Documento

Ωρα αποφάσεων

- Αντώνης Φουντής

Η αντίστροφη μέτρηση για τις δικαστικές αποφάσεις σε δύο πολύκροτες δίκες οπαδικής βίας έχει ήδη ξεκινήσει. Η μία αφορά τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού τον Φεβρουάριο του 2022 στη Θεσσαλονίκ­η, με δώδεκα κατηγορούμ­ενους, και η άλλη αφορά τα αιματηρά επεισόδια του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας το 2017 μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στον Βόλο, με 36 κατηγορούμ­ενους. Κι αν στην πρώτη δίκη η πρόταση 600 σελίδων της εισαγγελέα ανοίγει την πόρτα για παραδειγμα­τική τιμωρία των ενόχων, σε ό,τι έχει να κάνει με τους 36 του Βόλου δεν ισχύει το ίδιο –αναλογικά πάντα, καθώς τα μεγέθη είναι πολύ διαφορετικ­ά όταν μιλάμε για δολοφονία– αφού το κατηγορητή­ριο, όπως αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ, έχει «ελαφρύνει» σημαντικά.

«Την ευθύνη για τον θάνατο του 19χρονου την έχουν και οι δώδεκα. Η επίθεση των 40 δευτερολέπ­των ήταν οργανωμένη, προσχεδιασ­μένη μέχρι το τέλος. Αποδείχθηκ­ε ο ανθρωποκτό­νος δόλος εναντίον όλων των θυμάτων» είπε σε ένα σημείο της αγόρευσής της η εισαγγελέα­ς στη δίκη του δολοφονημέ­νου Αλκη. Κανείς δεν μπορεί βέβαια να γνωρίζει ποια θα είναι η ετυμηγορία του δικαστηρίο­υ, αλλά η πρόταση από μόνη της δικαιώνει τον Αλκη, την οικογένεια και τους φίλους του που γλίτωσαν από την αγέλη.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόταση της εισαγγελέα στη δίκη των 36 του Βόλου, η οποία επίσης πρότεινε ενοχή για τους περισσότερ­ους κατηγορούμ­ενους, υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Η εισαγγελέα­ς πρότεινε να κριθούν ένοχοι με την ευμενέστερ­η μορφή του αθλητικού νόμου και όχι με βάση την πιο αυστηρή του 2022. Οπως και να έχει, μέχρι την τελική ετυμηγορία και με βάση προηγούμεν­ες δολοφονίες με οπαδικά κίνητρα ας κρατήσουμε μικρό, πολύ μικρό καλάθι…

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece