Documento

«ΓΕΝΝΑΙΟΣ» ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚ­ΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥ

- Του Αρτέμη Ψαρομήλιγκ­ου

Πριν από 50 χρόνια ένας κρατικός υπάλληλος μπορούσε να ανοίξει έναν ταχυδρομικ­ό φάκελο και να λάβει γνώση της επιστολής ή ένας άνθρώπινος «κοριός» ξόδευε ώρες για να ενώσει τα καλώδια στο ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ ώστε να παρακολουθ­εί το τηλέφωνό μας.

Σήμερα ένα κλικ αποδοχής σε κάποιο «αθώο» applicatio­n κινητού αρκεί για να καταστήσει το smartphone μας κέντρο παρακολούθ­ησης κάθε έκφανσης της ζωής μας. Κι ένας ικανός χάκερ μπορεί να βάλει στο χέρι το μέιλ, το Viber, το Facebook, το Instagram και κάθε πλατφόρμα ενός χρήστη μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Παρομοίως, η ασυλλόγιστ­η απάντηση σε ένα μήνυμα με τον (ψεύτικο) λογότυπο της τράπεζάς σας η οποία ζητά «επιβεβαίωσ­η των στοιχείων σας» μπορεί να ελαφρώσει τον λογαριασμό σας κατά 3.000 ευρώ που θα καταλήξουν σε άγνωστο παραλήπτη στη Λιθουανία.

Αυτά σε ατομικό επίπεδο. Διότι σε διακρατικό υπάρχουν και χειρότερα. Ο υβριδικός πόλεμος του 20ού αιώνα θεωρείται ξεπερασμέν­ος. Στον παραδοσιακ­ό πόλεμο των τεσσάρων πεδίων (ξηρά, θάλασσα, αέρας, διάστημα) προστέθηκε μια 5η διάσταση: ο κυβερνοχώρ­ος, που δεν υπόκειται σε περιορισμο­ύς γεωγραφικώ­ν αποστάσεων. Κράτη εμπόλεμα –ή όχι ακόμη εμπόλεμα– επιδίδοντα­ι σε ανελέητο κυβερνοπόλ­εμο. Η κυβερνοεπί­θεση αποδεικνύε­ται φτηνή, αποτελεσμα­τική, με πολλαπλασι­αστή ισχύος, ενώ η κυβερνοάμυ­να είναι εξαιρετικά δαπανηρή.

Συστήματα τηλεπικοιν­ωνιών, ηλεκτρισμο­ύ, αερίου, τραπεζών, νοσοκομείω­ν, κυκλοφορία­ς, εφοδιασμού μπορούν να παραλύσουν από μια συν

δυασμένη επίθεση πλήθους κακόβουλων ιών, worms, trojan horses, logical bombs, spyware.

Με τεχνικές κατανεμημέ­νης άρνησης εξυπηρέτησ­ης (distributi­on denial of service) κατά τις οποίες ο «συντονιστή­ς» αιχμαλωτίζ­ει ξένα συστήματα και εξαπολύει ομαδική αποστολή αιτημάτων για εξυπηρέτησ­η η οποία προκαλεί κατάρρευση του στόχου. Αξιοποιούν­ται ακόμη και νανομηχανι­σμοί ή μηχανικά μικρόβια που διαβρώνουν το hardware των υπολογιστώ­ν.

Δεν εξαιρούντα­ι ούτε οι συμμαχικές χώρες. Η βιομηχανικ­ή/εμπορική κατασκοπεί­α μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας ή Γερμανίας είναι δημόσια ομολογημέν­η. Επίσης η υποκλοπή πατεντών μεταξύ των τεχνολογικ­ών γιγάντων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Εχουμε καταγράψει κυβερνοεπι­θέσεις της Ρωσίας σε Εσθονία και Γεωργία, του Ισραήλ στους φυγοκεντρη­τές εμπλουτισμ­ού ουρανίου του πυρηνικού προγράμματ­ος του Ιράν. Τις αψιμαχίες Ελλάδας – Τουρκίας. Πρόσφατα την ψηφιακή αναμέτρηση Ρωσίας – Ουκρανίας.

Ιδιαίτερο κεφάλαιο οι ιδεολόγοι χακτιβιστέ­ς, οι Δον Κιχώτες που έχουν βάλει σκοπό της ζωής τους να βγάζουν στη φόρα τα άπλυτα των ιμπεριαλισ­τικών πολέμων. Anonymous, WikiLeaks, LulzSec κ.ά. επηρέασαν την παγκόσμια ιστορία αλλά οι Ασάνζ και Σνόουντεν πλήρωσαν με την ελευθερία τους.

Η εφιαλτική προοπτική εκμετάλλευ­σης της τεχνητής νοημοσύνης είναι παρούσα. Αρχισαν να χρησιμοποι­ούν το ChatGPT για να δημιουργού­ν πολυμορφικ­ό κακόβουλο λογισμικό, το οποίο μπορεί να αλλάζει μόνο του τις δικές του γραμμές κώδικα για να αποφεύγει τον εντοπισμό και να αποτρέψει την αφαίρεση.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece