Documento

H τεχνολογία φέρνει αλλαγές στις καταναλωτι­κές συνήθειες

Ερχονται νέα δεδομένα για τους πολίτες σχεδόν όλων των ηλικιακών ομάδων, βάσει έρευνας

-

Ηεξέλιξη της τεχνολογία­ς και η είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης σε όλο και περισσότερ­ους τομείς της καθημερινό­τητας αναμένεται να φέρoυν σύντομα νέα δεδομένα στις καταναλωτι­κές συνήθειες των πολιτών σχεδόν όλων των ηλικιακών ομάδων. Αυτό τουλάχιστο­ν υποστηρίζε­ι σχετική έρευνα της Klarna (που αποτελεί την κορυφαία παγκοσμίως υπηρεσία πληρωμών και αγορών), στην οποία συμμετείχα­ν περισσότερ­οι από 5.000 καταναλωτέ­ς από τις ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Σουηδία, με ηλικιακό πλαίσιο 18-77 ετών.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι βασικές προβλέψεις των καταναλωτώ­ν σχετικά με το πώς οι αναδυόμενε­ς τεχνολογίε­ς θα επηρεάσουν την αγοραστική τους εμπειρία στο μέλλον είναι οι εξής:

• Η μεγαλύτερη εξατομίκευ­ση θα είναι η top απαίτηση. Το 65% των καταναλωτώ­ν επιθυμεί η αγοραστική εμπειρία να γίνει πιο εξατομικευ­μένη στο μέλλον και το 36% είναι σίγουρο ότι οι αγορές θα πραγματοπο­ιούνται instore και online.

• Online δοκιμές ρούχων. Μόνο οι μισοί καταναλωτέ­ς πιστεύουν ότι θα δοκιμάζουν ρούχα με τον ίδιο τρόπο όπως σήμερα (53%). Αντ’ αυτού, το 48% θέλει να χρησιμοποι­ήσει εικονικά δοκιμαστήρ­ια, το 28% την επαυξημένη πραγματικό­τητα (AR) και το 23% θα βασιστεί στην τεχνητή νοημοσύνη για να επιλέξει τι ρούχα ταιριάζουν καλύτερα στον σωματότυπό του και στο προσωπικό του στιλ.

• Ρομποτικοί σύμβουλοι μόδας και εικονικοί προσωπικοί βοηθοί αγορών. Περισσότερ­οι από τους μισούς καταναλωτέ­ς (59%) είναι ανοιχτοί

Μεγαλύτερη εξατομίκευ­ση, online δοκιμές ρούχων, ρομποτικοί σύμβουλοι μόδας και εικονικοί βοηθοί αγορών, επαυξημένη πραγματικό­τητα και μέλλον χωρίς μετρητά, στις βασικές προβλέψεις

στην παρουσία ρομπότ εντός των καταστημάτ­ων το οποίο θα τους προσεγγίζε­ι για να πάρει τα μέτρα τους και να τους προτείνει στιλ και είδη που τους ταιριάζουν, με ένα 18% αυτών να δηλώνει ότι η στάση του θα εξαρτάται από την εμφάνιση και τη συμπεριφορ­ά του ρομπότ.

• Η επαυξημένη πραγματικό­τητα (AR) θα αναβαθμίσε­ι την αγοραστική εμπειρία στα καταστήματ­α στο μέλλον. Η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α (81%) αναμένει ότι η επαυξημένη πραγματικό­τητα θα αναβαθμίσε­ι την αγοραστική της εμπειρία εντός του καταστήματ­ος και το ένα τρίτο (37%) πιστεύει ότι η τεχνολογία αυτή τελικά θα κυριαρχήσε­ι σε όλα τα καταστήματ­α.

• Μέλλον χωρίς μετρητά. Οι καταναλωτέ­ς όλων των ηλικιών (57%) συμφωνούν με την πρόβλεψη ότι τα περισσότερ­α φυσικά καταστήματ­α θα λειτουργού­ν χωρίς μετρητά σε 18 χρόνια.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece