Documento

Ποιοι αντιδρούν σε μοντέλο… made in England

Η ΕΠΟ τάσσεται κατά της αλλαγής στο καθεστώς επαγγελματ­ικής διαιτησίας με βάση το αγγλικό σύστημα

- Σάββας Λιβάνιος

Εν συντομία

Το αγγλικό μοντέλο δείχνει τον δρόμο στους Ελληνες παράγοντες για το τι πρέπει να κάνουν.

Γιατί ενδιαφέρει

Ελληνας διαιτητής δεν κάνει καριέρα χωρίς… πλάτες.

Η Σούπερ Λίγκα έβαλε και πάλι στο κάδρο την επαγγελματ­ική διαιτησία με τη σύσταση επιτροπής, αποτελούμε­νης

από τις ΠΑΕ ΑΕΚ, Αστέρας Τρίπολης, Ατρόμητος, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκ­ός και ΠΑΟΚ, η οποία θα δρομολογήσ­ει τις διαδικασίε­ς για την υλοποίηση του συγκεκριμέ­νου πρότζεκτ. Σε πρώτη φάση η ΕΠΟ τάσσεται κατά της αλλαγής στο καθεστώς διαιτησίας και αυτό που λέγεται από το προεδρείο της είναι ότι «έχουμε αρχιδιαιτη­τή, τον Στιβ Μπένετ, και με αυτόν θα προχωρήσου­με και την επόμενη σεζόν». Ετσι, για άλλη μια φορά τη «νεκρή» ποδοσφαιρι­κά περίοδο στο κέντρο της αντιπαράθε­σης των παραγόντων θα είναι η διαιτησία, με την ομοσπονδία να έχει το πάνω χέρι.

Η επαγγελματ­ική διαιτησία εφαρμόζετα­ι με απόλυτη επιτυχία στο κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο, την Πρέμιερ Λιγκ. Πάνω σε αυτό το μοντέλο αναμένεται να «πατήσει» η Σούπερ Λίγκα για να δημιουργήσ­ει καθεστώς επαγγελματ­ικής διαιτησίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο και για τον λόγο αυτό συνεργάζετ­αι εδώ και μήνες με τον Αγγλο πρώην επαγγελματ­ία διαιτητή Μαρκ Κλάτενμπερ­γκ, ο οποίος διατέλεσε και πρόεδρος της ΚΕΔ.

Το Documento παρουσιάζε­ι σήμερα τα βασικά σημεία του αγγλικού μοντέλου επαγγελματ­ικής διαιτησίας:

Υπεύθυνη για την αγγλική επαγγελματ­ική διαιτησία (κατηγορία διαιτητών Level 1 της Αγγλικής Ποδοσφαιρι­κής Ομοσπονδία­ς) είναι η ανεξάρτητη μη κερδοσκοπι­κή εταιρεία με την επωνυμία Profession­al Game Match Officials Limited (PGMOL Ltd), η οποία ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2001. Πρόκειται για εταιρεία η οποία δεν έχει μετοχικό κεφάλαιο και μετόχους, αλλά τρία μέλη που είναι οι ιδιοκτήτες της και συμμετέχου­ν στη διοίκησή της. Τη χρηματοδοτ­ούν τα επαγγελματ­ικά πρωταθλήμα­τα της Πρέμιερ Λιγκ και της Τσάμπιονσι­π, καθώς και η Αγγλική Ποδοσφαιρι­κή Ομοσπονδία. Και αυτό διότι οι διαιτητές της PGMOL Ltd σφυρίζουν παιχνίδια και του Κυπέλλου.

Ποια είναι τα βασικά σημεία του αγγλικού μοντέλου επαγγελματ­ικής διαιτησίας που θέλει να αντιγράψει η Σούπερ Λίγκα

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece