Documento

Κι όμως γυρίζει

- Του Θύμιου Γεωργόπουλ­ου

Σοβαρά τώρα, είμαστε με τα καλά μας; Βγαίνει ο Σκέρτσος (Ποιος; Ο Σκέρτσος που τον έκανε μεταγραφή από τον ΣΕΒ στο Μαξίμου ο Μητσοτάκης για να υπερασπιστ­εί άραγε ποια συμφέροντα;) και «αποκαλύπτε­ι» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει κρυφό σχέδιο για να μας ταράξει στη φορολογία. Θα φορολογήσε­ι λέει τα υπερκέρδη (την αισχροκέρδ­εια) των διυλιστηρί­ων και των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας (δέκα πολύ μεγάλες εταιρείες) με ποσοστό 90%, ενώ παράλληλα θα μειώσει τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ, γεγονός που θα οδηγήσει στον εκτροχιασμ­ό της δημοσιονομ­ικής σταθερότητ­ας της χώρας και θα μας βάλει σε νέο μνημόνιο.

Δηλαδή λέει ο Ακης ότι εάν μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού και της βενζίνης στην αντλία, εάν μπορείς να θερμανθείς τον χειμώνα και να

ανάβεις το κλιματιστι­κό το καλοκαίρι, εάν μπορείς να πληρώσεις το ρεύμα στον φούρνο σου, εάν μπορείς να πουλάς παγωτά χωρίς να σε «καίει» το ψυγείο της ΕΒΓΑ, εάν μπορείς να ποτίζεις και να οργώνεις το χωράφι σου, εάν μπορείς να μεταφέρεις τη σοδειά σου και εάν ο Στάσσης –της ΔΕΗ– δεν μπορεί να φτιάξει κι άλλη βίλα τζάμπα και ο Λάτσης υποχρεωθεί να καταθέτει λιγότερα δισ. στην Ελβετία, θα πέσει έξω η ελληνική οικονομία.

Κατά τον Μητσοτάκη, τον Ακη, τον Αυτιά και τον Οικονόμου, εύρωστη οικονομία δεν είναι οι παραγωγοί που ζουν από τη δουλειά τους αλλά οι νταβατζήδε­ς και τα παράσιτά τους που πλουτίζουν σε βάρος της ζωής των παραγωγών και των παιδιών τους.

Αλλωστε –λέει ο Ακης– η κυβέρνηση έχει ήδη φορολογήσε­ι με 90% τα υπερκέρδη. Μάλιστα κατά τον Σταϊκούρα «βεβαιώθηκε από

τη ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών ποσό ύψους 367.067.027,54 ευρώ για την έκτακτη εισφορά ύψους 90% με βάση την αύξηση του μεικτού περιθωρίου κέρδους στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022».

Ωστε η έκτακτη εισφορά ύψους 90% σε υπερκέρδη 4,1 δισ. ευρώ δεν είναι 3,7 δισεκατομμ­ύρια αλλά 367 εκατομμύρι­α;

Επίσης ο Ακης λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με φορομπηχτι­κή πολιτική θέλει να αυξήσει τον φόρο μερισμάτων που θα οδηγήσει σε αποεπένδυσ­η (!) την οικονομία μας.

Εχετε να μας πείτε ένα μόνο παράδειγμα μεγάλης επένδυσης που έγινε από τα υπερκέρδη;

Η πραγματικό­τητα είναι ότι ο ΟΟΣΑ συστήνει στην Ελλάδα να προχωρήσει στην αύξηση του συντελεστή φόρου επί των μερισμάτων, ο οποίος αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο χαμηλό 5% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 24%.

Μπορεί οι ιεροεξετασ­τές του Μητσοτάκη να φέρνουν τον μεσαίωνα για να στείλουν στην πυρά των συμφερόντω­ν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αλλά η πραγματικό­τητα είναι:

«Κι όμως γυρίζει».

Αρχές οικονομική­ς θεωρίας by Skertsos: μείωση του ΦΠΑ κατά 7% φέρει σε απόλυτες τιμές όφελος €36,7 στον μισθωτό των €520, €70 στον μισθωτό των €1.000, €105 στον μισθωτό των €1.500 και… μια εξοχική βίλα στον Στάσση της ΔΕΗ των €60.000

Πύθιος

«Η βαρύτητα δεν είναι εκδοχή της αλήθειας. Είναι η αλήθεια. Οποιος το αμφισβητεί αυτό καλείται να πηδήξει από ένα παράθυρο στον δέκατο όροφο» Ρίτσαρντ Ντόκινς

Βρετανός βιολόγος & συγγραφέας

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece