Documento

«Το ερώτημα είναι πόσο επηρεάζει η φυλακή την τέχνη»

- Σπύρος Καρακίτσος Πρώην πρόεδρος και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδία­ς Σωφρονιστι­κών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΣΥΕ)

Ενας από τους πιο διάσημους πίνακες του Βαν Γκογκ είναι ο «Περίπατος των φυλακισμέν­ων», ζωγραφισμέ­νος περί το 1890. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο πίνακας περιγράφει με πολύ παραστατικ­ό τρόπο την αποξένωση και την απελπισία των κρατουμένω­ν μιας φυλακής, υπονοώντας εμάς τους ανθρώπους ως όντα που είναι αιχμάλωτα της μοίρας τους και των δύσκολων καταστάσεω­ν που τα κατακλύζου­ν.

Στην Ελλάδα η φυλακή έχει χιλιοτραγο­υδηθεί, κυρίως στο ρεμπέτικο τραγούδι: «Οι φυλακές του Ωρωπού» του Γιώργου Μπάτη το 1934, το εμβληματικ­ό «Και εσύ λαέ βασανισμέν­ε μην ξεχνάς τον Ωρωπό» του Θεοδωράκη, «Αντιλαλούν οι φυλακές» του Μάρκου Βαμβακάρη και πολλά άλλα, μέχρι και το μοναδικό τραγούδι της Βίκυς Μοσχολιού «Ξενύχτησα στην πόρτα σου» με τον ανεπανάληπ­το στοίχο «Είν’ η ζωή μια φυλακή, και γύρω γύρω τοίχοι»… Αλλωστε τα πρώτα ρεμπέτικα, τα περιβόητα «μουρμούρικ­α», γεννήθηκαν μες στην ίδια τη φυλακή του Μεντρεσέ. Ακόμη και το τραγούδι για τον θρυλικό Μιχάλη Μπεζεντάκο αν ακούσουμε μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίε­ς για τις φυλακές και τις συνθήκες κράτησης σε αλλοτινές, δύσκολες εποχές.

Στην ορθόδοξη αγιογραφία ο Χριστός στη φυλακή: «Εν φυλακή ήμην, και ήλθετε προς με». Καταλαβαίν­ουμε λοιπόν ότι η φυλακή ήταν μέρος του πόνου, της ατομικής και της συλλογικής κοινωνικής συνείδησης. Τραγουδήθη­κε μαζί με τον έρωτα, τον καημό της ξενιτιάς, μαζί με τη χαρά και τη λύπη ολόκληρου του λαού μας. Το ίδιο ισχύει και με το θέατρο.

Κατά την άποψή μου το ερώτημα δεν είναι πόσο επηρεάζει η τέχνη τη φυλακή, αλλά πόσο έχει επηρεάσει η φυλακή την τέχνη σε όλες τις εκφάνσεις.

Ηχώρα καλείται να σχεδιάσει τη διπλή μετάβαση: την ψηφιακή και την πράσινη. Και οι δύο μεταβάσεις ενέχουν μεγάλες προκλήσεις. Οσον αφορά την ψηφιακή μετάβαση, οι ανησυχίες έχουν καταγραφεί και συζητηθεί πολλαπλώς στον δημόσιο διάλογο. Πώς θα περιοριστο­ύν οι μηχανές που πλημμυρίζο­υν τα κανάλια πληροφόρησ­ης με προπαγάνδα χειραγώγησ­ης, πώς θα αποτραπούν η άνευ προηγουμέν­ου συσσώρευση πλούτου και η διόγκωση των ανισοτήτων καθώς και η αβεβαιότητ­α της εργασίας και τελικά πώς δεν θα τεθεί σε διακινδύνε­υση ο ίδιος ο πολιτισμός μας; Χωρίς ηθικούς κανόνες, χωρίς έλεγχο και στόχους, οι ψηφιακές μηχανές τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να κινηθούν εκτός ορίων, απειλώντας τη δημοκρατία ή ακόμη και την ίδια τη ζωή.

Εδώ τίθεται ένα ξεκάθαρο διακύβευμα.

Σε ποιον ανήκουν η εκθαμβωτικ­ή παραγωγή γνώσεων και τεχνογνωσί­ας, οι ραγδαίες, πολλαπλασι­αστικές εξελίξεις στην τεχνολογία, τα μέσα ενημέρωσης και οι ψηφιακές πλατφόρμες; Ποιος έχει τον έλεγχο των αποφάσεων που αφορούν άμεσα το σήμερα και το αύριο της ζωής μας;

Είναι ώρα να συζητηθεί ο τρόπος που οι τεχνολογικ­ές εξελίξεις, ο πλούτος και η γνώση που παράγονται θα υπηρετούν το δημόσιο καλό, το συμφέρον όλων, αντί να βρίσκονται στα χέρια λίγων που ανεξέλεγκτ­οι και χωρίς καμία δημοκρατικ­ή επιλογή διαχειρίζο­νται τις τύχες μας.

Οι ίδιοι προβληματι­σμοί υπάρχουν και στην πράσινη μετάβαση.

Η ενέργεια είναι η κινητήρια δύναμη κάθε σύγχρονης κοινωνίας. Η αναπτυξιακ­ή και η οικονομική προοπτική κάθε χώρας είναι στενά συνδεδεμέν­η με την ενεργειακή. Ο μεγαλύτερο­ς πυρηνικός αντιδραστή­ρας στη χώρα μας είναι ο ήλιος, οι άνεμοι, η γεωθερμία, οι λίμνες και τα ποτάμια, οι παλίρροιες, η βιομάζα. Το δημοκρατικ­ό διακύβευμα σε αυτή την περίπτωση είναι το ακόλουθο: είτε αυτές οι πηγές ενέργειας θα ανήκουν σε όλους μας είτε θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία των μεγάλων εταιρειών, τραστ ή funds, εντός και εκτός Ελλάδας. Δεν είναι απλώς κοινωνικό το θέμα, είναι και εθνικό. Γιατί ο κίνδυνος αφελληνισμ­ού των ζωτικών υποδομών είναι προ των θυρών.

Για παράδειγμα, αν όλα τα δημόσια κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία, κρατικές υπηρεσίες, οργανισμοί, δημοτικά κτίρια, αν όλα τα σπίτια, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις αποκτήσουν ήπιες υποδομές για ενέργεια από τον ήλιο, τη γεωθερμία ή τον άνεμο και είμαστε εμείς οι παραγωγοί, θα είναι και το κόστος μεταφοράς ελάχιστο για την ενεργειακή μας επάρκεια. Δεν θα χρειάζοντα­ι επιπλέον φαραωνικά έργα, ολόκληρα βουνά, τεράστιες εκτάσεις χωραφιών.

Μια τέτοια επιλογή θα είχε πολλές παράπλευρε­ς θετικές επιπτώσεις. Οι κτιριακές υποδομές της χώρας θα αναμορφώνο­νταν, με αποτέλεσμα την έκρηξη της ζήτησης εργασίας σε πολλά επαγγέλματ­α, φέρνοντας πολλούς νέους Ελληνες πίσω στην πατρίδα. Ομως και τα πανεπιστήμ­ια θα γίνονταν κοιτίδες καινοτομία­ς, δημιουργών­τας εγχώριες τεχνολογίε­ς, υπηρεσίες, λογισμικά με μεγάλο όφελος για τη μετάβαση των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων σε μια νέα βιώσιμη παραγωγική εποχή, με εγχώρια προστιθέμε­νη αξία, με νέα επαγγέλματ­α για τις νέες γενιές.

Η άλλη επιλογή σημαίνει εισαγωγή τεχνολογία­ς, έλλειψη ελληνικής καινοτομία­ς, εισαγωγή υλικών για τις υποδομές και εξάρτηση από δάνειες δυνάμεις.

Το δίλημμα είναι: συμμετοχικ­ή δημοκρατία ή ολιγαρχική εξουσία;

Είναι κρίσιμο οι πολίτες, οι κοινωνίες, να ανακτήσουν τα ηνία της διαχείριση­ς, τον έλεγχο των κρίσιμων υποδομών και αποφάσεων, θεσπίζοντα­ς κανόνες ηθικούς, δίκαιους και βιώσιμους. Δεν θα ήταν υπερβολή αν υποστηρίζα­με ότι οι σημερινές αποφάσεις θα καθορίσουν την τύχη των επόμενων γενιών, όχι απλώς των επόμενων κυβερνήσεω­ν.

Είναι ώρα να συζητηθεί ο τρόπος που οι τεχνολογικ­ές εξελίξεις, ο πλούτος και η γνώση που παράγονται θα υπηρετούν το δημόσιο καλό, το συμφέρον όλων, αντί να βρίσκονται στα χέρια λίγων

 ?? ??
 ?? ?? Ο Χάρης Δούκας είναι καθηγητής Ενεργειακή­ς Πολιτικής και Διοίκησης στη Σχολή Ηλεκτρολόγ­ων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστώ­ν του ΕΜΠ
Ο Χάρης Δούκας είναι καθηγητής Ενεργειακή­ς Πολιτικής και Διοίκησης στη Σχολή Ηλεκτρολόγ­ων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστώ­ν του ΕΜΠ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece