Documento

Στα χνάρια του Πελέ και ο Μέσι

Τα χρέη της Μπαρτσελόν­α είναι ο λόγος που ο Αργεντινός παγκόσμιος πρωταθλητή­ς προτίμησε να μετακομίσε­ι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

- Αντώνης Φουντής

Εν συντομία

Ο Λιονέλ Μέσι ακολούθησε τον δρόμο παλαιών μεγάλων άσων που κατέληξαν στο MLS.

Γιατί ενδιαφέρει

Χτύπημα κάτω από τη μέση ο αποχαιρετι­σμός του Λαπόρτα στον μεγάλο άσο.

«Είχα προτάσεις από άλλες ευρωπαϊκές ομάδες αλλά δεν μπήκα σε συζητήσεις επειδή αυτό που ήθελα ήταν να επιστρέψω στην Μπαρτσελόν­α. Ομως από τη στιγμή που δεν ένιωθα σίγουρος για το περιβάλλον εκεί προτίμησα να πάω στην Ιντερ Μαϊάμι στο MLS και να ζήσω το ποδόσφαιρο από άλλη οπτική γωνία, απολαμβάνο­ντας περισσότερ­ο την καθημερινό­τητά μου και να είμαι πιο ήρεμος».

Το σίριαλ για το ποδοσφαιρι­κό μέλλον του 35άχρονου πλέον Λιονέλ Μέσι πήρε κι επίσημα τέλος, με κερδισμένη την ομάδα του ΜLS. Μάλιστα ο Αργεντινός παγκόσμιος πρωταθλητή­ς έβαλε τέλος και στα σενάρια που ήθελαν την… αμερικανικ­ή Ιντερ να παίρνει τον Μέσι για να τον δώσει δανεικό στην Μπαρτσελόν­α, η οποία λόγω οικονομικώ­ν φραγμών που της έχουν επιβληθεί δεν μπορεί να καλύψει στα χαρτιά τους μισθούς του πρώην αστέρα της. Και η πιστοποίησ­η όσων είπε ήρθε λίγο αργότερα μέσω ανακοίνωση­ς της Μπαρτσελόν­α που τον αποχαιρέτη­σε μεν, αλλά με ένα χτύπημα κάτω από… τη μέση: «Ο πρόεδρος Λαπόρτα κατάλαβε και σεβάστηκε την απόφαση του Μέσι που ήθελε να αγωνιστεί σε πρωτάθλημα με μικρότερες απαιτήσεις, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητ­ας και την πίεση που είχε τα τελευταία χρόνια». Μαχαιριά στα πλευρά του Αργεντινού σταρ, που έβαλε ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες μπορεί να είχαν οι φίλοι της Μπαρτσελόν­α για την επιστροφή του στη Βαρκελώνη.

Οικονομικο­ί περιορισμο­ί

Οπως ανέφεραν πάντως τα ισπανικά ΜΜΕ, η ουσία των επαφών Μπαρτσελόν­α – Μέσι δεν ήταν τόσο η επιστροφή του στην ομάδα όσο το να φανεί προς τα έξω ότι και οι δύο πλευρές ήθελαν τον… γάμο κι έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους γι’ αυτό αλλά ανυπέρβλητ­α οικονομικά εμπόδια δεν τις άφησαν να βρουν λύση.

Τα οποία εμπόδια ταλανίζουν εδώ και μια πενταετία την Μπαρτσελόν­α, που προσπαθεί με νύχια και δόντια να κάνει μεταγραφές αλλά και να ροκανίσει τα δυσθεώρητα χρέη της. Αλλωστε ένας σημαντικός λόγος που ο Μέσι έφυγε από τον σύλλογο ήταν ότι η διοίκηση δεν μπορούσε να καλύψει το μισθολογικ­ό του βάρος και αναγκαζότα­ν έτσι να κάνει διαρκώς περικοπές μισθών και συμβολαίων αλλά και να απολύει υπαλλήλους της.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν στη Λα Λίγκα, εάν μια ομάδα ξεπεράσει το ποσό που αναλογεί στο μισθολόγιό της (βάσει της οικονομική­ς απόδοσης των τριών τελευταίων σεζόν), τότε δεν μπορεί να κάνει μεταγραφή αλλά ούτε ανανέωση συμβολαίου κάποιου παίκτη της με περισσότερ­α χρήματα. Αλλά ακόμη κι αν τον αποκτήσει, δεν μπορεί να τον χρησιμοποι­ήσει στο πρωτάθλημα. Κάπως έτσι ο Μέσι πήγε στην Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά τα οικονομικά προβλήματα παρέμειναν στην Μπάρτσα. Η οποία απέκτησε αμέσως τους Λεβαντόφσκ­ι, Ραφίνια, Κεσιέ, Κρίστενσεν και Κουντέ, αλλά για να πάρουν άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα είδαν κι έπαθαν αφού η ομάδα έπρεπε να ξεφορτωθεί κι άλλα βάρη μέσω περικοπών, πωλήσεων κ.λπ. Τελικά οι τέσσερις πρώτοι πήραν άδεια παραμονές έναρξης της περσινής σεζόν, ενώ ο Κουντέ στο φινάλε της μεταγραφικ­ής περιόδου και αφού είχε ήδη ξεκινήσει το ισπανικό πρωτάθλημα.

Η Μπαρτσελόν­α πήρε έγκριση με το σχέδιο βιωσιμότητ­ας που παρουσίασε στη Λα Λίγκα αλλά εξακολουθε­ί να βρίσκεται πάνω από τα μισθολογικ­ά όρια. Οπως αναφέρουν τα ισπανικά ΜΜΕ, προκειμένο­υ να συνεχίσει να μειώνει το όριο της δόθηκε η δυνατότητα

να κάνει μεταγραφές, αφού όμως πρώτα πουλήσει παίκτες της. Μάλιστα υπό τον όρο ότι από τα χρήματα που θα εισπράττει από μια πώληση θα μπορεί να ξοδεύει για μεταγραφή μόνο το 40% (για συμβόλαιο, μισθό, εφορία κ.λπ.), ενώ το υπόλοιπο ποσό θα πηγαίνει στην απόσβεση των χρεών της.

Για όλα αυτά όμως χρειάζεται πολύς χρόνος και ο Μέσι δεν μπορούσε να περιμένει τόσο. Συν βέβαια ότι δεν του παρείχαν τις εγγυήσεις ότι το πρόβλημα θα λυθεί γρήγορα και δεν θα ξαναπάθει ό,τι έπαθε το καλοκαίρι του 2022, όταν και αναγκάστηκ­ε να φύγει από τον σύλλογο.

Χαμένη εμπιστοσύν­η

Τα ρεπορτάζ ανέφεραν ότι ο Αργεντινός άσος είχε ήδη συμφωνήσει προφορικά με τον σύλλογο για μισθό περίπου 25 εκατ. ευρώ ετησίως. Ομως για να γινόταν κάτι τέτοιο θα έπρεπε η διοίκηση Λαπόρτα να βρει και να περικόψει 70 εκατ. ευρώ από αλλού κι αυτό ήταν πολύ χρονοβόρο. Ειδικά από τη στιγμή που ο Μέσι ήθελε να πάρει γρήγορα απόφαση για το μέλλον του. Ομως η εμπιστοσύν­η του στη διοίκηση είχε ήδη χαθεί μετά τα όσα συνέβησαν πέρσι, που τον άφησαν τελευταία στιγμή ελεύθερο.

«Ηθελα να επιστρέψω, αλλά ταυτόχρονα με τον τρόπο που έφυγα από τον σύλλογο δεν ήθελα να βρεθώ στην ίδια κατάσταση, δηλαδή να περιμένω ό,τι μπορεί να συμβεί και να αφήσω το μέλλον μου στα χέρια κάποιου άλλου» δήλωσε ο Μέσι, ο οποίος παράλληλα δεν ήθελε να υπογράψει και να αρχίσουν ξανά οι περικοπές και οι απολύσεις υπαλλήλων στον σύλλογο προκειμένο­υ να πληρώνεται ο ίδιος. «Ακουσα ότι η Μπαρτσελόν­α έπρεπε να πουλήσει παίκτες ή να κάνει περικοπές μισθών και η αλήθεια είναι ότι δεν ήθελα να το περάσω αυτό ή να νιώσω υπεύθυνος για κάτι τέτοιο» δήλωσε όταν ανακοίνωσε τη μετακίνησή του στο Μαϊάμι, ακολουθώντ­ας τα χνάρια του Πελέ, του Μπεκενμπάο­υερ, του Κλίνσμαν, του Μπέκαμ, του Ανρί και άλλων μεγάλων άσων.

Η διοίκηση δεν του παρείχε εγγυήσεις ότι το οικονομικό πρόβλημα θα λυθεί γρήγορα και δεν θα ξαναπάθει ό,τι και το καλοκαίρι του 2022, όταν και αναγκάστηκ­ε να φύγει από τον σύλλογο

 ?? ?? Επειτα από μια ονειρεμένη για τον ίδιο ποδοσφαιρι­κή σεζόν, αποκορύφωμ­α της οποίας ήταν η κατάκτηση του Πακοσμίου Κυπέλλου με την Αργεντινή, ο Λιονέλ Μέσι ετοιμάζει βαλίτσες για το MLS ακολουθώντ­ας το παράδειγμα του Πελέ, του Μπεκενμπάο­υερ, του Κλίνσμαν, του Μπέκαμ, του Ανρί και άλλων μεγάλων άσων του παρελθόντο­ς που επέλεξαν να κλείσουν την καριέρα τους στις ΗΠΑ
Επειτα από μια ονειρεμένη για τον ίδιο ποδοσφαιρι­κή σεζόν, αποκορύφωμ­α της οποίας ήταν η κατάκτηση του Πακοσμίου Κυπέλλου με την Αργεντινή, ο Λιονέλ Μέσι ετοιμάζει βαλίτσες για το MLS ακολουθώντ­ας το παράδειγμα του Πελέ, του Μπεκενμπάο­υερ, του Κλίνσμαν, του Μπέκαμ, του Ανρί και άλλων μεγάλων άσων του παρελθόντο­ς που επέλεξαν να κλείσουν την καριέρα τους στις ΗΠΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece