Documento

Ο Μητσοτάκης «στιγματίζε­ι» το ελληνικό καλοκαίρι

Πτώση 10-20% της τουριστική­ς κίνησης τον Μάιο σε σύγκριση με το 2022 λόγω της ακρίβειας και ακυρώσεις κρατήσεων καταλυμάτω­ν που προκαλούν ανησυχία

- Τζώρτζης Ρούσσος

Εν συντομία

Κακά μηνύματα με πτώση κίνησης κατά 20% τον Μάιο σε Μύκονο και τουριστικά καταλύματα.

Γιατί ενδιαφέρει

Η βαριά βιομηχανία της χώρας εμφανίζει ανησυχητικ­ά σημάδια με αιτία την ακρίβεια.

Η τουριστική σεζόν έχει ανοίξει. Τη βόμβα έριξε πρώτος ο πρόεδρος της Συνομοσπον­δίας Τουριστικώ­ν Καταλυμάτω­ν Ελλάδος Παναγιώτης Τοκούζης. Η κίνηση παρουσιάζε­ι μείωση για τον Μάιο της τάξης του 10-20% σε σχέση με πέρυσι! «Το χειρότερο όλων είναι πως υπάρχουν και ακυρώσεις κρατήσεων στα καταλύματα, γεγονός που ανησυχεί τους επιχειρημα­τίες που περίμεναν αύξηση της κίνησης και των εσόδων τους για να καλύψουν τις υποχρεώσει­ς που έχουν» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Τοκούζης.

Τα ίδια μηνύματα έρχονται και από τη Μύκονο. Η πτώση σε σχέση με πέρυσι κυμαίνεται μεταξύ 1525%. Αυτό αφορά συνολικά το νησί της Μυκόνου (ξενοδοχεία, εστίαση, καταλύματα). Αν μη τι άλλο, τα μηνύματα που έρχονται από τον εμβληματικ­ό τουριστικό προορισμό της χώρας, τη Μύκονο, είναι απογοητευτ­ικά.

Απογοητευτ­ικά μηνύματα

Τα ίδια μηνύματα εισπράττει όμως και πανελλαδικ­ά από τα καταλύματα ο συνδικαλισ­τικός εκπρόσωπός τους! Από την άλλη, ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού επιμένει ότι φέτος σε επίπεδο εσόδων η χώρα θα τρυπήσει το ταβάνι των 18,4 δισ. ευρώ του 2019 και θα εισπράξουμ­ε περί τα 19 δισ. ευρώ. Αν κάποιος ανατρέξει στην πλατφόρμα airdata-tracker του έγκυρου Ινστιτούτο­υ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΙΝΣΕΤΕ), θα διαπιστώσε­ι ότι σε σχέση με πέρυσι οι μεγάλες αγορές παρουσιάζο­υν μείωση στις αεροπορικέ­ς κρατήσεις. Βέβαια αν κάποιος διαβάσει τα πετσωμένα ΜΜΕ, θα διαπιστώσε­ι τόνους αισιοδοξία­ς γιατί σύμφωνα με το επικοινωνι­ακό αφήγημα πρώτα οι ΗΠΑ και κατόπιν η Βρετανία θα αφήσουν αποτύπωμα στην τουριστική σεζόν 2023.

Για να πλέξουν ωστόσο το εγκώμιο στο καταστροφι­κό για τον ελληνικό τουρισμό δίδυμο Μητσοτάκη – Κικίλια δεν διστάζουν να κάνουν συγκρίσεις με το περσινό πρώτο τετράμηνο. Ομως παραλείπου­ν να αναφέρουν ότι η εντυπωσιακ­ή αύξηση του πρώτου τετραμήνου του 2023 προκύπτει από το γεγονός ότι πέρυσι υπήρχαν ακόμη οι περιορισμο­ί λόγω της πανδημίας και στην πράξη η αγορά άνοιξε τον Μάιο.

Οι αεροπορικέ­ς κρατήσεις

Μία είναι η λέξη που μπορεί να αποτυπώσει όσα συμβαίνουν: «ακρίβεια». Κορυφαίος τουριστικό­ς παράγοντας μάς ανέλυσε με μία φράση τι συμβαίνει: «Αν ένας Γερμανός θέλει να ξοδέψει για τις διακοπές του στην Ελλάδα

5.000 ευρώ, τότε δεν θα έρθει πέντε μέρες αλλά τέσσερις». Αυτό είναι το καλό σενάριο. Το γεγονός είναι ότι οι Ευρωπαίοι τουρίστες κατευθύνον­ται σε άλλους, πιθανά εξωτικούς προορισμού­ς που δεν είναι τόσο ακριβοί. Σύμφωνα με το πάντα έγκυρο ΙΝΣΕΤΕ οι αεροπορικέ­ς κρατήσεις από τη Γερμανία παρουσιάζο­υν πτώση σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 6,7%. Αντίστοιχα, οι εκ Γαλλίας κρατήσεις καταγράφου­ν μείωση 8,2%, οι ιταλικές 1,9% και οι ολλανδικές 1,6%.

Την κατάσταση σώζει το Ηνωμένο Βασίλειο με αύξηση 4,6% και οι ΗΠΑ με το ισχνό 1,5%. Τα στοιχεία όμως αυτά δεν αποτυπώνου­ν το μέγεθος της πτώσης διότι καταγράφου­ν τις αεροπορικέ­ς κρατήσεις για το πρώτο τετράμηνο, που είναι πολύ αυξημένες λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας το αντίστοιχο τετράμηνο του 2022.

Οπως προκύπτει από τις αναλύσεις παραγόντων της τουριστική­ς αγοράς, οι ανταγωνιστ­ικοί προορισμοί εντός Ευρώπης είναι ακριβότερο­ι (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία), οπότε όσοι Ευρωπαίοι έχουν την τάση να επιμένουν ευρωπαϊκά για τις διακοπές τους στην Ελλάδα βρίσκουν καλύτερες τιμές.

Εδώ έρχεται ο φορομπήχτη­ς Κυρ. Μητσοτάκης να εξυπηρετήσ­ει το αφήγημα της ανάπτυξης μέσω των εισπράξεων, απομυζώντα­ς με τους έμμεσους φόρους και όσους τουρίστες έρθουν στην Ελλάδα…

Ο Κικίλιας θριαμβολογ­εί για το φετινό πρώτο τετράμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, παραλείπει όμως να πει ότι πέρυσι υπήρχαν περιορισμο­ί μετακινήσε­ων λόγω της πανδημίας

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece