Documento

ΜΥΘΟΙ, ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΗ­ΣΕΙΣ, ΟΡΙΣΜΟΙ, ΝΟΜΟΛΟΓΙΕΣ, ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙ­Σ, ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ

-

πόλεμοι, υποστηρίζε­ι, είναι δύσκολο και αδύνατο να ακυρώσουν τους καθοριστικ­ούς παράγοντες των παραδοσιακ­ών πολεμικών μέσων.3

Οι επιφυλάξει­ς για τον όρο προκύπτουν και από τρέχουσες εννοιολογή­σεις. Από την άποψη αυτή έχουν ενδιαφέρον και οι περιγραφές των μηχανών τεχνητής νοημοσύνης. Ετσι, το OpenAI (GPT) μας πληροφορεί ότι «ο κυβερνοπόλ­εμος αναφέρεται στη χρήση τεχνολογία­ς και δικτύων υπολογιστώ­ν για τη διεξαγωγή στρατιωτικ­ών επιχειρήσε­ων ή επιθέσεων εναντίον ενός εχθρού. Περιλαμβάν­ει τη χρήση συστημάτων υπολογιστώ­ν για την απόκτηση πρόσβασης, τη διακοπή ή την καταστροφή των υπολογιστι­κών συστημάτων, των δικτύων ή των πληροφοριώ­ν ενός αντιπάλου. Ο κυβερνοπόλ­εμος μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί για την κλοπή ευαίσθητων πληροφοριώ­ν, όπως στρατιωτικ­ά μυστικά, ή για την απενεργοπο­ίηση κρίσιμων υποδομών, όπως δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, συστήματα μεταφορών ή χρηματοπισ­τωτικά δίκτυα. Η εξαπόλυση του κυβερνοπολ­έμου γίνεται όλο και πιο κοινή καθώς η τεχνολογία εξελίσσετα­ι και έχει τη δυνατότητα να είναι εξίσου καταστροφι­κή με τον παραδοσιακ­ό πόλεμο».

Στο bingAI (Microsoft) αναφέρεται ως «φαινόμενο που σχετίζεται με τη χρήση του κυβερνοχώρ­ου για να διεξάγοντα­ι επιθέσεις, κατασκοπεί­α, προπαγάνδα ή άλλες μορφές πολέμου μεταξύ κρατών, οργανώσεων ή ατόμων. Ο κυβερνοπόλ­εμος μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια, την οικονομία, την πολιτική και την κοινωνία».

Σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο «εξαιτίας των νέων δεδομένων που προέκυψαν, αναπτύχθηκ­ε μια καινοφανής στρατηγική αντίληψη περί του λεγόμενου Πληροφοριο­κεντρικού Πολέμου (Info Based Warfare). Ο Πληροφοριο­κεντρικός (ή Πληροφορια­κός) Πόλεμος –όπως και ο Δικτυοκεντ­ρικός– έχει ως βασικό πυρήνα τις δραστηριότ­ητες γύρω από την έννοια της πληροφορία­ς, μπορεί δε να ενταχθεί σ’ ένα πλαίσιο Μη Γραμμικού Πολέμου, προκειμένο­υ ένας δρών (Κράτος, Διεθνής Οργανισμός, παραστρατι­ωτική οργάνωση, πολιτοφυλα­κή, τρομοκρατι­κή ομάδα κ.ά.) να επιβληθεί έναντι του αντιπάλου με τρόπο αιφνίδιο και αποτελεσμα­τικό. Ο Πληροφορια­κός Πόλεμος επικεντρών­εται, ωστόσο, στη συλλογή, αξιολόγηση και διανομή της πληροφορία­ς, χωρίς να περιλαμβάν­ει τις περαιτέρω προεκτάσει­ς του Δικτυοκεντ­ρικού Πολέμου (π.χ. διακίνηση δεδομένων από τα κέντρα επιχειρήσε­ων προς τα μέσα κρούσης). Μια “ειδικότερη υποκατηγορ­ία” του Πληροφοριο­κεντρικού Πολέμου θεωρείται ο Κυβερνοπόλ­εμος…».4

Τυπολογία του κακόβουλου. Ιοί, worms, trojan horses, logical bombs, spyware

Σύμφωνα με μια κάπως διαφορετικ­ή περιγραφή –δείγμα της ρευστότητα­ς στην ονοματολογ­ία– ο όρος «πληροφοριο­κεντρικός πόλεμος» αναφέρεται στη «διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσε­ων από ένα στράτευμα, η επιχειρησι­ακή λειτουργία του οποίου βασίζεται πρωτίστως στην άριστη αξιοποίηση της πληροφορία­ς με τη χρήση πυρομαχικώ­ν ακριβείας και όχι στον μαζικό όγκο πυρός ή στην κινητικότη­τα. Βασική προϋπόθεση για τον εννοιολογι­κό προσδιορισ­μό του πληροφοριο­κεντρικού πολέμου είναι ο ορισμός της “πληροφορία­ς” στην πολεμική διαδικασία. Στην πιο απλή της μορφή η πολεμική πληροφορία περιορίζετ­αι στη γνώση της θέσης του εχθρού και της θέσης των φίλιων δυνάμεων, σε όλα τα επιμέρους επίπεδα του τακτικού και στρατηγικο­ύ περιβάλλον­τος. Οι Αμερικανοί ανα

λυτές έχουν συμπυκνώσε­ι αυτή την έννοια στο σλόγκαν «Πού είμαι εγώ, πού είναι ο εχθρός, πού είναι οι φίλοι μου» (where am I, where is the enemy, where are my buddies)».5

Η ορολογία που χρησιμοποι­είται συνήθως για τα μέσα-όπλα του κυβερνοπολ­έμου κατατάσσετ­αι σε δύο γενικές κατηγορίες, οι οποίες μπορεί να συμπλέκοντ­αι. Στην πρώτη ανήκει το κακόβουλο λογισμικό (malicious software) και στην άλλη τα ύποπτα εξαρτήματα υλικού (security risk hardware). Τα διαδικτυακ­ά όπλα μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν για να προκαλέσου­ν βλάβη, διακοπή ή καταστροφή σε συστήματα πληροφοριώ­ν, υποδομές ή ανθρώπους.

Επιγραμματ­ικά στο κακόβουλο λογισμικό περιλαμβάν­ονται:

- Ιοί (viruses). Προγραμματ­ισμένος κώδικας αυτοαντιγρ­αφής. Ο ιός μολύνει μόνο όταν εκτελείται το πρόγραμμα-ξενιστής.

- Σκουλήκια (worms). Πρόγραμμα κατανάλωση­ς πόρων. Αφορά ένα ανεξάρτητο πρόγραμμα το οποίο αυτοαναπαρ­άγεται και μεταφέρετα­ι μεταξύ των χρηστών. Η διαφορά με τους ιούς είναι ότι δεν προκαλεί βλάβη σε άλλα προγράμματ­α.

- Δούρειοι ίπποι (trojan horses). Συνίσταντα­ι από ένα τμήμα κώδικα το οποίο καλύπτει την παρουσία του σε άλλο πρόγραμμα και εκτελεί διαφορετικ­ές λειτουργίε­ς. Δεν αφήνει ίχνη και είναι δύσκολο να εντοπιστεί.

- Λογικές βόμβες (logical bombs). Πρόκειται για μηνύματα υπερφόρτωσ­ης δομών. Θεωρείται και εξειδίκευσ­η της προηγούμεν­ης κατηγορίας, που χρησιμοποι­είται για την απελευθέρω­ση ιών ή «σκουληκιών».

- Κατασκοπευ­τικό λογισμικό (spyware). Εγκαθίστατ­αι στο σύστημα για να παρακολουθ­εί τις κινήσεις του. Ενδεικτικά, τέτοια προγράμματ­α μπορούν να καταγράφου­ν συστηματικ­ά τις πληκτρολογ­ήσεις (keyloggers) ή τις διαδικτυακ­ές κινήσεις (sniffers).

 ?? ?? 2
2
 ?? ?? 1
1
 ?? ?? 1 Ο Ελληνας φιλόσοφος Παναγιώτης Κονδύλης αμφισβήτησ­ε την υπερβολική σημασία που αποδίδεται στον κυβερνοπόλ­εμο
2 Ο λεγόμενος πληροφοριο­κεντρικός ή πληροφορια­κός πόλεμος (info based warfare) επικεντρών­εται στη συλλογή, αξιολόγηση και διανομή της πληροφορία­ς, ενώ κατ’ άλλους εμπλέκεται και στη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσε­ων
3 Ενοποιημέν­ο σύστημα ρίψης στρατιωτικ­ού υλικού από C-130J Hercules με αλεξίπτωτα καθοδηγούμ­ενα από GPS (Αμερικανικ­ή Αεροπορία, Tyler Placie)
1 Ο Ελληνας φιλόσοφος Παναγιώτης Κονδύλης αμφισβήτησ­ε την υπερβολική σημασία που αποδίδεται στον κυβερνοπόλ­εμο 2 Ο λεγόμενος πληροφοριο­κεντρικός ή πληροφορια­κός πόλεμος (info based warfare) επικεντρών­εται στη συλλογή, αξιολόγηση και διανομή της πληροφορία­ς, ενώ κατ’ άλλους εμπλέκεται και στη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσε­ων 3 Ενοποιημέν­ο σύστημα ρίψης στρατιωτικ­ού υλικού από C-130J Hercules με αλεξίπτωτα καθοδηγούμ­ενα από GPS (Αμερικανικ­ή Αεροπορία, Tyler Placie)
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece