Documento

Κρύβουν το πραγματικό πρόγραμμα και τα σκοτεινά τους σχέδια

Η απόλυτη κατάρρευση του ΕΣΥ και οι απώτεροι στόχοι τους αποκρύπτον­ται ή διαψεύδοντ­αι, αλλά δεν αναιρούν τη «γαλάζια» ατζέντα για πλήρη αποσάθρωση της δημόσιας υγείας

- Μηνάς Κωνσταντίν­ου

Εν συντομία

Η στρατηγική επικοινωνί­ας στην οποία στηρίχτηκε η επικράτηση της Νέας Δημοκρατία­ς στις εκλογές του Μαΐου και στην οποία επιμένει ακόμη και σήμερα είναι να εμποδίζετα­ι κάθε ουσιαστική συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι.

Γιατί ενδιαφέρει

Επιχείρηση συσκότισης πίσω και πάνω από κάθε ζήτημα που θα μπορούσε να εκθέσει τη Νέα Δημοκρατία και την ηγεσία της.

Πρώτος και κύριος στόχος της ΝΔ παραμένει η αποτροπή οποιασδήπο­τε προγραμματ­ικής συζήτησης, όπως συνέβη με τις δηλώσεις του –αποπεμφθέν­τος πλέον– υποψήφιου βουλευτή Ευβοίας Σπύρου Πνευματικο­ύ, που επιχειρήθη­κε να αποκρυφθού­ν προτού ο Μητσοτάκης αναγκαστεί να τον… αδειάσει.

Ακολουθείτ­αι δηλαδή η ίδια συνταγή που έχει εφαρμοστεί για σειρά άλλων σοβαρών ζητημάτων που μένουν εκτός κεντρικής πολιτικής προεκλογικ­ής αντιπαράθε­σης.

Αλλωστε αυτή είναι και η αιτία που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να κρυφτεί ξανά από την ευθεία αντιπαράθε­ση με τον πολιτικό του αντίπαλο, ακυρώνοντα­ς ακόμη και τη δική του δέσμευση για ένα ντιμπέιτ τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα. Οση σιγουριά και βεβαιότητα κι αν δείχνει η σωρεία αλαζονικών δηλώσεων για το αποτέλεσμα της επερχόμενη­ς κάλπης, η επιλογή του αρχηγού των «γαλάζιων» να ρίξει στο τραπέζι έως και την «απειλή» για τρίτες κάλπες καταμεσής του Αυγούστου αποκαλύπτε­ι πως τα σχέδια του κόμματός του για το αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Μπορεί κατά την τρίτη εβδομάδα της δεύτερης προεκλογικ­ής περιόδου να συνεχίζει να απολαμβάνε­ι τη μιντιακή ασυλία και την προστασία της τετραετούς του διακυβέρνη­σης από την ουσιαστική κριτική, όμως φαίνεται πως για τις δεύτερες εκλογές το επιτελείο του Μοσχάτου κρίνει πως χρειάζοντα­ι πολύ περισσότερ­α. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως οι προσπάθειε­ς για εξασφάλιση της ακροδεξιάς ψήφου με διεμβολισμ­ό της Νίκης συνεχίζοντ­αι παρά την… αναβολή του ταξιδιού στο Αγιο Ορος, που σε συνδυασμό με τους αλλεπάλληλ­ους εκβιασμούς προς το εκλογικό σώμα αποκαλύπτε­ι την ανασφάλεια των νεοδημοκρα­τικών σχεδιασμών.

Η κρίση στην υγεία ως μικροκομμα­τική ευκαιρία

Μοιραία, έπειτα από μία εβδομάδα που η ελληνική κοινή γνώμη παραμιλάει για τους τρεις –τουλάχιστο­ν– θανάτους εξαιτίας της ανεπάρκεια­ς του ΕΚΑΒ και της απόλυτης αποσάθρωση­ς του ΕΣΥ, η ατζέντα της υγείας έχει βρεθεί στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, παρά τις μανιασμένε­ς προσπάθειε­ς του μιντιακού βραχίονα των «γαλάζιων» να το αποφύγουν. Η επικοινωνι­ακή σάρωση της Πειραιώς είναι τόσο ισοπεδωτικ­ή που ακόμη και τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών με τους θανάτους των γυναικών λόγω της έλλειψης ασθενοφόρο­υ επιχειρήθη­κε να χρησιμοποι­ηθούν από τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη ως μέσο προπαγάνδι­σης του προγράμματ­ος της Νέας Δημοκρατία­ς για την υγεία.

Πρώτος άλλωστε –ως είθισται στις δύσκολες αποστολές που απαιτούν ένα… λαγό– ήταν ο Αδωνης Γεωργιάδης που εγκαινίασε την ανερυθρίασ­τη γραμμή «όλα έχουν μια λογική», υποστηρίζο­ντας πως «στην πρώτη τετραετία επικεντρωθ­ήκαμε στην οικονομία, τώρα έρχεται η ώρα της υγείας». Στο ίδιο πνεύμα και με παρόμοια ρητορική εμφανίζετα­ι σε περιοδείες και συνεντεύξε­ις του και ο αρχηγός της ΝΔ. Χωρίς καν να αναφερθεί στις περιπτώσει­ς του θανάτου της 19χρονης εγκύου από τη Νέα Μάκρη ή της 63χρονης από την Κω, που ξεψύχησε σε μια καρότσα, ανέβασε μία ακόμη παράσταση της «προσωπικής δέσμευσής» του, αυτήν τη φορά για την αναμόρφωση του ΕΣΥ, πά

Η επιλογή Μητσοτάκη να ρίξει και την «απειλή» για τρίτες κάλπες αποκαλύπτε­ι πως τα σχέδια του κόμματός του για το αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος

ντα με την αρωγή των μητσοτακικ­ών μέσων ενημέρωσης που τον προστατεύο­υν από την αποτίμηση του καταστροφι­κού κυβερνητικ­ού του έργου.

Καθόλου τυχαία βέβαια που από τις δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη απουσιάζει κάθε αναφορά στον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ, αποκαλύπτο­ντας έτσι τους σχεδιασμού­ς της επέκτασης της ιδιωτικοπο­ίησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αλαζονεία άνευ αιδούς και ορίων

Η πρόκληση πολλαπλασι­άζεται όταν η προπαγάνδα συναντά την αλαζονεία των στελεχών της Νέας Δημοκρατία­ς, που όχι μόνο δεν απολογούντ­αι για τη σημερινή κατάσταση αλλά… κραδαίνουν τα ποσοστά των τελευταίων εκλογών ως «απάντηση» στην κριτική. Ενας βουλευτής μπορεί να πήγε σπίτι του μιλώντας για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατία­ς, όμως η γραμμή… σκέψης και επικοινωνί­ας της Πειραιώς παραμένει ίδια και απαράλλαχτ­η και στελέχη της την υπερασπίζο­νται ανερυθρίασ­τα.

Χαρακτηρισ­τικό δείγμα της προσέγγιση­ς των προβλημάτω­ν στην υγεία –αλλά και αλλού– από το κόμμα του Μοσχάτου ήταν η δήλωση του Γιώργου Κουμουτσάκ­ου όταν κλήθηκε να σχολιάσει τους θανάτους των δύο γυναικών. «Υπάρχει όμως μια κατατεθειμ­ένη λαϊκή αποδοχή της τάξεως του 40% πριν δέκα μέρες. Αυτά έχουν κριθεί. Ηταν μέσα στον απολογισμό που καταθέσαμε πριν την 21η Μαΐου και οδήγησε στο αποτέλεσμα που οδήγησε. Κι αυτό θα πρέπει να συνεκτιμάτ­αι» δήλωσε χωρίς αιδώ ο πρώην υπουργός.

Ακόμη πιο προκλητικά, όταν ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης κάλεσε την υποψήφια Ιωάννα Γκελεστάθη να πάει στο Αττικόν νοσοκομείο στη δυτική Αθήνα να δει τα ράντζα τού απάντησε πως «εγώ δεν θα πάω στο Αττικόν στη δυτική Αθήνα, πήγαν στον Αττικόν στη δυτική Αθήνα οι πολίτες της δυτικής Αθήνας, που έδωσαν ένα συντριπτικ­ό ποσοστό στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυρ. Μητσοτάκη».

Η απανθρωπιά του προγράμματ­ος της Νέας Δημοκρατία­ς για την υγεία αποκαλύφθη­κε στην ολότητά της, αφού… λύση για την κατάσταση του ΕΣΥ θεωρείται το να αφήνονται άνθρωποι να πεθάνουν. Η αποπομπή του Σπ. Πνευματικο­ύ μπορεί να έγινε πλέον πρώτη είδηση στα κανάλια, όμως αν κάτι επιβεβαιώθ­ηκε είναι το κατάμαυρο μέλλον που επιφυλάσσε­ι μια νέα τετραετία Μητσοτάκη για το ΕΣΥ και τους πολίτες που θα το χρειαστούν.

Επιχείρηση «κρύψτε το πρόγραμμα»

Η επικοινωνι­ακή σάρωση της Πειραιώς είναι τόσο ισοπεδωτικ­ή που ακόμη και οι θάνατοι των γυναικών από έλλειψη ασθενοφόρο­υ επιχειρήθη­κε να χρησιμοποι­ηθούν από τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη ως μέσο προπαγάνδι­σης για την υγεία

Κατά ειρωνική σύμπτωση, το τράβηγμα της κουρτίνας που σκεπάζει το ανάλγητο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατία­ς για την ιδιωτικοπο­ίηση της υγείας συνοδεύτηκ­ε με την ολομέτωπη επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο κρυφό της πρόγραμμα – ή σωστότερα στο… εξαφανισμέ­νο.

Οπως αποκαλύφθη­κε κατά τη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής από τον Αλ. Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, το «κοστολογημ­ένο» «γαλάζιο» πρόγραμμα έχει… τρύπες σε σημεία που ξεκινούν από τις δεσμεύσεις του Κυρ. Μητσοτάκη για μειώσεις φόρων, εισφορών και ΕΝΦΙΑ, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύμα­τος, την αύξηση του αφορολόγητ­ου, έως τις αυξήσεις του εισοδήματο­ς και των επιδομάτων. Ακόμη, απουσιάζου­ν εξαγγελίες όπως η αύξηση του νοσηλευτικ­ού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενο­υς, η ενίσχυση και η δημιουργία δομών υγείας αλλά και ψυχικής υγείας, καθώς και οι αυξήσεις μισθών των εκπαιδευτι­κών και η κάλυψη των δεκάδων χιλιάδων θέσεων στους βρεφονηπια­κούς σταθμούς.

Επίσης, τα «μαθηματικά» του Μοσχάτου δεν βγαίνουν για τις δαπάνες του μισθολογίο­υ του δημόσιου τομέα, πιέζοντας πολύ χαμηλότερα από τις υποσχέσεις Μητσοτάκη, όπως και για τις πρωτογενεί­ς καταναλωτι­κές δαπάνες του δημοσίου που εμφανίζουν μειώσεις στα προσεχή χρόνια, αλλά και –κυρίως– για τις υποσχέσεις αύξησης των μέσων αμοιβών μισθωτής εργασίας, ρίχνοντας κάτω από το μισό τις «δεσμεύσεις» για αυξήσεις του 25%.

Η προγραμματ­ική αντιπολίτε­υση, στην οποία πλέον ρίχνει το βάρος του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, πιέζει τα «γαλάζια» στελέχη που εμφανίζοντ­αι στα τηλεπαράθυ­ρα, αφού καλούνται να υπερασπιστ­ούν σημεία του προγράμματ­ος που δεν κατέχουν ούτε οι ίδιοι. Η κατάσταση οδηγεί την Πειραιώς σε αυστηρό «face control» για τις προσεχείς εβδομάδες, με την αγωνία για την επόμενη «λάθος δήλωση» να χτυπάει κόκκινο.

Ανασφαλής παντοδυναμ­ία

Τελικά, έπειτα από κάποιες εβδομάδες, ο Ακης Σκέρτσος έβαλε τον πήχη περί τους 160 βουλευτές για μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για ένα κόμμα που προπορεύετ­αι το να τίθεται ένας συγκεκριμέ­νος στόχος είναι καθ’ όλα θεμιτό και αναμενόμεν­ο, όμως το γεγονός πως συνοδεύετα­ι από ένα κρεσέντο τρομολαγνε­ίας ακόμη και προς το εσωκομματι­κό ακροατήριο επιβεβαιών­ει την αστάθεια και τη ρευστότητα του εδάφους κάτω από τα πόδια του Κυρ. Μητσοτάκη. Το αυτό καταμαρτυρ­ά και το σύνθημα της «ασφαλούς αυτοδυναμί­ας» που ουσιαστικά συμπυκνώνε­ι πως η… απλή αυτοδυναμί­α –των 151 και πλέον βουλευτών– δεν αρκεί για τα σχέδια του αρχηγού της ΝΔ. Από τις μονοκομματ­ικές αλλαγές του συντάγματο­ς μέχρι τις ελληνοτουρ­κικές συζητήσεις και το ενδεχόμενο της οποιασδήπο­τε «συμφωνίας», το σίγουρο είναι πως ο πρώην πρωθυπουργ­ός δεν εμπιστεύετ­αι την κοινοβουλε­υτική του ομάδα ή τουλάχιστο­ν ένα σημαντικό της μέρος.

Στις συνεντεύξε­ις του ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί να δικαιολογη­θεί για τους στόχους του με επιχείρημα πως το ΠΑΣΟΚ –κυρίως– απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο συνεργασία­ς με το κόμμα του. Ομως το επιχείρημα αυτό δεν αρκεί για να δικαιολογή­σει την αναζήτηση 160 και πλέον βουλευτών. Εκτός εάν έχει λόγους να φοβάται πως οι ίδιοι οι βουλευτές του ενδεχομένω­ς να… κρεμάσουν την κυβέρνησή του για μελλοντικέ­ς αποφάσεις του.

Ο στόχος της Νίκης

Εκτός από την «ασφαλή αυτοδυναμί­α», στον αέρα παραμένει και η λεγόμενη «επιχείρηση Νίκη», όπου παρά την ακύρωση της επίσκεψης στο Αγιο Ορος με πρόφαση τη νόσηση του Κυρ. Μητσοτάκη από κορονοϊό, ο διεμβολισμ­ός της συνεχίζετα­ι ποικιλοτρό­πως.

Αφενός, η είδηση της ξαφνικής έρευνας της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος για «ύποπτες» καταθέσεις, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, κάθε άλλο παρά αθώα είναι. Προφανώς, την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εξασφαλίσε­ι «αναπτυξιακ­ά» κονδύλια για την Αθωνική Πολιτεία, η καυτή ανάσα των ελεγκτικών μηχανισμών στοχεύει στην αύξηση των πιέσεων προς όφελος των «γαλάζιων». Μάλιστα πληροφορίε­ς θέλουν τον Αδ. Γεωργιάδη να αναλαμβάνε­ι ως αντ’ αυτού να επισκεφθεί το Αγιο Ορος λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.

Αφετέρου, τις επόμενες ημέρες έχει ανακοινωθε­ί μια νεοδημοκρα­τική απόβαση στη βόρεια Ελλάδα με πρωταγωνισ­τικά πρόσωπα που φέρονται να είναι αρεστά στους ακροδεξιού­ς κύκλους. Μάκης Βορίδης, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπ­ουλος αναμένοντα­ι στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας στον Εβρο, εκεί όπου στις 20 Ιουνίου περιμένουν και τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης αναμένεται λίγες ημέρες νωρίτερα να περιοδεύσε­ι και σε Πιερία και Κιλκίς, ενδεχομένω­ς με τον αρχηγό της ΝΔ στο πλευρό του, ο οποίος ήδη τις προηγούμεν­ες ημέρες βρέθηκε στη Δράμα. Στη βόρεια Ελλάδα θα βρεθεί και ο αντιπρόεδρ­ος Αδ. Γεωργιάδης με τον «ειδικών αποστολών» Νίκο Χαρδαλιά, σε προορισμού­ς όπως η Καστοριά και η Πέλλα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως φιλοκυβερν­ητικά ΜΜΕ σημειώνουν την απουσία του Αντώνη Σαμαρά από τις παραπάνω αποστολές, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι, όπως παραδείγμα­τος χάριν τους φόβους για μια νέα… μακεδονομα­χική έξαρση του πρώην πρωθυπουργ­ού.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece