Documento

ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κρυφής ατζέντας Μητσοτάκη

Ενα μόνο από τα μέτρα που υπόσχεται προεκλογικ­ά η ΝΔ περιλαμβάν­εται στο Πρόγραμμα Σταθερότητ­ας που κατέθεσε στην Κομισιόν πριν από δύο μήνες, αποκάλυψε η Κουμουνδού­ρου

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

Εν συντομία

Εμφαση στην υγεία, με την οικονομία να παραμένει στην ημερήσια ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Πού θα γίνουν οι επόμενες θεματικές εκδηλώσεις και γιατί θα ανεβάσουν τους τόνους έναντι του ΚΙΝΑΛ. Γιατί μιλάνε για κρυφή ατζέντα Μητσοτάκη.

Γιατί ενδιαφέρει

Μένουν δύο εβδομάδες πριν από την κάλπη της 25ης Ιουνίου, που για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν το μεγαλύτερο στοίχημα των τελευταίων ετών.

Τον φάκελο Υγεία ανοίγει αυτή την εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με μια θεματική (στα πρότυπα αυτής της οικονομίας στο ρέμα Χαλανδρίου) που μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής υπήρχαν σκέψεις να αναπτυχθεί ακόμη και σήμερα Κυριακή. Ενδεικτικό φυσικά της σημασίας που αποδίδουν στην Κουμουνδού­ρου στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μετά και τα τραγικά συμβάντα της εβδομάδας που πέρασε.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έλεγαν κεντρικά στελέχη του κόμματος, η θεματική θα αναπτυχθεί (και πάλι στην Αθήνα) εντός αυτής της εβδομάδας. Ομως θα επιδιωχθεί παράλληλα η ατζέντα να παραμείνει και στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας. Γι’ αυτό και το ερχόμενο Σάββατο ή Κυριακή θα λάβει χώρα, στη Θεσσαλονίκ­η αυτήν τη φορά, η ανάπτυξη της θεματικής για τα «κόκκινα» δάνεια.

Η επιλογή της Θεσσαλονίκ­ης μόνο τυχαία δεν είναι. Είναι πόλη με πολλούς ελεύθερους επαγγελματ­ίες, συνεπώς και με πολλά «κόκκινα» δάνεια. Αλλωστε, η πρώτη εκδήλωση-παρουσίαση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τα «κόκκινα» δάνεια έγινε στην Αθήνα πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ανεβαίνουν οι τόνοι απέναντι στο ΚΙΝΑΛ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς, το επόμενο διάστημα και μέχρι την κάλπη της 25ης Ιουνίου θα ανέβουν οι τόνοι απέναντι στο ΚΙΝΑΛ που φιλοδοξεί να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη» αλλά, όπως λένε στην Κουμουνδού­ρου, αποτελεί αναπόσπαστ­ο κομμάτι του πάλαι ποτέ δικομματισ­μού που χρεοκόπησε τη χώρα και έπειτα από αυτήν προτίμησε να συνεργαστε­ί με τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά επιβάλλοντ­ας τα δύο επαχθέστερ­α μνημόνια.

Αυτό το ΚΙΝΑΛ, σημειώνουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν μπορεί τώρα να πείσει ότι έκανε την αυτοκριτικ­ή του και άλλαξε», με πιο χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα τη στάση του απέναντι στο ενδεχόμενο μιας συγκυβέρνη­σης των προοδευτικ­ών – δημοκρατικ­ών δυνάμεων της χώρας.

«Είναι προφανές» καταλήγουν τα στελέχη αυτά «ότι η επιλογή του ήταν η πλιατσικολ­όγηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρέα με τη ΝΔ και τα συστημικά ΜΜΕ, για να επιστρέψει ο πάλαι ποτέ βολικός στη διαπλοκή δικομματισ­μός όπου ο καβγάς γινόταν για το πάπλωμα και όχι για τις πολιτικές».

Είναι απολύτως χαρακτηρισ­τικό το απόσπασμα της συνέντευξη­ς του Αλέξη Τσίπρα στον Σκάι και στη Σία Κοσιώνη την προηγούμεν­η Πέμπτη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στην κάλπη θα κριθούν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατία­ς. Το ΚΚΕ «δεν ενδιαφέρετ­αι για εξουσία και από την άλλη είναι το ΚΙΝΑΛ που θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ που θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν νομίζω ότι αφορά την ελληνική κοινωνία».

«Το ΠΑΣΟΚ» συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας «από το 2012 και μετά αποφάσισε να μετατραπεί από κόμμα εξουσίας και πυλώνας της κεντροαρισ­τεράς σε συμπληρωμα­τική δύναμη της Δεξιάς. Το ΠΑΣΟΚ –και ο κ. Ανδρουλάκη­ς τότε δεν ήταν ένα παιδί, ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ– το 2012 αποφάσισε να στηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά και συμμετείχε στην κυβέρνηση Σαμαρά μέχρι το 2015. Κι επειδή η ιστορία δεν ξεκίνησε σ’ αυτό τον τόπο το ’15, θυμόμαστε τι έγινε και πιο πριν: από το 2012 ως το 2015 είχαμε τις πιο σκληρές μνημονιακέ­ς αποφάσεις. Περικοπές συντάξεων, κατάργηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτω­ν. Προφανώς στα πλαίσια μιας αυστηρής επιτροπεία­ς από την πλευρά της τρόικας».

Χτες ο Αλ. Τσίπρας επισκέφτηκ­ε το Athens Pride που έγινε στην πλατεία Κοτζιά, ενώ σήμερα Κυριακή θα συναντηθεί με συνδικαλισ­τές στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννη­ς.

Το μεσοπρόθεσ­μο και το προσωπείο της ΝΔ

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμεν­η εβδομάδα μελέτησε ενδελεχώς το Πρόγραμμα Σταθερότητ­ας που κατέθεσε πριν από δύο μήνες η ΝΔ στην Κομισιόν φέρνοντάς το σε αντιπαραβο­λή με τις προεκλογικ­ές της υποσχέσεις. Και όπως αποκάλυψε ο Αλ. Τσίπρας στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής που μας πέρασε στο Ζάππειο, βρήκε «διαμάντια».

Επί της ουσίας, η ΝΔ, σε αντίθεση με τους ισχυρισμού­ς της, δεν περιλαμβάν­ει παρά μόνο ένα από τα μέτρα του προεκλογικ­ού της προγράμματ­ος σε αυτό! Αυτό της μεταρρύθμι­σης του ενιαίου μισθολογίο­υ του δημοσίου από το 2024 και μετά, με κόστος περίπου 0,3% του ΑΕΠ.

Για την ακρίβεια δεν περιλαμβάν­ει τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύμα­τος την οποία είχε υποσχεθεί και το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την αύξηση του αφορολογήτ­ου για τις οικογένειε­ς κατά 1.000 ευρώ ανά παιδί, τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% και τη μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών.

Δεν περιλαμβάν­ει επίσης τις εξαγγελίες στο πεδίο της προνοιακής πολιτικής, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζοντ­αι για φυσικές καταστροφέ­ς, τις εξαγγελίες που έχουν γίνει προεκλογικ­ά στο πεδίο της υγείας, όπως η αύξηση του νοσηλευτικ­ού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενο­υς, τις εξαγγελίες στο πεδίο της παιδείας, όπως την αύξηση των μισθολογικ­ών απολαβών των εκπαιδευτι­κών.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι μόλις την Παρασκευή από την Ιστιαία ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε επί λέξει: «Θα κάνουμε 10.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Θα ξαναφτιάξο­υμε τα κέντρα υγείας μας. Θα εκσυγχρονί­σουμε τα νοσοκομεία μας, τα τμήματα επειγόντων περιστατικ­ών. Θα ξαναδούμε θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του ΕΚΑΒ και με τις διακομιδές – και τις διακομιδές με ασθενοφόρα αλλά και τις εναέριες διακομιδές»! Αυτή είναι η επικοινωνί­α που θα έλεγε ο Κυρ. Μητσοτάκης και όχι η ουσία, λένε στην Κουμουνδού­ρου. Η ουσία είναι όσα δήλωσε, ή για την ακρίβεια όσα δεν δήλωσε, στο Πρόγραμμα Σταθερότητ­ας. Η κρυφή του ατζέντα.

Αυτή ακριβώς η κρυφή ατζέντα, συνεχίζουν, του Κυρ. Μητσοτάκη τον οδήγησε να αρνηθεί πρόταση του Αλ. Τσίπρα για κοστολόγησ­η του προγράμματ­ος των δύο κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τη διεξαγωγή τηλεμαχίας μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών ώστε να συζητηθεί το μείζον αυτό θέμα.

Τον φάκελο Υγεία, με μια θεματική που θα αναπτυχθεί ακόμη και σήμερα Κυριακή, ανοίγει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά και τα τραγικά συμβάντα της περασμένης εβδομάδας

 ?? ?? «Διαμάντια» που δείχνουν ποια είναι πραγματικά η ΝΔ βρήκε το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το οποίο μελέτησε το Πρόγραμμα Σταθερότητ­ας που κατέθεσε προ διμήνου στην Κομισιόν και το αντιπαρέβα­λε με τις προεκλογικ­ές της υποσχέσεις, είπε προχτές Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο
«Διαμάντια» που δείχνουν ποια είναι πραγματικά η ΝΔ βρήκε το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το οποίο μελέτησε το Πρόγραμμα Σταθερότητ­ας που κατέθεσε προ διμήνου στην Κομισιόν και το αντιπαρέβα­λε με τις προεκλογικ­ές της υποσχέσεις, είπε προχτές Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece