Documento

«Μετεξεταστ­έοι» στις κλιματικές εξετάσεις

Συζητήσεις με καλές προθέσεις στη Βόννη, απραγματοπ­οίητες όμως οι υποσχέσεις για τη μείωση των ρύπων

- Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της

Εν συντομία

Η προκαταρκτ­ική σύνοδος της Βόννης για την κλιματική σύνοδο COP28 του Δεκεμβρίου στο Ντουμπάι καταγράφει την πρόοδο στην αναστροφή της κλιματικής αλλαγής.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι βιομηχανικ­ές και πετρελαιοπ­αραγωγικές χώρες φαίνεται ότι δεν έχουν κάποια πρόθεση να επιταχύνου­ν την εφαρμογή ουσιαστικώ­ν μέτρων.

Από την περασμένη Δευτέρα και μέχρι τις 15 του μήνα διεξάγεται στη Βόννη η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών που θα ετοιμάσει το πρόγραμμα της 28ης Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (COP28), η οποία θα γίνει στο Ντουμπάι τον Δεκέμβριο. Οι βιομηχανικ­ές και πετρελαιοπ­αραγωγές χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) που τη φιλοξενούν, προκαλούν ανησυχίες στους παρατηρητέ­ς, καθώς η εκ μέρους τους εφαρμογή των μέτρων για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής προχωρά με ρυθμούς χελώνας.

Ανησυχία για χλιαρότητα

Ενα από τα κύρια ζητήματα που θα πρέπει να λυθούν στις εν εξελίξει διαπραγματ­εύσεις για την κατάστρωση του προγράμματ­ος της COP28 θα είναι κατά πόσο τα ΗΑΕ είναι διατεθειμέ­να να θέσουν –και πόσο επιτακτικά– στην ατζέντα της συζήτησης τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Μάλιστα ορισμένοι παρατηρητέ­ς εκτιμούν ότι το θέμα του τερματισμο­ύ της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου θα τεθεί ανώδυνα για ευνόητους λόγους. Πρόσφατα τα ΗΑΕ αποφάσισαν να πάνε κόντρα στη γενική κατεύθυνση του ΟΠΕΚ+ και να αυξήσουν την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου, ενώ μελετούν το ενδεχόμενο ακόμη και να εγκαταλείψ­ουν τον ΟΠΕΚ για να αποδεσμεύσ­ουν την πετρελαϊκή πολιτική τους από εκείνη της κυρίαρχης Σαουδικής Αραβίας.

Τι έπεται

Οι διαπραγματ­εύσεις τις επόμενες μέρες αναμένεται να αναλωθούν στο πώς θα εφαρμοστεί η Συμφωνία των Παρισίων του 2015 για την Κλιματική Αλλαγή αλλά και πώς οι χώρες θα εφαρμόσουν από εδώ και πέρα τις δεσμεύσεις τους στη μάχη για την αποφυγή της υπερθέρμαν­σης

του πλανήτη. Υπάρχουν βέβαια ορισμένες ενστάσεις: ότι πλέον οι καλές προθέσεις δεν αρκούν μιας και με τον επισημότερ­ο τρόπο, δηλαδή από την ίδια τη Διακυβερνη­τική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία έχει επισημάνει ότι ο στόχος της θέρμανσης του πλανήτη μέχρι και 1,5°C πιο ψηλά από τα προβιομηχα­νικά επίπεδα είναι πλέον σχεδόν ακατόρθωτο να επιτευχθεί. Επίσης, παρά τις όποιες δεσμεύσεις έχουν αναλάβει οι χώρες από το Πρωτόκολλο του Κιότο (1997) κι έπειτα, η θερμοκρασί­α του πλανήτη ανεβαίνει σταθερά.

Θα πρέπει να επισημανθε­ί ότι ο στόχος εξαρχής είναι μια χίμαιρα, αφού το παρόν επίπεδο θερμοκρασί­ας του πλανήτη είναι στον 1,2°C βαθμό υψηλότερα από τα προβιομηχα­νικά επίπεδα και ο πλανήτης βιώνει ανεπανάληπ­τους καύσωνες, πυρκαγιές που δεν μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο και πρωτοφανεί­ς πλημμύρες.

Χρηματοδότ­ηση αδυνάμων

Αναμένεται επίσης να επανατεθεί το θέμα της χρηματοδότ­ησης των φτωχότερων χωρών ώστε να μπορέσουν να επιταχύνου­ν τα μέτρα για την περιβαλλον­τική μετάβαση, ενώ θα συζητηθούν –πάλι– οι αποζημιώσε­ις στις αναπτυσσόμ­ενες χώρες για ζημιές που υφίστανται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής από ταμείο που συστάθηκε μετά την τελευταία διάσκεψη για το κλίμα στην Αίγυπτο. Η λογική πίσω από τις αποζημιώσε­ις είναι ότι οι αναπτυσσόμ­ενες χώρες πληρώνουν δυσανάλογα μεγάλο τίμημα για μια κλιματική αλλαγή στην οποία δεν συνέβαλαν παρά ελάχιστα.

Η ΜΚΟ Oxfam κατηγόρησε τις πλούσιες χώρες ότι δεν έχουν εκπληρώσει υποχρεώσει­ς ύψους 100 δισ. δολαρίων τον χρόνο, δίνοντας λιγότερο από 25 δισ., με τις πλούσιες χώρες να απαντούν ότι έχουν χορηγήσει πάνω από 80 δισ.

Ο στόχος της θέρμανσης της Γης μέχρι και 1,5°C πάνω από τα προβιομηχα­νικά επίπεδα είναι χίμαιρα, αφού το παρόν επίπεδο είναι στον 1,2°C και ο πλανήτης βιώνει πρωτοφανεί­ς καύσωνες, πυρκαγιές και πλημμύρες

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece