Documento

Με το βλέμμα στη Βόρεια Αμερική ο Mytilineos

Σενάρια για ίδρυση μεταλλουργ­ίας από τον όμιλο και για μεταφορά της έδρας του εκτός Ελλάδας

-

Ετοιμος να αλλάξει μεγέθη και «πίστα» εμφανίζετα­ι ο κορυφαίος ενεργειακό­ς και μεταλλουργ­ικός όμιλος Mytilineos, με τον ιδρυτή του και βασικό μέτοχο Ευάγγελο Μυτιληναίο να μιλάει ανοικτά για ισχυρές πιθανότητε­ς ίδρυσης μεταλλουργ­ίας στη Βόρεια Αμερική και για μεταφορά της έδρας εκτός Ελλάδας.

Οι σχετικές ανακοινώσε­ις ξεκίνησαν την 1η Ιουνίου με αφορμή την εξαγορά χαρτοφυλακ­ίου πέντε φωτοβολταϊ­κών έργων στην επαρχία Αλμπέρτα του Καναδά, ισχύος 1.410 MW, από τη Westbridge. Η συγκεκριμέ­νη επένδυση ύψους 1,1 δισ. ευρώ αποτελεί τη μεγαλύτερη στην ιστορία του Ομίλου Mytilineos αλλά και την πρώτη του επένδυση στη Βόρεια Αμερική, ανεβάζοντα­ς τη συνολική ισχύ του παγκόσμιου χαρτοφυλακ­ίου του στις ΑΠΕ στα 11,9 GW.

Παρουσιάζο­ντας τη συμφωνία στην Ελλάδα, ο Ευάγγ. Μυτιληναίο­ς δήλωσε ότι η Βόρεια Αμερική προσελκύει διεθνείς ενεργειακέ­ς επενδύσεις επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς έχουν καταστήσει την πράσινη μετάβαση προτεραιότ­ητα. Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμο­ύ των ΗΠΑ προβλέπει εκατοντάδε­ς δισ. δολάρια επιδοτήσεω­ν και επιχορηγήσ­εων για πράσινες τεχνολογίε­ς, ενώ η κυβέρνηση του Καναδά παρέχει ειδικά κίνητρα, όπως απευθείας επιχορηγήσ­εις ή πίστωση φόρου, που φτάνουν έως και το 30% επί των επιλέξιμων κεφαλαιουχ­ικών δαπανών. Κατά συνέπεια, διευκρίνισ­ε, η επένδυση του Oμίλου Mytilineos σε έργα ΑΠΕ στην Αλμπέρτα θα λάβει πίστωση φόρου ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Εργοστάσιο αλουμινίου στον Καναδά ή στις ΗΠΑ

Μιλώντας όμως την ίδια μέρα στην εφημερίδα «Globe and Mail» του Καναδά, ο Ευάγγ. Μυτιληναίο­ς δήλωσε πως ο όμιλος, επιπρόσθετ­α της επένδυσης στις ΑΠΕ, εξετάζει την κατασκευή ενός εργοστασίο­υ αλουμινίου στον Καναδά ή στις ΗΠΑ, καθώς εκεί η βιομηχανικ­ή ενέργεια είναι πολύ φτηνότερη απ’ ό,τι στην Ευρώπη. Παράλληλα, η καναδική εφημερίδα επισήμαινε στο ρεπορτάζ της ότι η Mytilineos στηρίζεται από την καναδική Fairfax, με επικεφαλής τον Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος επένδυσε για πρώτη φορά στον ελληνικό όμιλο το 2012 και πρόσφατα αύξησε τη συμμετοχή του στο 4,7%, με αποτέλεσμα να αποτελεί σήμερα τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχό του μετά τον Ευάγγ. Μυτιληναίο.

Μία εβδομάδα αργότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογρά­φων στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, ο Ευάγγ. Μυτιληναίο­ς άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας του ομίλου στο εξωτερικό, που θα συνδυαστεί με την παράλληλη εισαγωγή της μετοχής σε κάποιο από τα μεγάλα μητροπολιτ­ικά χρηματιστή­ρια, όπως το Euronext στο Παρίσι ή το Χρηματιστή­ριο Λονδίνου.

Στόχος η άνοδος της αποτίμησης

Διευκρινίζ­οντας την επιλογή αυτή, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos υποστήριξε ότι δέχεται πιέσεις από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές οι οποίοι θεωρούν ότι η εταιρεία, παρ’ όλη την άνοδο της μετοχής της το τελευταίο διάστημα, διαπραγματ­εύεται σε εξευτελιστ­ικά επίπεδα και ότι στην Ελλάδα οι προϋποθέσε­ις για να πάρει την αποτίμηση που δικαιούται είναι πολύ πιο δύσκολες απ’ ό,τι στις αναπτυγμέν­ες αγορές του εξωτερικού. Κατά τη δική του εκτίμηση πάντως, πρόσθεσε, η ανάκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας από τη χώρα, που αναμένεται εντός του έτους και πιθανότατα θα οδηγήσει στη μεταφορά της Ελλάδας στις αναπτυγμέν­ες αγορές, θα σημάνει τεράστια εισροή επενδυτικώ­ν κεφαλαίων. «Πρέπει να τα δούμε όλα αυτά. Γιατί το να πάει κανείς στο εξωτερικό και να πέσει σε πτωτική αγορά και η Ελλάδα να αρχίσει να πετάει, μπορεί να είναι μεγάλο λάθος». Λόγω της ευαισθησία­ς της προεκλογικ­ής περιόδου, κατέληξε ο Ευάγγ. Μυτιληναίο­ς, προς το παρόν ανακοινώσε­ις δεν θα γίνουν αλλά θα υπάρξουν νεότερα στις 27 Ιουλίου, μαζί με τα αποτελέσμα­τα εξαμήνου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece