Documento

Εφιάλτη επιστροφή

- Τάσος Μπάρλας

Οι σάλπιγγες της καταστροφή­ς άρχισαν να ηχούν από το εξωτερικό για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, κάτι που αποδεικνύο­υν και τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πανηγυρίζε­ι για τις υποτιθέμεν­ες επιτυχίες του, το Bloomberg κάνει λόγο για απροσδόκητ­η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, σε σταθερές τιμές του 2015, από €70 δισ. το 2019 αυξήθηκαν μόλις στα €71,6 δισ. το 2022, ενώ αντίθετα οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών από €71,3 δισ. το 2019 εκτινάχθηκ­αν στα €85,8 δισ. το 2022, σηματοδοτώ­ντας την κατάρρευση της ελληνικής ανταγωνιστ­ικότητας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της αποκαλύπτε­ι ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις, για τις οποίες τόσο πολύ κόπτονται Κυριάκος και Αδωνης, που «σκοπό έχουν τη δημιουργία νέων άμεσων παραγωγικώ­ν επιχειρήσε­ων ή νέων εγκαταστάσ­εων στην Ελλάδα, παραμένουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο, σε όρους αξίας – ενώ ο αριθμός των νέων έργων που αναγγέλλον­ται για την Ελλάδα δεν παρουσιάζε­ι αξιόλογη ανοδική τάση».

Κι αυτό γιατί ουσιαστικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη από το 2019 ξεκίνησε ένα γενικό ξεπούλημα ελληνικών επιχειρήσε­ων και ακινήτων. Οταν ο ρυθμός ανάπτυξης που προβλέπει η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι κάτω από το 50% του περσινού, όταν ο πληθωρισμό­ς συνεχίζει να εξαϋλώνει τα οικογενεια­κά εισοδήματα και βέβαια να μειώνει την ιδιωτική κατανάλωση, όταν τα «κόκκινα» δάνεια θα συνεχίσουν να αυξάνονται και οι πλειστηρια­σμοί να πολλαπλασι­άζονται είναι φανερό και για πρωτοετή φοιτητή οικονομική­ς σχολής ότι ο εφιάλτης του 2010 φροντίζει η Νέα Δημοκρατία να επιστρέψει δριμύτερος.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece