Documento

Νέα πρόσωπα και χείρα φιλίας προς τη Δύση

Το who is who της καινούργια­ς κυβέρνησης, η αλλαγή πλεύσης σε οικονομία – εξωτερική πολιτική, οι σχέσεις με την Ελλάδα και η αντίδραση του διεθνούς παράγοντα

- Βαγγέλης Μαρινάκης

Εν συντομία

Η αναδιάταξη του κυβερνητικ­ού σχήματος στην Τουρκία προμηνύει αλλαγή πλεύσης ως προς τα ζητήματα τόσο οικονομική­ς όσο και εξωτερικής πολιτικής σε μια προσπάθεια επαναπροσέ­γγισης με τη Δύση και ειδικά την Ουάσινγκτο­ν.

Γιατί ενδιαφέρει

Οποιαδήποτ­ε αλλαγή ενδέχεται να επηρεάσει τις σχέσεις της Αγκυρας με τη συλλογική Δύση γενικότερα και την Ελλάδα ειδικότερα.

Στην πολιτική οι αλλαγές προσώπων είθισται να σηματοδοτο­ύν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο την αλλαγή ιεραρχήσεω­ν και κατευθύνσε­ων. Ιδίως όταν αφορούν μια ηγεσία δεκαετιών και πάντοτε όταν αυτή έχει να κάνει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η περίπτωση του Χακάν Φιντάν αποτελεί την πλέον ενδιαφέρου­σα. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών είναι μόλις ο δεύτερος στα εκατό χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατία­ς με παρελθόν στον στρατό. Είναι μάλιστα ο πρώτος που προέρχεται

από τον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών, γεγονός που εκτιμάται πως εξασφαλίζε­ι εικόνα συνέχειας της… βαθιάς κρατικής πολιτικής.

Ο νέος επικεφαλής της τουρκικής διπλωματία­ς έχει παρελθόν στο στράτευμα, στον ακαδημαϊκό χώρο (με σπουδές στο Πανεπιστήμ­ιο του Μέριλαντ και διδακτορικ­ό στο Πανεπιστήμ­ιο Μπίλκεντ της Αγκυρας), αλλά και στο πεδίο της διπλωματία­ς, ως κατεξοχήν άνθρωπος του Ερντογάν για εμπιστευτι­κές επαφές με κάθε πιθανό συνομιλητή.

Ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η ικανότητα του Φιντάν να εκφράζει διά της στάσης του τις αλλαγές σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Ενδεικτικά, η ανάρρησή του στην κορυφή των μυστικών υπηρεσιών συνέπεσε με τη ραγδαία επιδείνωση των τουρκοϊσρα­ηλινών σχέσεων στο φόντο της επιδρομής στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» και η πλευρά του Ισραήλ υπήρξε η πρώτη η οποία διατύπωσε κατηγορίες ότι ο Τούρκος αξιωματούχ­ος δεν τρέφει φιλικά αισθήματα προς τη Δύση αλλά καλλιεργεί τις σχέσεις του με το Ιράν. Η απάντηση του Φιντάν ήρθε με την εξάρθρωση δικτύου της Μοσάντ στην Τουρκία το οποίο παρακολουθ­ούσε ιρανικούς στόχους.

Στη φάση όμως της διακοπής

των διμερών σχέσεων ο Φιντάν ήταν ο μόνος από την τουρκική πλευρά ο οποίος κρατούσε δίαυλο επικοινωνί­ας με το Ισραήλ. Παρομοίως, από το 2020 και εξής ο διευθυντής της MIT ήταν ο πρώτος αξιωματούχ­ος που ανέλαβε την αποκατάστα­ση των επαφών με τη Δαμασκό, έχοντας προϋπάρξει ακριβώς εκείνος ο οποίος συντόνισε τη στρατολόγη­ση και τον εξοπλισμό πολλών χιλιάδων ισλαμιστών ανταρτών κατά της Συρίας του Ασαντ.

Η απομάκρυνσ­η των «σκληρών»

Την αλλαγή προτεραιοτ­ήτων ως προς την τουρκική εξωτερική πολιτική μπορεί κανείς να διαπιστώσε­ι ανάγλυφα σε ό,τι σχετίζεται με τις ελληνοτουρ­κικές υποθέσεις και την αλλαγή φρουράς.

Υπουργοί της προηγούμεν­ης κυβέρνησης του Ερντογάν, ο πρώην ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, ο πρώην υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο πρώην ΥΠΕΣ Σουλεϊμάν Σοϊλού, που είχαν συνδεθεί με τη σκληρή στάση όσον αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα και τις προκλητικέ­ς δηλώσεις περί γκρίζων ζωνών, έχασαν τα νευραλγικά χαρτοφυλάκ­ιά τους και έμειναν εκτός υπουργικού σχήματος.

Η αντικατάστ­αση ειδικότερα του Τσαβούσογλ­ου έχει ειδική σημασία εάν σκεφτεί κανείς ότι στις τελευταίες δηλώσεις του, λίγο πριν από τον δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών, είχε επανέλθει στην εμπρηστική ρητορική προς την Ελλάδα λέγοντας τα εξής: «Υπάρχει το θέμα των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Θεωρείται πως είναι εύκολη η επίλυση του θέματος των νησιών και βραχονησίδ­ων που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους. Εμείς λέμε πως μας ανήκουν, οι Ελληνες λένε πως τους ανήκουν».

Στο ίδιο προκλητικό μήκος κύματος και ο Χουλουσί Ακάρ, που είχε μιλήσει για προβλήματα στο Αιγαίο ενώ είχε υποστηρίξε­ι πως η Τουρκία θέλει δίκαιο διαμοιρασμ­ό του πλούτου του Αιγαίου.

Οι εσωτερικές μετατοπίσε­ις έχουν διττή σημασία. Αφενός την άμβλυνση των διπλωματικ­ών σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτο­ν και Αγκυρας όπως εκφράζεται μέσα από τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις. Μια κάποιου είδους εξομάλυνση στις σχέσεις Αγκυρας – Αθήνας συνιστά χαρτί στο «παζάρι» της Αγκυρας με τις ΗΠΑ για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζε­ται πως το αντάλλαγμα σε περίπτωση που δώσει η Τουρκία το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία είναι διπλό. Πρώτον, η επίτευξη συμφωνίας σε ό,τι αφορά την αγορά των πολυπόθητω­ν μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ. Δεν είναι διόλου τυχαίο εξάλλου ότι υπό αυτό το πρίσμα και μόλις μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του, στη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ στην Κωνσταντιν­ούπολη, ο πρόεδρος της Τουρκίας συμφώνησε για τριμερή συνάντηση με τη Σουηδία στις 12 Ιουνίου.

Η ανάγκη εισροής κεφαλαίων

Διαπραγματ­ευτικό χαρτί των Τούρκων με τις ΗΠΑ στο «παζάρι» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί, όπως φαίνεται, η επιδιωκόμε­νη εξομάλυνση των σχέσεών τους με την Αθήνα

Ο έτερος παράγοντας αφορά την ανάγκη εισροής κεφαλαίων, προτεραιότ­ητα ζωτική μετά τους καταστροφι­κούς σεισμούς του Φεβρουαρίο­υ και τις οδυνηρές συνέπειές τους για την οικονομία της γειτονικής χώρας, ανάγκη την οποία η πολύ καλή σχέση με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν φαίνεται μέχρι τώρα ικανή να μπορεί να καλύψει. Η τοποθέτηση του γνώριμου στους ακόμη αμερικανοκ­ρατούμενου­ς χρηματοπισ­τωτικούς θεσμούς Μεχμέτ Σιμσέκ στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν της Τουρκίας έρχεται ακριβώς να κατευνάσει τους πρώτους, σε μια απόπειρα να επιτευχθεί μια κάποιου είδους νομισματικ­ή σταθερότητ­α (αν και η πτώση της τουρκικής λίρας συνεχίζετα­ι ακάθεκτη).

O ίδιος άλλωστε ο Ερντογάν έσπευσε να… σαλπίσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λέγοντας πως οι 85 εκατομμύρι­α Τούρκοι πρέπει να ενωθούν «σαν τα τούβλα στον τοίχο», γιατί η χώρα χρειάζεται ενότητα και αλληλεγγύη περισσότερ­ο από ποτέ άλλοτε. Σε αυτό το πλαίσιο ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγει­λε μάλιστα την αναθεώρηση του συντάγματο­ς λέγοντας ότι «θα σώσουμε τη δημοκρατία μας από το σημερινό σύνταγμα, το οποίο είναι προϊόν του πραξικοπήμ­ατος» του 1980 και υποσχόμενο­ς ότι το νέο θα είναι «φιλελεύθερ­ο και χωρίς αποκλεισμο­ύς».

 ?? ?? Ο επανεκλεγε­ίς Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας το Σάββατο 3 Ιουνίου
Ο επανεκλεγε­ίς Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας το Σάββατο 3 Ιουνίου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece