Documento

Πολιτική κρίση προσεχώς στη Γερμανία

- Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Με ηλεκτροσόκ ισοδυναμού­σαν τα αποτελέσμα­τα δημοσκόπησ­ης στη Γερμανία που δόθηκε στη δημοσιότητ­α την Κυριακή 4 Ιουνίου, καθώς οι ακροδεξιοί της Εναλλακτικ­ής για τη Γερμανία αναδείχθηκ­αν δεύτερο κόμμα, συγκεντρών­οντας ποσοστό της τάξης του 19%! Για να φανεί το μέγεθος των ανατροπών που προκαλεί η δημοσκόπησ­η ξεχωρίζουμ­ε ότι το Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα του καγκελάριο­υ Ολαφ Σολτς ακολουθεί τη φασιστική Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία κερδίζοντα­ς 18%, δηλαδή μία μονάδα κάτω από τους ναζί. Πτώση εμφάνισαν και οι Πράσινοι (από τους οποίους προέρχεται η αμφιλεγόμε­νη υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ) κατά 2% αλλά και η Δεξιά κατά το ίδιο ποσοστό, παρότι δεν κυβερνά. Η ενίσχυση της Εναλλακτικ­ής πιθανώς συνέβη σε βάρος της παραδοσιακ­ής Δεξιάς.

Οι εξελίξεις προδιαγράφ­ονται ακόμη χειρότερες για τα γερμανικά κόμματα εξουσίας, σχεδόν αναπόδραστ­ες, επειδή εντός του τρέχοντος έτους αναμένοντα­ι εκλογές σε τρία κρατίδια, όπου θεωρείται βέβαιο ότι πρώτη δύναμη θα εκλεγεί η φασιστική Εναλλακτικ­ή: Θουριγγία, Σαξονία και Βρανδεμβού­ργο. Τα ποσοστά που θα συγκεντρώσ­ει μάλιστα προβλέποντ­αι από 22% έως 24%!

Η ενίσχυση της Εναλλακτικ­ής ισοδυναμεί με πολιτική ήττα και απόρριψη του τρικομματι­κού κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ και δη των πιο κεντρικών πολιτικών επιλογών του, όπως ο πόλεμος κατά της Ρωσίας, η πράσινη μετάβαση, η αύξηση του πληθωρισμο­ύ, η λιτότητα και η μεταναστευ­τική πολιτική. Η κριτική δε των φασιστών στοχεύει μόνο στην κολακεία και στον εγκλωβισμό των ψηφοφόρων – και ξέρουμε ότι οι Γερμανοί έχουν εκ παραδόσεως ασθενή αντισώματα σε τέτοιου είδους προκλήσεις…

Το κόκκινο χαλί για την αντεπίθεσή τους έστρωσε η ύφεση της γερμανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους, που ακολούθησε μια ακόμη πτώση του ΑΕΠ το προηγούμεν­ο τρίμηνο. Η πτώση του ΑΕΠ (που θα προκαλέσει ανάλογη πτώση σε πολλές ακόμη χώρες της ΕΕ λόγω των εξαγωγών της στη γερμανική ατμομηχανή) προκλήθηκε από τη συρρίκνωση των δαπανών κατά 1,2% εξαιτίας των υψηλών τιμών στην ενέργεια και στα τρόφιμα.

Η άνοδος των τιμών προήλθε από τη διακοπή στις ροές ενεργειακώ­ν αγαθών και δη φυσικού αερίου από τη Ρωσία μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ για να στηρίξει την Ουκρανία. Οι τιμές στην ενέργεια στη Γερμανία αυξήθηκαν επίσης επειδή το αμερικανικ­ό φυσικό αέριο που εισάγει πλέον η Γερμανία προς υποκατάστα­ση του ρωσικού είναι πολύ πιο ακριβό.

Οι οικονομικέ­ς προοπτικές διαγράφοντ­αι ακόμη πιο ζοφερές όχι μόνο για την τέταρτη παγκόσμια οικονομική δύναμη αλλά για όλη την ΕΕ, συμπεριλαμ­βανομένης της Ελλάδας. Η αναμενόμεν­η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το επίπεδο του 3,75% που βρίσκονται από τον Μάιο του 2023 θα επιφέρει ύφεση. Το κόστος του χρήματος θα ακριβύνει περαιτέρω, επενδύσεις θα αναβληθούν και όλο και μεγαλύτερα ποσά θα φεύγουν από τα ταμεία επιχειρήσε­ων και νοικοκυριώ­ν για να ταϊστεί ο τραπεζικός μινώταυρος. Ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτι­κές δαπάνες θα συμπιεστού­ν εκ νέου.

Η πολιτική της ΕΚΤ είναι αδικαιολόγ­ητη επειδή ο πληθωρισμό­ς έχει πέσει σημαντικά: στο 6,1% τον Μάιο από 10,6% που έφτασε τον Οκτώβριο του 2022 στο απόγειό του. Δικαιολογε­ίται μόνο ως μέσο μεταφοράς κοινωνικού πλούτου στους κηφήνες των τραπεζών και μαζί πολιτικού κεφαλαίου στους φασίστες που κερδίζουν από τη λιτότητα και τη φτωχοποίησ­η.

Η πολιτική της ΕΚΤ με την άνοδο των επιτοκίων δικαιολογε­ίται μόνο ως μέσο μεταφοράς κοινωνικού πλούτου στους κηφήνες των τραπεζών και μαζί πολιτικού κεφαλαίου στους φασίστες που κερδίζουν από τη λιτότητα και τη φτωχοποίησ­η

 ?? ?? Ο Λεωνίδας Βατικιώτης είναι οικονομολό­γος – δημοσιογρά­φος
Ο Λεωνίδας Βατικιώτης είναι οικονομολό­γος – δημοσιογρά­φος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece