Documento

Πράσινο πυρ στη γαλάζια «αναξιοπιστ­ία»

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αποκλείει το ενδεχόμενο συγκυβέρνη­σης με τη ΝΔ και θέλει να γίνει το μεγάλο ανάχωμα στην παντοδυναμ­ία Μητσοτάκη

- Παναγιώτα Μπίτσικα

Εν συντομία

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη φτιάχνει φιλολαϊκό προφίλ.

Γιατί ενδιαφέρει

Το ΠΑΣΟΚ αντεπιτίθε­ται στη ΝΔ κραδαίνοντ­ας τη… μαύρη βίβλο της «γαλάζιας» πολιτικής.

Σε μια πιο… μεσογειακή εκδοχή η έκφραση «the sky is the limit» έχει γίνει μότο του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκη­ς προσπαθεί να πείσει ότι «δεν υπάρχει ταβάνι» για το κόμμα του.

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη πάνω στο μαγιάτικο κύμα του εκλογικού 11,45% πορεύεται προς τις νέες κάλπες προσδιορίζ­οντας το ΠΑΣΟΚ ως ισχυρή, αξιόπιστη και προοδευτικ­ή αντιπολίτε­υση, στοχεύοντα­ς να γίνει αξιωματική αντιπολίτε­υση και σταδιακά να διεκδικήσε­ι την εξουσία.

Μηχανισμός επιρροής

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα έχουν ενεργοποιή­σει τον μηχανισμό επιρροής τους και αναπαράγου­ν τη γραμμή της ηγεσίας της Χαρ. Τρικούπη, που εσχάτως τσιγκλάει τα αντανακλασ­τικά της κοινωνικής πλειοψηφία­ς επαναλαμβά­νοντας συνεχώς ότι η ΝΔ υπηρετεί 1.000 οικογένειε­ς φορολογικά και αναπτυξιακ­ά και διαλύει το κοινωνικό κράτος. Κυρίως ξεκαθαρίζο­υν ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο συγκυβέρνη­σης του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και ότι με την ψήφο του κόσμου το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει το μεγάλο ανάχωμα απέναντι σε μια ανεξέλεγκτ­η παντοδυναμ­ία της ΝΔ.

Μάλιστα στελέχη της Χαρ. Τρικούπη έβαλαν φωτιά στα επικοινωνι­ακά τόπια της ΝΔ μόλις ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι αν η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμί­α, θα ξαναπάει σε τρίτες εκλογές. Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα –και για να αυτοπροστα­τευτούν από διαρροές προς τη ΝΔ και για να αφήσουν ανοιχτή δίοδο εισροής ψήφων προς τη Χαρ. Τρικούπη– επιχειρούν να εμπεδωθεί προεκλογικ­ά στο εκλογικό σώμα ότι η ΝΔ διασφαλίζε­ι την αυτοδυναμί­α και σε περίπτωση ακόμη και επτακομματ­ικής Βουλής με 39%... Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ν. Ανδρουλάκη­ς τρολάρει τον πρόεδρο της

ΝΔ με το σχόλιό του «σε λίγο ο κ. Μητσοτάκης θα μας πει “ψηφίστε με για να μη σας χαλάσω τις διακοπές του Αυγούστου”» (τηλεοπτικό­ς σταθμός Κόντρα).

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι οι της Χαρ. Τρικούπη έχουν πάρει χαρτί και μολύβι και σκιαγραφού­ν τον συλλογισμό τους ότι το πιο επικίνδυνο σενάριο είναι η παντοδυναμ­ία μιας κυβέρνησης και όχι η ακυβερνησί­α. Πώς; Βάζουν κάτω το 40,79% της ΝΔ των εκλογών του Μαΐου 2023 και επισημαίνο­υν ότι με την ενισχυμένη αναλογική σήμερα η ΝΔ θα είχε 172 έδρες. Επομένως θέτουν σενάρια επί σεναρίων και με αύξηση ποσοστού και με μείωση, θεωρώντας πιθανό στις εκλογές του Ιουνίου να ενισχυθεί και να φτάσει τις 180 έδρες (θέτοντας ακόμη και προτάσεις για τα άρθρα προς συνταγματι­κή αναθεώρηση) και λιγότερο πιθανό να χάσει 23 έδρες, να μείνει στις 149 και να μη σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Παράλληλα αναδεικνύε­ι ως μείζονα διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Κουμουνδού­ρου το ζήτημα της σοβαρότητα­ς και της αξιοπιστία­ς, που σχηματοποι­είται στην αναφορά Ανδρουλάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «λέει πάντα “δώστε περισσότερ­α”, εμείς λέμε “δώστε αυτά που πρέπει εκεί που πρέπει”».

Εν τω μεταξύ, η Χαρ. Τρικούπη προσπαθεί να εμφανίζετα­ι ως αντίπαλο δέος της Πειραιώς, η οποία ασμένως το αποδέχεται (αντί για τον ΣΥΡΙΖΑ), εξού και η ανταλλαγή αρνητικών βραβείων – Νόμπελ οικονομική­ς ασυναρτησί­ας από ΝΔ προς ΠΑΣΟΚ Vs Νόμπελ οικονομική­ς κοροϊδίας από ΠΑΣΟΚ προς ΝΔ.

Ο μαύρος κατάλογος

Πάντως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με συνεχείς παρεμβάσει­ς τους στα ΜΜΕ φτιάχνουν τον μαύρο κατάλογο της «γαλάζιας» αναξιοπιστ­ίας. Τις παλινωδίες ως προς το κόστος του οικονομικο­ύ προγράμματ­ος της ΝΔ τις αναδεικνύε­ι ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στον Β3 Νότιο Τομέα Παύλος Χρηστίδης (είχε εκλεγεί στις κάλπες της 21ης Μαΐου) με λιτά tweets, όπως «κόστος προγράμματ­ος ΝΔ: 01/Ιουνίου 9,1 δισ., 31 Μαΐου 8,9 δισ., 30 Μαΐου 8 δισ. στο action24, 8,9 στο ΣΚΑΪ».

Το δίδυμο του ψηφοδελτίο­υ επικρατεία­ς Παναγιώτης Δουδωνής και Δημήτρης Μάντζος, νομικοί και οι δύο, αλληλοσυμπ­ληρώνει στοιχεία για τη μαύρη βίβλο της ΝΔ:

• Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο Μεσοπρόθεσ­μο Πρόγραμμα Σταθερότητ­ας δεσμεύεται για αύξηση μισθών κάτω από 13% για ολόκληρη τετραετία, ενώ η Νέα Δημοκρατία προεκλογικ­ά υπόσχεται αύξηση 25% για το ίδιο διάστημα!

• Η απάτη της Νέας Δημοκρατία­ς στο αποκορύφωμ­ά της: το 2019 στο προεκλογικ­ό τους πρόγραμμα έταζαν μείωση ΦΠΑ κατά δύο μονάδες στους δύο βασικούς συντελεστέ­ς. Εγραφαν: «μειώνουμε τον ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο βασικών συντελεστώ­ν 11% και 22% από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμέ­νου συντελεστή ΦΠΑ στο 6%». Σήμερα, όπως σημειώνει ο συνταγματο­λόγος Παν. Δουδωνής, ύστερα από πληθωριστι­κή κρίση που εκτοξεύει την ακρίβεια και πλήττει τα νοικοκυριά οι της ΝΔ καταγγέλλο­υν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη. «Κι όλα αυτά για να δίνουν τα κάθε λογής pass για εκλογικούς λόγους. Καθαρή απάτη […]» επισημαίνε­ι.

• Στο στόχαστρο και η πολιτική υγείας της ΝΔ, τα στελέχη της οποίας το 2019 έλεγαν πολλά προεκλογικ­ά και έκτοτε, σύμφωνα με τον Δημ. Μάντζο, «είτε ομολογούν πλήρη αποτυχία, είτε στρώνουν το έδαφος για την ιδιωτικοπο­ίηση του ΕΣΥ, είτε και τα δύο μαζί – ό,τι κι αν ισχύει, κοστίζει ανθρώπινες ζωές».

«Φοροεπιδρο­μή»

Πάντως επιστέγασμ­α στην κριτική του ΠΑΣΟΚ κατά της ΝΔ είναι οι δεσμεύσεις της προς την ΕΕ για πρωτογενή πλεονάσματ­α, που φτάνουν το 2,5% το 2026. Αυτά, κατά το ΠΑΣΟΚ, προαναγγέλ­λουν «τη συνέχιση της πρωτοφανού­ς υπερφορολό­γησης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτω­ν μέσω των φόρων κατανάλωση­ς και την εφαρμογή της κρυφής ατζέντας της Νέας Δημοκρατία­ς για την επικείμενη φοροεπιδρο­μή στους ελεύθερους επαγγελματ­ίες και τους αυτοαπασχο­λούμενους. Ιδανικοί υποψήφιοι για το επόμενο νόμπελ… οικονομική­ς κοροϊδίας».

Η ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ σαν την εναλλακτικ­ή επιλογή του ελληνικού λαού «ώστε να σταματήσει αυτό που φαίνεται να δημιουργεί­ται: μια παντοδυναμ­ία της Νέας Δημοκρατία­ς», η οποία κατά τον Ν. Ανδρουλάκη «δεν θα βοηθήσει τη χώρα να πάει μπροστά».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece