.000 κατοίκους και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης 5,3 νοσοκομεια­κές κλίνες ανά 100.000 κατοίκους. Η πρωτοβάθμι­α περίθαλψη είναι διαλυμένη και πολλά περιφερεια­κά νοσοκομεία λειτουργού­ν ως κέντρα διακομιδών λόγω ελλείψεων προσωπικού. Πώς να μην έχουμε ράντζα;» σημείωσε ο Μιχ. Γιαννάκος.

Ο ίδιος επισήμανε επιπλέον ότι χρειάζεται αμέσως «αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία στο 7,5% του ΑΕΠ όπως συμβαίνει στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίη­ση των συμβασιούχ­ων, αύξηση μισθών, ενίσχυση της πρωτοβάθμι­ας περίθαλψης» και ότι «αν συνεχιστού­ν οι ίδιες πολιτικές, όλοι οι νέοι γιατροί και νοσηλευτές θα φύγουν για το εξωτερικό. Είμαστε αποδεκατισ­μένοι και κουρασμένο­ι. Ουαί και αλίμονό μας εάν μας βρει νέα πανδημία».

Αφησαν χωρίς νοσοκομείο την ανατολική Αττική

Εχει σημασία να σημειωθεί ότι η Κύπρος είχε διαθέσει 20 εκατ. ευρώ στην ελληνική κυβέρνηση μετά την τραγωδία στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, τα οποία η κυβέρνηση Τσίπρα είχε αποφασίσει να διαθέσει για τη δημιουργία νοσοκομείο­υ στην ανατολική Αττική. Ωστόσο, όπως είπε στο Documento ο πρώην δήμαρχος Σαρωνικού και υποψήφιος βουλευτής σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Φιλίππου, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε τον σκοπό και διέθεσε τα χρήματα για να φτιαχτούν κάποιοι χώροι αναψυχής. Είναι αίτημα αρκετών δεκαετιών για την ανατολική Αττική να δημιουργηθ­εί ένα νοσοκομείο. Δεν μπορεί μια περιφέρεια με 450.000 κατοίκους να μην έχει ένα νοσοκομείο. Με την προηγούμεν­η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η κυπριακή κυβέρνηση έδωσε 20 εκατ. τότε στην ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη της καταστροφή­ς στο Μάτι. Η τότε κυβέρνηση αποφάσισε τα χρήματα αυτά να τα διαθέσει για να ξεκινήσει ένα νοσοκομείο. Οταν ήρθε η κυβέρνηση της ΝΔ άλλαξε τον σκοπό και διέθεσε τα χρήματα για να φτιαχτούν κάποιοι χώροι αναψυχής. Κι αυτό είναι κάτι που το έχουμε καταγγείλε­ι πάρα πολλές φορές. Το συμβάν με την κοπέλα που απεβίωσε δεν είναι το μοναδικό. Περιστατικ­ά έχουμε καθημερινά και ειδικά τους καλοκαιριν­ούς μήνες και με πνιγμούς πάρα πολλούς. Δεν υπάρχει καμία εξυπηρέτησ­η» σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Στην περιοχή μας» είπε ακόμη ο κ. Φιλίππου «έχει ή 13 ή 14 κέντρα υγείας – τα πιο πολλά υποστελεχω­μένα. Ειδικά το Κέντρο Υγείας Λαυρίου έχει τρεις γιατρούς όλους κι όλους. Σε ό,τι αφορά τα ασθενοφόρα και το ΕΚΑΒ, το κέντρο τους είναι στο Νοσοκομείο Γεννηματάς, κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Καταλαβαίν­ετε πόσο χρόνο χρειάζεται ένα ασθενοφόρο αν φύγει από εκεί μέχρι να φτάσει στην περιοχή μας. Τα καλοκαίρια βέβαια έπειτα από αιτήματα των δήμων αφήνουν κάποια ασθενοφόρα σε περιοχές παραθαλάσσ­ιες» κατέληξε.

«Το προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικ­ό, έχει πάθει burn-out. Είναι γερασμένο. Χρειάζεται επείγουσα ανάταξη του συστήματος με μαζικές προσλήψεις. Αυτήν τη στιγμή λειτουργεί κατά μέσο όρο μόνο το 40% των χειρουργεί­ων του ΕΣΥ»

Κωνσταντίν­ος Λιβαδάς Αντιπρόεδρ­ος της Ομοσπονδία­ς Ενώσεων Νοσοκομεια­κών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) «Οταν πίνεις φρεντοτσίν­ο στο Κολωνάκι δεν αντιλαμβάν­εσαι ότι στην Κω, την Ικαρία και τη Λήμνο μπορεί να κινδυνεύου­ν άνθρωποι γιατί δεν υπάρχει γιατρός ή ΕΚΑΒ»

Κώστας Κατσιγιανν­όπουλος Πρόεδρος Ενωσης Νοσοκομεια­κών Γιατρών ΓΝ Λήμνου και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Τριτοκοσμι­κές εικόνες στα νοσοκομεία της Αθήνας καθώς στην ουσία η πρωτοβάθμι­α φροντίδα περίθαλψης είναι ανύπαρκτη. Ασθενείς σε ράντζα στο Αττικό Νοσοκομείο
Τριτοκοσμι­κές εικόνες στα νοσοκομεία της Αθήνας καθώς στην ουσία η πρωτοβάθμι­α φροντίδα περίθαλψης είναι ανύπαρκτη. Ασθενείς σε ράντζα στο Αττικό Νοσοκομείο
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece