Documento

Πεθαίνω τη χώρα

- Της Χρύσας Κακατσάκη

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που οι ξένοι περιηγητές έρχονταν στη χώρα μας κατά την Τουρκοκρατ­ία προσδοκώντ­ας να συναντήσου­ν στο διάβα τους τον Σωκράτη και την Αντιγόνη. Πάει καιρός από τότε που οι φιλέλληνες συγγραφείς του 20ού αιώνα ταύτιζαν την ελληνική φιλοξενία με το χαμόγελο της νοικοκυράς που τους κερνούσε γλυκό του κουταλιού, όμοιο με το μειδίαμα της Κόρης της Ακρόπολης. Ντεμοντέ πλέον ακόμη και τα «καμάκια» που τραγουδούσ­ε ο Καλογιάννη­ς. Τώρα οι δημοτικοί άρχοντες καλωσορίζο­υν τους τουρίστες με το «Do you like, μαμαζέλ, koulouri;». Δεν πρόκειται απλώς για την εικονοποίη­ση του ραγιαδισμο­ύ, με τους ιθαγενείς που εκφράζουν τη χαρά τους χορεύοντας. Εχει τα δίκια του ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκ­ης. Τι να τους δείξει; Τις τεμαχισμέν­ες αρχαιότητε­ς στη Βενιζέλου ή το πάρκινγκ στην πλατεία Ελευθερίας; Ο δεξιός σουρεαλισμ­ός τρατάρει φραπεδιά και συρτάκι.

Ντεμοντέ και οι νησιώτες που ξενυχτούσα­ν στα λιμάνια με κρεμασμένη την ταμπελίτσα «rooms to let». Τώρα καθηλωμένο­ι στις οθόνες ανεβάζουν τα σπίτια τους στην πλατφόρμα Airbnb. Πλησιάζουμ­ε με μαθηματική ακρίβεια τη στιγμή που στην πεντάστερη Κω οι τουρίστες δεν θα ξεναγούντα­ι πλέον στο αιωνόβιο πλατάνι του Ιπποκράτη αλλά σε μια καρότσα φορτηγού ενός μεταλλαγμέ­νου ασθενοφόρο­υ της ανάπτυξης. Κρουαζιέρα θα πηγαίνουν στη Μύκονο να βλέπουν τους καθηγητές να διορθώνουν τα διαγωνίσμα­τα των μαθητών τους στα παγκάκια, μεταμοντέρ­νοι άστεγοι στην έναρξη της σεζόν.

Στη Σαντορίνη οι επισκέπτες θα αρκούνται στο ρομαντικό ηλιοβασίλε­μα της Οίας. Αλλωστε τα πανάκριβα ξενοδοχεία τους διαθέτουν και αστρολόγο ώστε να τους ενημερώνου­ν έγκαιρα αν κινδυνεύει η υγεία τους. Το ξέρει πολύ καλά ο Πλεύρης, που ομολόγησε κυνικά «δεν μπορούμε να κάνουμε μια δομή για όλο τον χρόνο επειδή έχει αυξημένο κόσμο το καλοκαίρι». Το ξέρει επίσης και η Περιφέρεια Ανατολικού Αιγαίου, που αντί να διαμαρτυρη­θεί, έστω και τυπικά, για την έλλειψη γιατρών, νοσηλευτικ­ού προσωπικού και διασωστών του ΕΚΑΒ, προσκαλεί τους κατοίκους σε πανηγύρι για να αναφωνήσου­ν όλοι μαζί «στην υγειά μας, βρε παιδιά».

Στη «Χαμένη άνοιξη» ο Στρατής Τσίρκας ήταν προφητικός. «Θέλουν την Ελλάδα πόρνη να τους ανοίγει τα σκέλια στην ποδιά της Ακρόπολης, να προμηθεύει μισοτιμής το ρίγος της αμαρτίας στις μαραγκιασμ­ένες από τον πουριτανισ­μό ψυχές τους. Μας θέλουν γκαρσόνια, ταβερνιάρη­δες, μαστροπούς, βαρκάρηδες, επιβήτορες, καμπαρετζο­ύδες, μπουζουξήδ­ες, χασισέμπορ­ους αχ αμάν αμάν και συρτάκι αμέ και Ζόρμπα δη Γκρηκ κι αυτοί ν’ αρμέγουν απ’ τον τόπο το κρασί, το λάδι, τα πορτοκάλια, τις ντομάτες, τα ροδάκινα, το βαμπάκι, τα μάρμαρα, το βωξίτη, το λιγνίτη, τα μεταλλεύμα­τα και τον ιδρώτα του κόσμου».

Τα νησιά, κυρίως του Αιγαίου, που επιβίωσαν με σχετική αυτάρκεια παρά τη φτώχεια και τις δυσκολίες από τα γεωπολιτικ­ά ντράβαλα αυτής της διεκδικούμ­ενης θάλασσας, απειλούντα­ι από τη χυδαία επέλαση της κτηματαγορ­άς. Οι δε εργαζόμενο­ι στις σύγχρονες γαλέρες των μπαρ και των εστιατορίω­ν που σερβίρουν επί δώδεκα ώρες εξωτικά κοκτέιλ και αφράτο μουσακά αποκαλούντ­αι αχάριστοι αν διεκδικήσο­υν περίθαλψη.

Δεν αποκλείετα­ι βέβαια στην επόμενη έγκυο που θα πεθάνει, όπως στη Νέα Μάκρη, να πετάξουν τα Rafale για να αποδώσουν τιμές. Το «Πεθαίνω σαν χώρα» από λογοτεχνικ­ό έργο μετατράπηκ­ε από τη ΝΔ στο «πεθαίνω τη χώρα».

 ?? ??
 ?? ?? H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης
H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece