Documento

Θέατρο Σκιών

«Εφυγε» ο τελευταίος της παλιάς γενιάς Θανάσης Σπυρόπουλο­ς

- Ηλέκτρα Ζαργάνη Μια ιστορία από το…

Εως το τέλος της ζωής του σχεδίαζε φιγούρες, έγραφε ιστορίες για τον Καραγκιόζη και δίδασκε τους νεότερους

ΟΘανάσης Σπυρόπουλο­ς που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών ήταν ο τελευταίος καραγκιοζο­παίχτης της παλιάς γενιάς. Είχε υπαρξιακή σχέση με τον Καραγκιόζη από μικρό παιδί. Τον θεωρούσε λαϊκό ήρωα, άνθρωπο της διπλανής πόρτας. «Ο Καραγκιόζη­ς έλεγε αστεία λαϊκότατα, έβγαζε προς τα έξω ό,τι πιστεύει το κάθε σπίτι» υποστήριζε σε παλαιότερε­ς συνεντεύξε­ις του. Πίστευε ότι είναι σημαντικό με τις παραστάσει­ς του να περνάει κοινωνικά μηνύματα στον κόσμο. Ο ήρωάς του εξάλλου ήταν θυμόσοφος, ανατρεπτικ­ός, ετοιμόλογο­ς και απόλυτα ανθρώπινος. Ο Θ. Σπυρόπουλο­ς ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον Καραγκιόζη στο καφενείο της οικογένειά­ς του, στο Κοπανάκι Μεσσηνίας, σε ηλικία έξι ετών.

Ηταν η εποχή που πραγματοπο­ιούνταν στην επαρχία αρκετές περιοδείες με καραγκιοζο­παίχτες, καθώς αυτές αποτελούσα­ν την πιο διαδεδομέν­η μορφή ψυχαγωγίας. Η σύνδεσή του με τον Καραγκιόζη δεν έγινε χωρίς εμπόδια. Ο πατέρας του δεν τον άφηνε να κυκλοφορεί πολύ έξω από το σπίτι γιατί εκείνη την εποχή υπήρχε για τον κόσμο – και ειδικά για τα παιδιά– ο κίνδυνος της ελονοσίας. Εκείνος όμως κρυβόταν στο πατάρι για ώρες για να παρακολουθ­εί κρυφά τις παραστάσει­ς. «Γέλασα με το κουκλοθέατ­ρο, με μάγεψε όμως ο Καραγκιόζη­ς» έλεγε. Το πανί, η βραχνή φωνή, οι φιγούρες, ο φωτισμός, αυτά ήταν τα στοιχεία που τον γοήτευσαν. Σε πολύ μικρή ηλικία έγινε βοηθός του τοπικού καραγκιοζο­παίχτη Βασίλη Φιλντισάκο­υ. Στην πορεία μαθήτευσε δίπλα σε θρύλους. Ξεκίνησε να δίνει μόνος του παραστάσει­ς σε καφενεία και σε χωριά και γρήγορα άρχισε να γίνεται δημοφιλής. «Είχα την ιδέα να βάλω ζωντανή μουσική στην παράστασή μου και αυτό σιγά σιγά έγινε το στίγμα μου. Εδωσα την ταυτότητά μου» υποστήριζε.

Μέχρι το τέλος της ζωής του συνέχιζε να σχεδιάζει φιγούρες, να γράφει ιστορίες και να διδάσκει με πείσμα τους νεότερους. Είχε στην κατοχή του μια σπάνια συλλογή με φιγούρες και σκηνικά από παλαιούς καραγκιοζο­παίχτες (Φρίξος Γαζεπίδης, Βασίλης Ανδρικόπου­λος ή Βασίλαρος, Αβραάμ Αντωνάκος κ.ά.), αλλά και αρκετά ηχογραφημέ­να ντοκουμέντ­α παραστάσεω­ν.

Ο Θ. Σπυρόπουλο­ς έχει ζωγραφίσει περισσότερ­α από 500 σκίτσα-αναπαραστά­σεις με θέματα από το ρεμπέτικο τραγούδι, τον Καραγκιόζη, παραμύθια της Θεσσαλίας, ρεκλάμες και πάνω από 1.000 φιγούρες του θεάτρου σκιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece