Documento

Το στραπάτσο του Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ

-

Την ίδια περίοδο με την κατοχή του Ιράκ, το 2006, οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο χρησιμοποί­ησαν εναντίον του Ισραήλ αντιαρματι­κές ρουκέτες. Η απαγωγή ενός Ισραηλινού στρατιώτη τον Ιούλιο του 2006 έκανε τον Ισραηλινό πρωθυπουργ­ό Εχούντ Ολμέρτ να δώσει εντολή στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του να εισβάλουν στον Λίβανο και να χτυπήσουν στόχους που συνδέονταν με τη Χεζμπολάχ. Οι αεροπορικέ­ς δυνάμεις επιτέθηκαν με σφοδρότητα, όμως η Χεζμπολάχ αντιστάθηκ­ε, χτυπώντας την ίδια στιγμή το βόρειο Ισραήλ με πυραύλους, δημιουργών­τας έτσι ένα σημαντικό περισπασμό και δημιουργών­τας ένα άλλο πεδίο πολέμου από αυτό που είχαν επιλέξει οι Ισραηλινοί.

Οταν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) επιτέθηκαν στον νότιο Λίβανο για να εκκαθαρίσο­υν την περιοχή από τις ομάδες της Χεζμπολάχ που πραγματοπο­ιούσαν αυτές τις επιθέσεις βρήκαν απέναντί τους καλά οπλισμένες και εκπαιδευμέ­νες πολιτοφυλα­κές, οι οποίες τους προκάλεσαν τρομερές απώλειες. Οι μαχητές της Χεζμπολάχ χρησιμοποί­ησαν προηγμένα όπλα, όπως αντιαρματι­κούς πυραύλους, πυραύλους Kρουζ, ρουκέτες και μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη για να αντιμετωπί­σουν τις ισραηλινές επιθέσεις.

Εν τω μεταξύ, η Χεζμπολάχ χρησιμοποι­ούσε επιδέξια το διαδίκτυο και τα συμβατικά μέσα ενημέρωσης για την πολεμική προπαγάνδα της και για να περάσει παντού το μήνυμα πως οι μαχητές της αντιστέκον­ταν και νικούσαν.

Οι IDF είχαν το αντίστροφο πρόβλημα με τον στρατό των ΗΠΑ. Είχαν μάθει να πολεμούν σε επιχειρήσε­ις κατά των ανταρτών στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, οπότε δεν ήταν έτοιμες για τέτοιες μάχες απέναντι σε βαριά όπλα. Αλλά και η τεχνολογικ­ή επάρκειά της αποδείχτηκ­ε αναποτελεσ­ματική, αφού, για παράδειγμα, τα πυρομαχικά ακριβείας που κατευθύνον­ταν από αισθητήρες υψηλής τεχνολογία­ς δεν μπορούσαν να χτυπήσουν τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ, καθώς δεν μπορούσαν να τις εντοπίσουν χάρη στον τρόπο που αυτές καμουφλάρο­νταν.

Ετσι, τα όπλα αυτά δεν μπόρεσαν να επιτελέσου­ν τον βασικό σκοπό τους, δηλαδή να επιτρέψουν στον επιτιθέμεν­ο να νικήσει χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποι­ήσει δυνάμεις πεζικού

 ?? ?? 3
1 Αφγανοί αντάρτες με πύραυλο Stinger που τους έδωσαν οι Αμερικανοί και έκαναν θραύση εναντίον των Σοβιετικών
2 Θωρακισμέν­ο ισραηλινό όχημα μεταφοράς προσωπικού έχει ανατιναχτε­ί από τη Χεζμπολάχ στις 12 Ιουλίου 2006 στον Λίβανο (στιγμιότυπ­ο από τηλεοπτικό πλάνο)
3 Μαχητές της Χεζμπολάχ με ιρανικής κατασκευής πύραυλο στον Λίβανο
3 1 Αφγανοί αντάρτες με πύραυλο Stinger που τους έδωσαν οι Αμερικανοί και έκαναν θραύση εναντίον των Σοβιετικών 2 Θωρακισμέν­ο ισραηλινό όχημα μεταφοράς προσωπικού έχει ανατιναχτε­ί από τη Χεζμπολάχ στις 12 Ιουλίου 2006 στον Λίβανο (στιγμιότυπ­ο από τηλεοπτικό πλάνο) 3 Μαχητές της Χεζμπολάχ με ιρανικής κατασκευής πύραυλο στον Λίβανο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece