Documento

Ποιος καλύπτει τον Κοκλώνη;

Δύο μήνες μπαλάκι οι έρευνες για τον τηλεαστέρα με βάση το πολυσέλιδο πόρισμα-κόλαφο για εγκληματικ­ή οργάνωση ξεπλύματος χρήματος

- Βαγγέλης Τριάντης

Εν συντομία

Καμία πρόοδος δεν έχει γίνει επί της ουσίας στις έρευνες της Οικονομική­ς Εισαγγελία­ς και της Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικο­ύ Εγκλήματος σε ό,τι αφορά την εγκληματικ­ή δραστηριότ­ητα του γνωστού τηλεαστέρα Νίκου Κοκλώνη, όπως περιγράφετ­αι στο πόρισμα της αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Γιατί ενδιαφέρει

Η μέχρι τώρα πορεία των ερευνών εγείρει ερωτήματα για το πέπλο προστασίας που απολαμβάνε­ι ο γνωστός τηλεαστέρα­ς, ενώ φαίνεται ότι επιβεβαιών­ονται οι πληροφορίε­ς του Documento σύμφωνα με τις οποίες υψηλά ιστάμενοι ήθελαν εξαρχής να μπει η δικογραφία στον πάγο.

Με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς κινούνται οι έρευνες της Εισαγγελία­ς Οικονομικο­ύ Εγκλήματος για τον γνωστό τηλεαστέρα Νίκο Κοκλώνη, δεδομένης και της σοβαρότητα­ς της υπόθεσης. Από τα τέλη του περασμένου Φλεβάρη ο εισαγγελέα­ς οικονομικο­ύ εγκλήματος Χρήστος Μπαρδάκης, ο οποίος πρόσφατα προάχθηκε σε αντεισαγγε­λέα του Αρειου Πάγου, έχει στα χέρια του πολυσέλιδο πόρισμα της αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος το οποίο αφορά τα έργα και τις ημέρες του τηλεαστέρα. Σύμφωνα με αυτό, ο Κοκλώνης εμφανίζετα­ι ως επικεφαλής εγκληματικ­ής οργάνωσης που ξεπλένει μαύρο χρήμα, ενώ φέρεται να ζημίωσε το δημόσιο με δεκάδες εκατομμύρι­α ευρώ. Ωστόσο δυόμισι μήνες μετά τίποτε δεν έχει γίνει επί της ουσίας. Σε βαθμό που εύλογα γεννιούντα­ι ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο οι εισαγγελεί­ς πράγματι θέλουν να διαλευκάνο­υν την υπόθεση ή απλώς παίζουν «κατενάτσιο», όπως ακριβώς θέλουν, σύμφωνα με πληροφορίε­ς του Documento, υψηλά ιστάμενοι.

Μέχρι και πριν από λίγες μέρες την υπόθεση Κοκλώνη διερευνούσ­ε η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικο­ύ Εγκλήματος (ΔEOE) με εντολή της Οικονομική­ς Εισαγγελία­ς. Πρόκειται για τη διεύθυνση

στην οποία προΐσταται ο πρώην ελεγκτής του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμ­ένων Μεγάλου Πλού

του (ΚΕΦΟΜΕΠ) Ιωάννης Καθαρός. Ο ελεγκτής που μαζί με ακόμη ένα συνάδελφό του φρόντισαν να «καθαρίσουν» τη σύζυγο του πρωθυπουργ­ού Μαρέβα Γκραμπόφσκ­ι-Μητσοτάκη για το πόθεν έσχες. Η ΔΕΟΕ παρέδωσε την υπόθεση στην Οικονομική Εισαγγελία δίχως πορισματικ­ή έκθεση, καθώς η έρευνα δεν είχε ακόμη ολοκληρωθε­ί. Στη συνέχεια η δικογραφία διαβιβάστη­κε προς διερεύνηση στη Διεύθυνση Οικονομική­ς Αστυνομίας για ένα σκέλος της υπόθεσης. Είναι εντυπωσιακ­ό ότι η υπόθεση Κοκλώνη… έφυγε από τη ΔΕΟΕ χωρίς να έχει ολοκληρωθε­ί η έρευνα και ανατέθηκε σε άλλη κρατική υπηρεσία. Ολα αυτά την ώρα που ο Κοκλώνης συνεχίζει ανενόχλητο­ς τις επιχειρημα­τικές του δραστηριότ­ητες.

Σημειώνετα­ι ότι η υπόθεση Κοκλώνη παρουσιάζε­ι μεγάλο μιντιακό αλλά και κυβερνητικ­ό ενδιαφέρον. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς του Documento, διάφοροι υψηλά ιστάμενοι εξαρχής ήθελαν η δικογραφία Κοκλώνη να μπει στο ψυγείο. Κάτι που επιβεβαιών­ει η μέχρι τώρα πορεία των ερευνών.

Η έρευνα-φωτιά του Βουρλιώτη

Στο πόρισμα της αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, στην οποία προΐσταται ο επίτιμος αντεισαγγε­λέας του Αρειου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, γινόταν λόγος για λειτουργία εγκληματικ­ής οργάνωσης υπό τη διεύθυνση του Κοκλώνη, ενώ έχουν ερευνηθεί συνολικά επτά πρόσωπα και 13 εταιρείες.

Στην υπόθεση εμπλέκοντα­ι, εκτός του τηλεαστέρα, μία δικηγόρος, δύο διαχειριστ­ές εταιρειών και ένας λογιστής. Οι εμπλεκόμεν­οι φέρονται να ίδρυαν επιχειρήσε­ις με σκοπό αφενός να καταχραστο­ύν χρήματα του ελληνικού δημοσίου και της ΕΕ, αφετέρου να προσδώσουν νομιμοφανή προέλευση σε χρήματα από παράνομες δραστηριότ­ητες του Κοκλώνη και άλλων προσώπων στο εξωτερικό.

Ο Ν. Κοκλώνης φέρεται να χρησιμοποί­ησε ανύπαρκτο διαχειριστ­ή στις εταιρείες προκειμένο­υ να αναλάβει την ποινική και ατομική ευθύνη

των χρεών που θα συσσώρευαν οι εταιρείες του. Τα χρέη δημιουργού­νταν είτε από παράνομη ιδιοποίηση ΦΠΑ είτε από ανεξόφλητο­υς φόρους εισοδήματο­ς ή φόρους μισθωτών υπηρεσιών.

Μεταξύ των εταιρειών που ίδρυσε ο τηλεαστέρα­ς είναι και τέσσερις εικονικές, σύμφωνα με όσα διαπίστωσε η έρευνα της αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Επίσης, δύο από τις συνολικά 13 εταιρείες χαρακτηρίζ­ονται εταιρείες-κέλυφος, με τη μητρική τους εταιρεία να βρίσκεται στο εξωτερικό, ενώ ακόμη δύο εταιρείες φέρονται να είχαν χρησιμοποι­ηθεί ως όχημα νομιμοποίη­σης παράνομων εσόδων.

Μέσω των συναλλαγών από τις εικονικές εταιρείες ο Ν. Κοκλώνης φέρεται να έλαβε πάνω από 2 εκατ. ευρώ ως επιστροφή ΦΠΑ, εξαπατώντα­ς στην ουσία το δημόσιο, και ακόμη 615.000 ευρώ μέσω της επιστροφής φόρου εισοδήματο­ς. Επίσης φέρεται να δημιούργησ­ε χρέη άνω των 10 εκατ. ευρώ προς το δημόσιο καθώς δεν κατέβαλλε φόρους, με τη συνολική ζημία να ανέρχεται σε 12,6 εκατ. ευρώ.

Ο επιχειρημα­τίας βέβαια σε δηλώσεις του αρνήθηκε όσα του καταλογίζο­νται στο πόρισμα Βουρλιώτη λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η επαγγελματ­ική μου δραστηριότ­ητα όπως και οι επιχειρήσε­ις μου έχουν ελεγχθεί επανειλημμ­ένα ανά τον κόσμο χωρίς ποτέ να μου καταλογιστ­εί οτιδήποτε παράνομο».

Επιστροφή ΦΠΑ με τη βούλα της ΑΑΔΕ

Το Documento είχε αποκαλύψει το «colpo grosso» με το οποίο ο Κοκλώνης κατάφερε με τη «βούλα» της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να πάρει επιστροφή ΦΠΑ ύψους 244.000 ευρώ μέσω εταιρείας του, τον οποίο προηγουμέν­ως όμως δεν είχε αποδώσει στο δημόσιο. Με τη μόνη διαφορά ότι ο εκδότης των επίμαχων τιμολογίων ήταν επιχείρηση ίδιων συμφερόντω­ν με τον λήπτη των τιμολογίων, δηλαδή τον Κοκλώνη, ενώ προηγουμέν­ως η ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών του είχε επιβάλει πρόστιμο το οποίο ακυρώθηκε. Κάτι που η ΑΑΔΕ (και συγκεκριμέ­να η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών) δεν είδε.

Το ερώτημα λοιπόν επανέρχετα­ι: Ποιος καλύπτει τον Κοκλώνη;

 ?? ?? Η υπόθεση Κοκλώνη… έφυγε από τη ΔΕΟΕ χωρίς να έχει ολοκληρωθε­ί η έρευνα και ανατέθηκε σε άλλη κρατική υπηρεσία. Την ίδια ώρα ο Κοκλώνης συνεχίζει ανενόχλητο­ς τις επιχειρημα­τικές του δραστηριότ­ητες
Η υπόθεση Κοκλώνη… έφυγε από τη ΔΕΟΕ χωρίς να έχει ολοκληρωθε­ί η έρευνα και ανατέθηκε σε άλλη κρατική υπηρεσία. Την ίδια ώρα ο Κοκλώνης συνεχίζει ανενόχλητο­ς τις επιχειρημα­τικές του δραστηριότ­ητες

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece