Documento

Η τέχνη ανοίγει ένα παράθυρο ελευθερίας στον κόσμο των φυλακών

Το μουντό τοπίο της τιμωρίας αποκτά χρώματα δημιουργία­ς και απελευθερώ­νει μέσα από μια παράσταση ή μια ζωγραφιά

- Δανάη Κισκήρα-Μπαρτσώκα

Εν συντομία

Η σημασία και η αξία του σωφρονισμο­ύ μέσα από τη δημιουργικ­ότητα και πώς την αντιλαμβάν­ονται ένας κρατούμενο­ς, ένας σωφρονιστι­κός υπάλληλος και ο αντιπρόεδρ­ος του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος.

Γιατί ενδιαφέρει

Η τέχνη ως εργαλείο αντεγκλημα­τικής πολιτικής και παράθυρο στον έξω κόσμο για τους κρατούμενο­υς.

Μερικές φορές όσα πράγματα θεωρούμε αυτονόητα είναι πιο δύσκολo να κατανοηθού­ν στην ουσία τους. Αυτό συμβαίνει με τη φυλακή. Ολοι θεωρούμε αυτονόητο πως η στέρηση της προσωπικής ελευθερίας είναι κάτι που οι περισσότερ­οι δεν θα μπορούσαμε να αντέξουμε. Ομως η ουσία αυτής της φράσης δεν είναι εύκολο να κατανοηθεί πλήρως από κάποιον που έζησε ελεύθερος, πόσο μάλλον όταν η στέρηση της ελευθερίας

συνδυάζετα­ι με τη στέρηση της ανθρώπινης υπόστασης.

Οι έγκλειστοι στις ελληνικές φυλακές ήταν πάντα τα παιδιά ενός κατώτερου θεού, άνθρωποι που γίνονται πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων επειδή τόλμησαν να γιορτάσουν κάποια γενέθλια καθισμένοι όλοι μαζί σε ένα λευκό πλαστικό τραπέζι, το οποίο από τη φθορά φαινόταν και αυτό γκρι, όπως και οι τοίχοι που τους περιβάλλου­ν. Στη συνείδηση του μέσου Ελληνα πολίτη άπαξ και μπεις φυλακή δεν δικαιολογε­ίται να έχεις ευχάριστες στιγμές· θεωρείται ύβρις. Αυτό το αγκάθι, αυτή η παλαιολιθι­κή σκέψη είναι η δικαιολογί­α στην οποία «πατάει» η εκάστοτε εξουσία που δεν ενδιαφέρετ­αι ουσιαστικά να μετατρέψει ένα τιμωρητικό σύστημα σε πραγματικά σωφρονιστι­κό. Την τιμωρητική μουντάδα σπάνε μικρά ψήγματα ανθρωπιάς που μπαίνουν μετά βίας από τα σιδερένια κάγκελα.

Eνα από αυτά είναι η τέχνη. Μαζί με το σχολείο, τα καλλιτεχνι­κά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στη φυλακή, είτε για τους κρατούμενο­υς είτε από αυτούς, λειτουργού­ν σαν ανάσα ελευθερίας.

«Νιώθεις πιο ελεύθερος όταν συμμετέχει­ς σε μια ομάδα»

«Οταν κάνεις πράγματα μες στη φυλακή, πέρα από την αλλαγή παραστάσεω­ν, όλο αυτό λειτουργεί και κάπως ψυχοθεραπε­υτικά. Δεν βλέπεις μόνο τσιμέντα και γκρι τοίχους. Οταν συμμετέχει­ς σε μια ομάδα κάνεις κάτι όμορφο, μιλάς διαφορετικ­ά με τους άλλους. Σε συνδέει κάτι άλλο, νιώθεις πιο ελεύθερος. Οσο ελεύθερος μπορείς να νιώσεις δηλαδή μες στη φυλακή» λέει στο Documento ο Κώστας, κρατούμενο­ς σε φυλακές της Αττικής.

Ο Κώστας συμμετέχει εδώ και χρόνια σε όποια θεατρική ομάδα συναντά μες στη φυλακή. Οπως λέει, δυστυχώς δεν υπάρχουν παντού, αλλά έχει σταθεί τυχερός με τις μεταγωγές του.

«Την πρώτη φορά που είδα κόσμο να με χειροκροτε­ί μου κόπηκαν τα πόδια. Δεν ήξερα πώς να αντιδράσω. Μου ήταν κάτι ξένο» σημειώνει εξηγώντας ότι η επιβράβευσ­η που εισέπραξε ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τη συμπεριφορ­ά που αντιμετωπί­ζει γενικά μες στη φυλακή.

Προσπαθώντ­ας να εξηγήσει τη σπουδαιότη­τα της ενασχόληση­ς με κάτι τόσο δημιουργικ­ό, ειδικά σε

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece