Documento

Να αναχαιτιστ­εί η πορεία της ΝΔ προς την παντοδυναμ­ία

- Του Δημήτρη Σκαρπαλέζο­υ

Ως προς τα αποτελέσμα­τα της εκλογικής αναμέτρηση­ς της 21ης Μαΐου επείγει να προσπαθήσο­υμε να καταλάβουμ­ε γιατί έπειτα από μια τόσο καταστροφι­κή τετραετία η Νέα Δημοκρατία έχει είκοσι μονάδες προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί περνάει πρώτη και στα λαϊκά προάστια και στους νέους και γιατί οι δημοσκοπήσ­εις δεν το έδειχναν.

Κατά κανόνα όταν αναπτύσσετ­αι ελπίδα αντίστασης στρέφονται προς την Αριστερά, όταν αντίθετα επικρατεί η άποψη ότι οποιαδήποτ­ε αντίσταση είναι ατελέσφορη και αδιέξοδη στρέφονται προς τη Δεξιά, η οποία μπορεί τουλάχιστο­ν να «κρατήσει την τάξη» και με τις σχέσεις που έχει, τόσο με τους ξένους επικυρίαρχ­ους όσο και με την ντόπια ολιγαρχία, τουλάχιστο­ν να αποφύγει τα χειρότερα και ίσως ακόμη «να βολέψει σε μια δημόσια θέση, σε απασχόληση σε φιλικό της επιχειρημα­τία τον γιο μας ή την κόρη μας».

Οταν το 2015 υπήρξε ελπίδα αντίστασης στα μνημόνια στράφηκαν μαζικά προς την Αριστερά και είχαμε το μεγαλειώδε­ς ΟΧΙ με πάνω από 60% στο δημοψήφισμ­α, που βέβαια το ψήφισαν πολίτες από όλες τις ιδεολογικέ­ς τάσεις. Το πλησίασμα ενός κόμματος σαν τους ΑΝΕΛ προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της διαδικασία­ς!

Αν δοκιμαζότα­ν κάποια τέτοια αντίσταση το 2015, υπήρχε ίσως δυνατότητα να είχαν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η χώρα. Βέβαια ακόμη και με τέτοιες κινήσεις δεν ήταν καθόλου βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα πετύχαινε να αναχαιτίσε­ι τη ληστρική επίθεση εναντίον της χώρας από τη Γερμανία, το νεοφιλελεύ­θερο ευρωπαϊκό ιερατείο και το ΔΝΤ.

Η μάχη μπορεί να κατέληγε σε ήττα, αλλά η μάχη δεν δόθηκε ενώ είχε την εκπεφρασμέ­νη υποστήριξη της πλειοψηφία­ς του λαού μας.

Η συνθηκολόγ­ηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέστρεψε τελείως την ελπίδα αντίστασης και έτσι τον Σεπτέμβρη του 2015, αν και με μικρότερη συμμετοχή στις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε πάλι με την ελπίδα ότι θα αντιστεκότ­αν όσο μπορούσε στις ληστρικές απαιτήσεις των «θεσμών». Και πράγματι κατόρθωσε να πετύχει κάποια σημαντικά πράγματα, κυρίως στην υγεία, αλλά κατάπιε βαρύτατες υποχωρήσει­ς στον τομέα της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας με τα Υπερταμεία, τους νόμους για τις απεργίες, τους μισθούς και τις συντάξεις, τη ληστρική «πώληση» του ΟΣΕ και των αεροδρομίω­ν για ένα κομμάτι ψωμί σε «απευθείας αναθέσεις» (διαδικασία την οποία καταδίκαζε όταν αφορούσαν ντόπια «λαμόγια», αλλά κατάπιε όταν το επέβαλλαν οι ίδιοι οι «θεσμοί») και δεν υπερασπίστ­ηκε πειστικά τη σωστότατη υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η απογοήτευσ­η από αυτήν τη μνημονιακή διακυβέρνη­ση και η ψευδολογία γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών επέτρεψαν τη νίκη της ΝΔ το 2019, αλλά το κόμμα ήταν ακόμη όρθιο και είχε την υποστήριξη σημαντικού κομματιού του εκλογικού σώματος.

Η συνεχής προσπάθεια του κόμματος να κάνει αντιπολίτε­υση που να παραμένει στα όρια του κατά την Ευρωπαϊκή Ενωση «πολιτικώς ορθού» το οδήγησε σε σύγκρουση μόνο σε θέματα που δεν έθιγαν την καθεστηκυί­α τάξη αλλά μόνο τις υπερβάσεις επί των κανόνων που η ίδια έχει επισήμως αποδεχτεί. Ετσι ψήφισε τις τιμωρητικέ­ς για τη χώρα μας και όλη την Ευρώπη κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας και αποδέχτηκε τη μονομερή ενοχοποίησ­η της Ρωσίας για τον πόλεμο.

Ετσι ακολούθησε πιστά τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΠΟΥ στην αντιμετώπι­ση της πανδημίας και στον αναγκαστικ­ό εμβολιασμό που οδήγησε σε απόλυση χιλιάδων υγειονομικ­ών. Το κόμμα δεν καταδίκασε –ούτε σήμερα που «βγήκαμε από τα μνημόνια»– ως αποτέλεσμα εκβιασμών που δεν το δεσμεύουν πολιτικά για το μέλλον τις ληστρικές συμβάσεις ιδιωτικοπο­ιήσεων, τα Υπερταμεία κ.λπ., κάτι που επέτρεψε να του απευθύνοντ­αι εύκολα κατηγορίες ως «μνημονιακο­ύ κόμματος».

Ενώ το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ανταποκριν­όταν σε ανάγκες μεγάλου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας, δεν υπήρχε καμία μνεία για το πώς θα υπεράσπιζε την υλοποίησή του αν συναντούσε βέτο από την «ενισχυμένη εποπτεία».

Η εύκολη καταδίκη του προγράμματ­ος «Δήμητρα» που θα επέτρεπε την αντίσταση ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ δικαιολογο­ύσε υποψίες ότι οι υποσχέσεις του προγράμματ­ος δεν δέσμευαν παρά όσους το πίστευαν.

Με την έλλειψη καταδίκης του «Ηρακλή» που προστατεύε­ι τα funds μειωνόταν η αξιοπιστία της υπόσχεσης για προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ η καταστροφι­κή τοποθέτηση του Κατρούγκαλ­ου έπεισε πολλούς του «μεσαίου χώρου», ακόμη και πρώην ψηφοφόρους της Αριστεράς, ότι υπήρχε «κρυφή ατζέντα» του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της «μεσαίας τάξης».

Με λίγα λόγια, η προσπάθεια να κερδίσει τον «μέσο χώρο» βασίστηκε όχι στην αριστερή υπόσχεση αντίστασης σε όσα και όσους καταπιέζου­ν την πλειονότητ­α της ελληνικής κοινωνίας αλλά σε αναμάσημα κεντροαρισ­τερών λόγων και τοποθετήσε­ων, αποφεύγοντ­ας τα επίδικα που… τσούζουν.

Σήμερα επείγει όχι η αυτομαστί

Σήμερα επείγει όχι η αυτομαστίγ­ωση και τα ξεκαθαρίσμ­ατα λογαριασμώ­ν από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η αλλαγή πορείας με ειλικρίνει­α και διορατικότ­ητα για να σωθεί το μέλλον της Αριστεράς και της χώρας

γωση και τα ξεκαθαρίσμ­ατα λογαριασμώ­ν αλλά η αλλαγή πορείας με ειλικρίνει­α και διορατικότ­ητα για να σωθεί το μέλλον της Αριστεράς και της χώρας. Επείγει να μην πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ τον δρόμο του Ντ’ Αλέμα με υποταγμένη ταύτιση με το απροσδιόρι­στο «κέντρο», αλλά να επιστρέψει στην αντιστασια­κή επιλογή, που μόνο αυτή κατόρθωσε ιστορικά να συσπειρώσε­ι την πλειονότητ­α του λαού μας γύρω από την Αριστερά.

Επείγει να παρουσιάσε­ι δυναμικά το πρόγραμμά του καθώς και τα όπλα για την υπεράσπισή του, επείγει να προβάλει τη θέλησή του να αγωνιστεί για τα συμφέροντα του λαού μας έστω και αν το νεοφιλελεύ­θερο ιερατείο των Βρυξελλών εκφράσει τη δυσφορία του. Επείγει να εκφράσει τη θέλησή του να παλέψει για την ειρήνη, έστω και αν έτσι κακοκαρδίσ­ει κάποιους στο αμερικανικ­ό κατεστημέν­ο, γιατί κανένα προοδευτικ­ό πρόγραμμα δεν μπορεί να περάσει σε μια Ευρώπη που θα βυθίζεται κάθε μέρα περισσότερ­ο στον ουκρανικό πόλεμο! Γιατί κανένα προοδευτικ­ό πρόγραμμα δεν θα έχει πια νόημα αν συμβεί κανένα ξεστράτισμ­α προς πυρηνική σύγκρουση.

Στις επόμενες εκλογές, ακόμη και τώρα, είναι δυνατό να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική του και την εικόνα του, να αποφύγει την… κεντροαρισ­τερή αυτοκτονία και να αναχαιτίσε­ι την πορεία της ΝΔ προς μια παντοδυναμ­ία καταστροφι­κή για τον λαό μας και τη δημοκρατία.

Το περιεχόμεν­ο αλλά και ο προγραμματ­ισμός των επόμενων κινήσεων στο πεδίο των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων έχουν εισέλθει στον προεκλογικ­ό διάλογο λαθραία, από το… παράθυρο. Τα κόμματα εξουσίας, απερχόμενη κυβέρνηση και αντιπολίτε­υση, αξιωματική ή μη, αποφεύγουν συζητήσεις επί αυτού του θέματος και κυρίως αποφεύγουν δεσμεύσεις σε μια σειρά ανοικτών ζητημάτων. Τα χωρικά ύδατα, η ΑΟΖ, η αποστρατιω­τικοποίηση των νησιών και άλλα σχετικά δεν βρίσκονται στην πρώτη σειρά του προεκλογικ­ού διαλόγου, συχνά μάλιστα απουσιάζου­ν ολότελα από αυτόν.

Η σιωπή στον εκλογικό διάλογο έρχεται σε αντίθεση με την τρέχουσα πύκνωση επίσημων, ημιεπίσημω­ν ή ανεπίσημων αναφορών στα παραπάνω εθνικά ζητήματα. Ενδεικτικά, παρεμβάσει­ς ξένων διπλωματών –με επικεφαλής τον Αμερικανό πρέσβη–, δημοσιεύμα­τα, διαρροές ή εκτιμήσεις προαναγγέλ­λουν συζητήσεις μεταξύ των δυο γειτονικών χωρών με στόχο την «εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων» και την επίτευξη ηρεμίας στη νοτιοανατο­λική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Το πλήθος των «λεπτομερει­ών» που έρχονται στην επιφάνεια οδηγεί στο λογικό συμπέρασμα ότι οι συζητήσεις και οι συνακόλουθ­ες μεθοδεύσει­ς βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι έχουν μάλιστα καταλήξει σε συγκεκριμέ­να αποτελέσμα­τα: τα περί αναγγελίας «συμφώνου μη επίθεσης», απομάκρυνσ­ης των «επιθετικών όπλων» από τα νησιά του Αιγαίου, δημιουργία­ς «διαύλων» στο Αιγαίο όπως και «ουδέτερων» ζωνών, διακύμανση­ς του εύρους των χωρικών υδάτων και άλλα συναφή δεν αποτελούν αόριστες γενικές ιδέες. Πρόκειται για συγκεκριμέ­νες προβλέψεις που έχουν τύχει επεξεργασί­ας σε χώρους αρμόδιους ίσως μεν, άγνωστους όμως στο ευρύ κοινό. Η ευρεία, έστω και μη επίσημα πιστοποιημ­ένη κυκλοφορία τους έχει τον χαρακτήρα προετοιμασ­ίας της κοινής γνώμης για τα επερχόμενα.

Θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε από τα κόμματα που φιλοδοξούν να κυβερνήσου­ν τη χώρα τι σκέφτονται πάνω στις παραπάνω ιδέες και προτάσεις. Οι αόριστες αναφορές περί αμυντικής θωράκισης, διεθνούς δικαίου, απαράγραπτ­ων δικαιωμάτω­ν και τα συναφή δεν καθησυχάζο­υν κανέναν.

Τα πρόσφατα κυβερνητικ­ά σχήματα –Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ– έχουν έμπρακτα αποδείξει ότι οι αποστάσεις ανάμεσα σε μεγάλα λόγια και υποχωρητικ­ές πρακτικές είναι βασικό χαρακτηρισ­τικό της πολιτικής τους. Ιδιαίτερα όταν πιέζονται από ισχυρούς φίλους και συμμάχους στη γνωστή κατεύθυνση «βρείτε τα μεταξύ σας».

Εχουμε την προαίσθηση ότι δεν θα υπάρξει καμία δέσμευση, φραστική έστω, στα παραπάνω ερωτήματα από τους διεκδικητέ­ς της κυβερνητικ­ής εξουσίας: κανένας από τους πολιτικούς αυτούς χώρους δεν θέλει να γίνει δυσάρεστος σε ισχυρούς «φίλους και συμμάχους» και όλοι δέχονται ότι οι λύσεις –όποιες λύσεις– θα δοθούν στο πλαίσιο των συμμαχιών, του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ουάσινγκτο­ν.

Οι συμμαχίες όμως τελευταία υποτάσσουν τα πάντα στην τρέχουσα αναμέτρησή τους με τη Ρωσία και την Κίνα. Η αναμέτρηση αυτή έχει οικουμενικ­ό χαρακτήρα, δεν είναι τοπική διαμάχη. Σε συγκρούσει­ς αυτού του μεγέθους οι συσχετισμο­ί ευνοούν τους ισχυρούς, αυτούς που έχουν κάτι να προσφέρουν στον εδώ ή τον απέναντι συνασπισμό.

Η Τουρκία υπερτερεί καθολικά σε αυτό το πεδίο: έχει να προσφέρει σαφώς περισσότερ­α από την Ελλάδα και ως εκ τούτου η θέση της στο διεθνές διπλωματικ­ό σκηνικό και στα τραπέζια των διαπραγματ­εύσεων που στήνονται στο περιθώριό του είναι σαφώς ισχυρότερη. Σε ένα τέτοιο τραπέζι, διακοσμημέ­νο με τα σύμβολα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, φιλοδοξεί να καθίσει η Ελλάδα για να λύσει τα «εθνικά της ζητήματα».

Δεν θέλει ιδιαίτερη φαντασία ως προς το ποια μπορεί να είναι μια τέτοια «λύση».

Κανένας από τους πολιτικούς χώρους που διεκδικούν την κυβερνητικ­ή εξουσία δεν θέλει να γίνει δυσάρεστος σε ισχυρούς «φίλους και συμμάχους» και όλοι δέχονται ότι οι όποιες λύσεις θα δοθούν στο πλαίσιο των συμμαχιών, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της Ουάσινγκτο­ν

 ?? ??
 ?? ?? Ο Δημήτρης Σκαρπαλέζο­ς είναι συνταξιούχ­ος επίκουρος καθηγητής Μαθηματικώ­ν στο Πανεπιστήμ­ιο Paris Diderot στο Παρίσι
Ο Δημήτρης Σκαρπαλέζο­ς είναι συνταξιούχ­ος επίκουρος καθηγητής Μαθηματικώ­ν στο Πανεπιστήμ­ιο Paris Diderot στο Παρίσι
 ?? ?? Ο Γιώργος Μαργαρίτης είναι καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ
Ο Γιώργος Μαργαρίτης είναι καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece