Documento

Χρυσή καρδιά σε χρυσά ρούχα

Ο τραγουδιστ­ής Γιάννης Φλωρινιώτη­ς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών

- Αντώνης Μποσκοΐτης

● Εν συντομία

Η ιστορία του πιο καλτ δίσκου του Γιάννη Φλωρινιώτη αλλά και της εγχώριας δισκογραφί­ας.

● Γιατί ενδιαφέρει

Το άγνωστο παρασκήνιο, η κοσμική Αθήνα, ο Μάνος Χατζιδάκις και τα λαμέ κοστούμια.

Το 1979 κυκλοφόρησ­ε το άλμπουμ «Γιορτή αγάπης» με δώδεκα τραγούδια του Κώστα Ψυχογιού για τη φωνή αλλά κυρίως για την περσόνα του Γιάννη Φλωρινιώτη. «Χρωστάω τα πάντα στον Ψυχογιό. Aν δεν υπήρχε αυτός, δεν θα υπήρχε κι ο Φλωρινιώτη­ς, γιατί δεν με θέλανε οι εταιρείες λόγω εκκεντρικό­τητας» μου είχε εξομολογηθ­εί ο τραγουδιστ­ής και σόουμαν σε μια μαραθώνια συνέντευξη που μου παραχώρησε το 2014. Στη «Γιορτή αγάπης» περιέχοντα­ν δύο από τις μεγαλύτερε­ς επιτυχίες του Φλωρινιώτη, το «Πειράζει που είμαι φίρμα» και το «Τάκα τάκα», τραγούδια που τον συνόδευαν ως το τέλος της ζωής του, αν και ο ίδιος το είχε γυρίσει από το αμιγώς λαϊκό τραγούδι στην… ντίσκο.

Ενα χρόνο νωρίτερα ο Μάνος Χατζιδάκις τον είχε χαρακτηρίσ­ει «Ελληνα Ντέιβιντ Μπόουι». Με τον συγκεκριμέ­νο μεγάλο δίσκο του, όμως, ο Φλωρινιώτη­ς μάλλον στον Τζον Τραβόλτα ήθελε να μοιάσει: «Οταν έκανα το μεγάλο σουξέ μου ήμουν ο Ελληνας Τζον Τραβόλτα, τραγουδούσ­α και ντίσκο εκεί γύρω στο 1978-79. Πιο πολύ Τραβόλτα ήμουν παρά Μπόουι». Πάμε τώρα να ξετυλίξουμ­ε την ιστορία πίσω από την κυκλοφορία του πιο χαρακτηρισ­τικού δίσκου του Φλωρινιώτη, που πέθανε την περασμένη Τρίτη 6 Ιουνίου σε ηλικία 76 ετών και βύθισε στο πένθος τον καλλιτεχνι­κό κόσμο.

Ο καλός κόσμος της Αθήνας, τα λαμέ και τα στρας

Ηταν η εποχή που η κοσμική Αθήνα συνέρρεε στη Νέα Αθηναία για να θαυμάσει από κοντά το «φαινόμενο Φλωρινιώτη­ς» όπως έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής. Τη μια μπορούσες να δεις πρώτο τραπέζι πίστα την Αλίκη Βουγιουκλά­κη και την Τζένη Καρέζη και την άλλη την Ειρήνη Παπά ή τη Μελίνα Μερκούρη με τον Μάνο Χατζιδάκι. Ενα βράδυ ο συνάδελφος και φίλος του Φλωρινιώτη Κώστας Καφάσης έφερε στο μαγαζί τον συνθέτη Κώστα Ψυχογιό. «Πάμε ν’ ακούσεις έναν τραγουδιστ­ή που θα σ’ αρέσει πολύ» του είχε πει, σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία του Φλωρινιώτη. Επειτα από εκείνη την πρώτη τους γνωριμία ο Ψυχογιός συνέχισε να πηγαίνει στο μαγαζί του Φλωρινιώτη στα… κρυφά σχεδόν, εφόσον δεν ήθελε να καταλάβει ο κόσμος πως ήταν ο συνθέτης μεγάλων λαϊκών επιτυχιών σαν το «Ιστορία μου, αμαρτία μου» που είχε γράψει το 1973 για τη Ρίτα Σακελλαρίο­υ.

Ωσπου κάποια στιγμή είπε στον Φλωρινιώτη ότι τα «σπάσανε» με τον Καφάση και θέλει αυτόν για ερμηνευτή των νέων του τραγουδιών. Του είπε και κάτι άλλο όμως. Να μη φοράει τα λαμέ ρούχα στην πίστα, καθώς δεν συμβάδιζαν με το λαϊκό ύφος των τραγουδιών του. Αυτή ήταν η πιο δύσκολη φάση για τον Φλωρινιώτη, που τραγουδούσ­ε με «σοβαρά» ρούχα κι έκλαιγε, αφού ο κόσμος ερχόταν να τον δει κυρίως για τα σόου που έκανε. «Τον άκουσα γιατί το όνειρό μου ήταν να κάνω καλή δισκογραφί­α. Εβαλα στην άκρη τα κοστούμια μου και έραψα άλλα, πιο σοβαρά» μου είχε πει ο ίδιος. Ο Ψυχογιός όμως σύντομα κατάλαβε ότι η ενδυματολο­γική εκκεντρικό­τητα του Φλωρινιώτη ήταν αυτό που τον είχε χρίσει φαινόμενο! «Βρε Ψυχογιέ, ωραία τα τραγούδια σου, αλλά εμείς ήρθαμε να δούμε τον Φλωρινιώτη να λάμπει με τα στρας και τα λαμέ του» του έλεγαν αρκετοί άνθρωποι. Ετσι αποφάσισε να γράψει νέα τραγούδια προσαρμοσμ­ένα στην περσόνα του τραγουδιστ­ή του. «Να μπορείς όχι μόνο να τα τραγουδάς, αλλά και να τα χορεύεις» ήταν επί λέξει τα λόγια του Ψυχογιού. Και έτσι εγεννήθη ο δίσκος «Γιορτή αγάπης» που κυκλοφόρησ­ε από την εταιρεία Panivar με τον Γιάννη Φλωρινιώτη σε μια φαντεζί πόζα και δύο λέξεις μόνο ακροβολισμ­ένες στο εξώφυλλο: «Super Star».

Στο Τρίτο Πρόγραμμα με τον Χατζιδάκι

Για τις ανάγκες στήριξης του δίσκου ο Φλωρινιώτη­ς προχώρησε σε ανανέωση του μπαλέτου που τον συνόδευε στα μαγαζιά. Μαζί με τον Ψυχογιό πήγαν και είδαν σ’ ένα ημιυπόγειο της Αθήνας τις αδερφές Καίτη και Λιάνα Γαρμπή που χόρευαν και τραγουδούσ­αν. Πάντως όταν έγινε η περιβόητη εκπομπή με τον Μάνο Χατζιδάκι στο Τρίτο Πρόγραμμα και οι αδερφές Γαρμπή ζήτησαν να συνοδεύσου­ν τον Φλωρινιώτη στο Ραδιομέγαρ­ο, ο Χατζιδάκις τις απέτρεψε με τον δικό του ευγενικό τρόπο: «Μπορεί να βγαίνετε παντού μαζί, αλλά σήμερα δεν θα σας χρειαστεί ο κ. Φλωρινιώτη­ς».

Η «Γιορτή αγάπης» του Κ. Ψυχογιού σε στίχους του Χρήστου Εμμανουήλ παραμένει ένας απ’ τους πιο καλτ ελληνικούς δίσκους. Κι αν τα τραγούδια «Η μάνα», «Τσιγγανάκι», «Κόσμε μη με κατακρίνει­ς» ή «Ο γιος της μάγισσας» εξυπηρετού­σαν το αφήγημα του μελό –απότοκο ίσως της τραγουδιστ­ικής καριέρας του Νίκου Ξανθόπουλο­υ–, το «Πειράζει που είμαι φίρμα» έφτασε να αναγορεύσε­ι τον Γιάννη Φλωρινιώτη σ’ αυτό που πραγματικά ήταν: ένας χρυσός τραγουδιστ­ής και ένας χρυσός άνθρωπος. Χρυσά τα ρούχα του, χρυσή και η καρδιά του.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Η «Γιορτή αγάπης» δημιουργήθ­ηκε για τη φωνή και κυρίως για την περσόνα του Γιάννη Φλωρινιώτη από τον Κώστα Ψυχογιό σε στίχους Χρήστου Εμμανουήλ 01 Αλίκη Βουγιουκλά­κη, Τζένη Καρέζη, Κώστας Καζάκος όπως και όλη η κοσμική Αθήνα πήγαιναν να θαυμάσουν το «φαινόμενο Φλωρινιώτη­ς» 02 Ο Μάνος Χατζιδάκις φιλοξένησε τον Γιάννη Φλωρινιώτη στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ το 1979 «ταράζοντας» τα νερά των κρατικών ερτζιανών
Η «Γιορτή αγάπης» δημιουργήθ­ηκε για τη φωνή και κυρίως για την περσόνα του Γιάννη Φλωρινιώτη από τον Κώστα Ψυχογιό σε στίχους Χρήστου Εμμανουήλ 01 Αλίκη Βουγιουκλά­κη, Τζένη Καρέζη, Κώστας Καζάκος όπως και όλη η κοσμική Αθήνα πήγαιναν να θαυμάσουν το «φαινόμενο Φλωρινιώτη­ς» 02 Ο Μάνος Χατζιδάκις φιλοξένησε τον Γιάννη Φλωρινιώτη στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ το 1979 «ταράζοντας» τα νερά των κρατικών ερτζιανών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece